AVANSUL PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE, O PREMIERĂ CU FINAL NEFERICIT! Premiera pentru Campania de subvenții 2017 a fost plata în avans la subvențiile cuvenite crescătorilor de animale. Această veste, care la momentul respectiv a fost bună, acum e una proastă. Crescătorii de animale trebuie să returneze la APIA sume substanțiale din sprijinul cuplat la bovine. Și pentru funcționarii APIA din teritoriu vestea că trebuie recalculate subvențiile a căzut ca un trăznet. Ei sunt nevoiți să procese din nou toate dosarele de subvenții.
Am muncit o dată pentru aceste plăți și acum o luăm de la capăt. Refacem tot ce am muncit, spun nemulțumiți funcționarii APIA din teritoriu. Cuantumurile calculate inițial pentru sprijinul cuplat la bovine și pentru ajutorul național tranzitoriu la bovine de carne (ANT 8) au fost eronate. Conducerea APIA s-a trezit acum în martie că sunt mai multe animale calificate pentru sprijinul cuplat și că bugetul alocat acestei subvenții din zootehnie nu ajunge pentru toate. Ce să facă? Dăm mai puțin să ajungă la toată lumea. Așa că, APIA Aparat Central s-a pus pe recalculat.
De exemplu, la sprijinul cuplat pentru taurine de carne, crescătorii trebuie să dea acum înapoi la APIA cca 73 de euro/cap de animal. AICI AVEȚI NOILE CUANTUMURI PENTRU ACESTE SUBVENȚII, ANUNȚATE ASTĂZI OFICIAL DE APIA!
Pe lângă necazul fermierilor, e și nemulțumirea acută a funcționarilor APIA din teritoriu care au fost anunțați de conducerea centrală să redeschidă dosarele de subvenții în care s-au emis decizii de plată pentru sprijinul cuplat zootehnic (SCZ), să reia controlul administrativ în aceste dosare, să le treacă din nou prin fluxul informatic, să emită noi decizii de plată cu noile cuantumuri, recalculate în martie 2018.
Dacă ar fi doar atât, poate treaba ar merge repede, chiar dacă vorbim de cooperativa munca în zadar. Pentru fiecare dosar însă în care s-a achitat sprijinul cuplat zootehnic, lucrătorul APIA trebuie să facă un proces verbal, la care să atașeze o notă de fundamentare în care să explice motivele pentru care trebuie recuperate sumele respective de la fermieri. Sunt zeci de mii de dosare în toată țara în care se recalculează această subvenție. Așadar, angajații APIA au încă o sarcină în plus, iar fermierii români plătesc o greșeală pe care nu au făcut-o ei.
Ce spun șefii APIA? Paul Eduard Kmen, directorul general adjunct APIA, a fost întrebat astăzi, 22 martie, la Gala Pria Agriculture, cum le va explica fermierilor că trebuie să dea o parte din subvenții înapoi. Șeful adjunct APIA a declarat că, practic, nu ar fi fost greșite cuantumurile pe cap de animal, dar la momentul la care s-au calculat numărul de animale era altul și că o modificare legislativă a dat totul peste cap permițînd ca animale moarte să fie înlocuite cu altele, eligibile la plată.
În momentul stabilirii cuantumului la plata avansului s-au luat în calcul efectivele de animale de la momentul respectiv. Începând cu luna februarie s-au produs anumite modificări legislative care au permis ca inclusiv mișcările de animale să fie eligibile la plată, astfel încât, după februarie, s-a adunat un efectiv de animale. Cele care, din anumite cauze naturale, nu au mai existat, au putut fi înlocuite cu altele, de aceea a rezultat un număr mai mare de animale. Se face un debit pe valoarea respectivă la fiecare fermier, care urmează să fie recuperat, spune șeful adjunct APIA.