„Aş vrea să spun că împreună cu dl vicepreşedinte ASAS, Mihai Nicolescu, suntem într-o bătălie continuă pentru a anula Ordonanţa 81/2013 pentru că viitorul dumneavoastră depinde enorm de mult de ceea ce înseamnă păstrarea patrimoniului funciar al unităţii”, a declarat Valeriu Tabără, prezent la seminarul jubiliar prilejuit de împlinirea a 60 de ani de activitate în slujba cercetării agricole româneşti la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Brăila.
Fostul ministru al Agriculturii a adăugat spunând că în Parlamentul României există susţinerea din partea grupurilor parlamentare ale partidelor politice pentru ca acest act normativ să fie anulat. „Eu cred că în luna iulie problema aceasta a patrimoniului funciar al staţiunii Brăila se va clarifica”, a precizat Valeriu Tabără.
Reamintim că prin Ordonanţa de Urgenţă Guvernamentală nr 81/2013 s-a transferat o suprafaţă de teren însumând 2.815 hectare din domeniul public al statului şi administrată de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Şişeşti" – prin Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Brăila - în administrarea Consiliului Judeţean Brăila.
Traian Băsescu a avertizat în repetate rânduri despre acest act normativ care, în opinia preşedintelui României, constituie un act de corupţie, scopul transferului de teren este ca peste un sau doi să fie trecut în domeniul privat, pentru ca apoi să fie dat, prin hotărâri ale CJ Brăila, „în contul unor eventuale despăgubiri sau dat clientelei politice”.
Deşi invitate, autorităţile locale brăilene nu au fost prezente simpozionul jubiliar „S.C.D.A. Brăila, 1954-2014 – 60 de ani de activitate în slujba cercetării agricole româneşti” cu tema: „Probleme actuale şi de perspectivă privind exploatarea ameliorativă şi agricolă a terenurilor din luncile îndiguite - rezultate ale cercetărilor efectuate în cadrul planului sectorial ADER 2020, proiectul 2.2.4.”, manifestare organizată şi derulată la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Brăila.