Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

BANII REDISTRIBUIȚI din SUBVENȚII MICILOR FERMIERI ȘI CELOR TINERI!

Publicat: 05 decembrie 2019 - 14:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

EXCLUSIV. AGROINFO a avut o discuție, în exclusivitate, cu doi reprezentanți importanți ai României la Bruxelles. Europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European și Mihail Dumitru, director general al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, DG Agri Comisia Europeană au explicat cele două propuneri pentru plafonarea subvențiilor din agricultură în noua Politică Agricolă Comună, 2021-2027.

MIHAIL DUMITRU, DIRECTOR GENERAL DG AGRI, COMISIA EUROPEANĂ: Nu ar trebui să ne limităm numai la plafonare pentru că propunerea Comisiei este o reducere progresivă cu plafonarea la 100.000 de euro (suma maximă pe care va putea să o încaseze un fermier din subvenții n.r.). Practic, începe scăderea de la 60.000 de euro, progresiv. În propunerea noastră, plafonarea merge în paralel cu refolosirea banilor care se obțin din acest proces pentru redistribuție pentru fermierii mici, fermierii tineri, pentru scheme ecologice.

DANIEL BUDA, EUROPARLAMENTAR, VICEPREȘEDINTE COMISIA DE AGRICULTURĂ, PARLAMENT EUROPEAN: Asta este viziunea Comisiei. Parlamentul European a nuanțat puțin această chestiune, a spus în felul următor: minim 10% din suma alocată statelor membre pentru Pilonul 1 (plăți directe n.r.) se redistribuie către fermierii mici și mijlocii. Minim 10% ceea ce înseamnă că poate să fie și o sumă mai mare de 10%, poate să fie 20%. Sau poate să opteze, alternativ, pe ceea ce înseamnă plafonare la 100.000 de euro cu reducerea a 50% din cheltuielile cu forța de muncă.

A avut loc o întâlnire a raportorilor pe acest regulament (săptămâna trecută a fost întâlnirea n.r.), s-a convenit, s-au decis articolele care vor fi redeschise și mă bucur că acest articol privind plafonarea nu a fost redeschis, astfel încât putem să mergem într-un trialog cu Comisia, Consiliul și Parlamentul cu această soluție a Parlamentului care, spun eu, este adaptată nevoilor din fiecare țară și fiecare țară poate să-și stabilească ce se întâmplă. Cu alte cuvinte, nu vine Comisia Europeană să spună, să dicteze statelor membre ce să facă. Statele membre au această oportunitate.

Dealtfel, Comisia Europeană a venit cu o chestiune care ajută mult statele membre. Astfel, Comisia le-a oferit posibilitatea să-și facă acele planuri strategice. Nu venim noi de la Bruxelles să spunem care e dimensiunea șanțului lângă o parcelă. O stabilesc cei din țara respectivă. Este un mare pas înainte cu acest aspect. Este important însă ca și fermierii să vină și să concure la ceea ce înseamnă îndeplinirea obiectivelor de mediu la nivel global.

buda-mihai-dumitru_b

Europarlamentarul Daniel Buda (PPE), stânga, și Mihail Dumitru, director general DG Agri Comisia Europeană la RALF 2019

Așadar, plafonarea subvențiilor pe fermier și explotație agricolă rămâne la latitudinea statelor membre UE pentru perioada 2021-2027. Plățile directe ale fermierilor nu vor arăta însă ca acum dacă luăm în calcul plafonarea. Va fi o schimbare în modul de acordare a plăților directe? 

DANIEL BUDA, EUROPARLAMENTAR, VICEPREȘEDINTE COMISIA DE AGRICULTURĂ, PARLAMENT EUROPEAN: Da, dar va fi o schimbare în bine. Suma alocată României este în creștere, astfel va fi o creștere și a sumei pe hectar. Pentru că noi, până acum, am avut 195 de euro pe hectar și vom ajunge undeva la 215 euro pe hectar. Depinde foarte mult și aici de ce vor face statele membre raportat la bugetul pe care-l vor pune în dreptul Uniunii Europene, pentru că este o dezbatere, unele state membre nu vor să vină cu contribuții suplimentare financiare la bugetul Uniunii Europene și este complicat să faci mai multe cu bani mai puțini.

MIHAIL DUMITRU, DIRECTOR GENERAL DG AGRI, COMISIA EUROPEANĂ: Trebuie să știți că discuția legată de plafonare este o discuție în cadrul financiar multianual (CFM). Ea este și în politica agricolă comună, prin componenta de redistribuire, dar este un subiect care va fi discutat de șefii de stat și de guvern când se vor pune de acord pe buget. Știți că, pe buget, discuțiile sunt în derulare, atât în Parlament, cât și în Consiliu. Noi, Comisia Europeană, am propus un buget care să reprezinte 1,11% din Produsul Intern Brut (PIB) al statelor membre, Parlamentul a propus 1,3%, Președinția finlandeză a venit cu o primă propunere care a supărat multă lume, cu 1,01%. Zilele acestea așteptăm să vină cu o altă propunere.

DANIEL BUDA, EUROPARLAMENTAR, VICEPREȘEDINTE COMISIA DE AGRICULTURĂ, PARLAMENT EUROPEAN: Este destulă ipocrizie și la nivelul Bruxelles-ului pentru că, de exemplu, Austria, Olanda, alte țări nu vor să vină cu mai mulți bani, spun: facem mai multe cu mai puțini bani. Nu ai cum. Ai provocări majore, ai provocări care înseamnă migrația, ai nevoie de investirea banilor pentru securitate, e Brexit-ul, sunt mai puțini bani care vin la bugetul Uniunii. Deci, ai nevoie de mai mulți bani ca să faci față la noile realități, ori dacă nu se pun acești bani, e complicat.

Europarlamentarul Daniel Buda (PPE) și directorul general DG Agri, Mihail Dumitru, au participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Forumul Fermierilor RALF 2019, unul dintre cele mai importante evenimente din agricultura românească.

Vizualizat: 4136 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plante vechi de 7.000 de ani ar putea rezolva criza alimentară globală

Plante vechi de 7.000 de ani ar putea rezolva criza alimentară globală

26 septembrie 2020 - 14:39

O varietate de orez veche de 7.000 de ani descoperită în China a fost transformată în cultură comercială care poate fi plantată în deşert, având potenţialul de a ajuta la atenuarea crizei alimentare în regiunile şi ţările cu un climat uscat.

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

25 septembrie 2020 - 17:35

ANULAT! Ziua Recoltei, un eveniment USAMV Cluj, care urma să aibă loc mâine, 26 septembrie, la podgoria cumpărată de USAMV Cluj în localitatea Apoldu de Sus, județul Sibiu, a fost anulată din cauza condițiilor meteo nefavorabile, anunțate pentru sâmbătă, informează un comunicat USAMV Cluj. La eveniment era anunțată și participarea ministrului agriculturii, Adrian Oros.

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

25 septembrie 2020 - 16:44

50 HECTARE TEREN PENTRU TINERII FERMIERI! Guvernul a adoptat în ședința de joi seara, 24 septembrie 2020, hotărârea prin care tinerii fermieri beneficiază de 50 de hectare de teren agricol, concesionat de la stat, anunță un comunicat MADR, transmis pentru AGROINFO.

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

25 septembrie 2020 - 11:41

PREA MULTE FERME DE SUBZISTENȚĂ! O prioritate a Ministerului Agriculturii, pentru perioada următoare, este: ferme mai puține, dar mai puternice. Din 840.000 de ferme (câte au depus anul acesta cererea pentru subvenții la APIA n.r.), 750.000 sunt ferme de subzistență. Noi trebuie să grăbim procesul de comasare, să avem ferme mai puține, ca număr, dar mult mai puternice, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros.

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

25 septembrie 2020 - 09:12

ESTE AMENINȚATĂ INDEPENDENȚA ALIMENTARĂ A ROMÂNIEI. Asociația Fermierilor din România atrage atenția că situația generată de secetă este una extrem de gravă, numărul fermierilor, dar și suprafețele afectate fiind de natură a prefigura un dezastru economic, care finalmente poate pune în pericol independența alimentară a României, susține AFR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

25 septembrie 2020 - 08:39

VIN BANII DE LA APIA! Transfer de bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) către conturile fermierilor români! Anunțul pe care l-a făcut joi seara ministrul agriculturii, Adrian Oros: banii intră în conturile fermierilor începând de astăzi, 25 septembrie 2020.

PREMIERUL ROMÂNIEI VREA SĂ LE CREASCĂ CHIRIA MARILOR FERMIERI CARE AU ÎNCHIRIAT TEREN DE LA ADS!

PREMIERUL ROMÂNIEI VREA SĂ LE CREASCĂ CHIRIA MARILOR FERMIERI CARE AU ÎNCHIRIAT TEREN DE LA ADS!

25 septembrie 2020 - 07:24

ARENDĂ MAI MARE. Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a declarat, în debutul ședinței de Guvern, ținută joi seara, 24 septembrie 2020, că redevenţele plătite de unele societăți către Agenția Domeniilor Statului (ADS) sunt mai mici de un sfert din cât se plătește arenda de către proprietarii de teren. Poate vă mai  uitaţi un pic pe contractele acelea, i-a spus șeful Executivului secretarului de stat MADR, George Scarlat, care l-a suplinit la ședință pe ministrul agriculturii.

PRODUCȚIA DE SEMINȚE A UE, AFECTATĂ DE SECETĂ!

PRODUCȚIA DE SEMINȚE A UE, AFECTATĂ DE SECETĂ!

24 septembrie 2020 - 14:06

PRODUCȚIE PORUMB. În ciuda unei creșteri cu 16% a suprafețelor europene de porumb în 2020, culturile au fost afectate de vreme dificilă în această vară: condiții nefavorabile în momentul răsăririi, valuri puternice de căldură cu maxime record în august și septembrie, secetă pedologică şi atmosferică extremă, toate acestea împiedică producătorii să își atingă obiectivele pentru acest sezon.

AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO/FERMĂ! MESAJUL APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO/FERMĂ! MESAJUL APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

24 septembrie 2020 - 10:19

COMUNICAT APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), aduce la cunoștința fermierilor lansarea a 3 noi scheme de sprijin în cadrul Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020, respectiv în sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine și / sau caprine, dar și în sectorul vegetal – legume-fructe și cartofi.

SANCȚIUNI APIA pentru AJUTOARELE MICILOR FERMIERI ACORDATE PE MĂSURA 21!

SANCȚIUNI APIA pentru AJUTOARELE MICILOR FERMIERI ACORDATE PE MĂSURA 21!

24 septembrie 2020 - 09:22

AJUTOARE CRIZĂ. Verificările în teren efectuate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru ajutoarele acordate în cadrul Măsurii 21, ajutoare excepționale pentru pierderile cauzate de criza sanitară, se pot solda cu aplicarea unor sancțiuni crescătorilor de animale și cultivatorilor de legume, fructe și cartofi.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia Syngenta pentru cultura de tomate

Tehnologia Syngenta pentru cultura de tomate

Produsele Syngenta recomandate pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la culturile de tomate în spații protejate.
Află ce fungicide și insecticide au fost utilizate cu succes în lotul demonstrativ Syngenta de la Seleuş, Arad.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Chelnerul aleargă la masa unui client: Detalii