Societatea agricolă Crişana Cereale Grup din judeţul Bihor a însămânţat 400 ha cu rapiţă. Spre satisfacţia conducerii societăţii, aproape toată cultura a răsărit iar starea la pornirea în vegetaţie este promiţătoare.
„Rapiţa este răsărită pe 90 la sută din suprafaţă şi arată bine. Pe noi, anul acesta ne-a ajutat apa. A plouat circa 15 litri de apă pe metru pătrat înainte de a semăna. După ce am semănat a mai căzut o ploaie de 5 litri de apă pe metru pătrat”, explică Ioan Cuc, director al societăţii Crişana Cereale Grup, localitatea Biharia, judeţul Bihor.
Agricultorul spune că îşi alcătuieşte planul de culturi şi alege hibrizii şi soiurile în funcţie de climă, genetică şi de experienţa dobândită în anii anteriori. „Ținem cont de evoluţia climatică şi de genetică. Sigur că suntem preocupaţi şi de experienţa din anii precedenţi. De asemenea, loturile experimentale constituie un reper foarte important pentru noi”, explică Ioan Cuc.
De ce ar fi nevoie în continuare? „Pentru ca plantele să se dezvolte corespunzător şi pentru a putea intra cât mai bine în iarnă, noi am mai avea nevoie de circa trei săptămâni de căldură. Anul trecut, de exemplu, la aceeaşi tehnologie, am fost nevoiţi să întoarcem rapiţa pentru că nu a răsărit decât foarte slab, din lipsă de apă”, explică Ioan Cuc.
Bihorenii se află în grafic şi cu însămânţarea grâului. „Considerăm că în cel mult trei zile ar trebui să finalizăm semănatul grâului. Noi am semănat grâu cel mai târziu în luna februarie şi am avut 4.000 kilograme la hectar. Este important ca şi clima să ţină cu noi”, afirmă Ioan Cuc.
SC Crişana Cereale Grup exploatează 2100 hectare cu grâu şi 400 hectare cu rapiţă.