Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

BANII REDISTRIBUIȚI din SUBVENȚII MICILOR FERMIERI ȘI CELOR TINERI!

Publicat: 05 decembrie 2019 - 14:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

EXCLUSIV. AGROINFO a avut o discuție, în exclusivitate, cu doi reprezentanți importanți ai României la Bruxelles. Europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European și Mihail Dumitru, director general al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, DG Agri Comisia Europeană au explicat cele două propuneri pentru plafonarea subvențiilor din agricultură în noua Politică Agricolă Comună, 2021-2027.

MIHAIL DUMITRU, DIRECTOR GENERAL DG AGRI, COMISIA EUROPEANĂ: Nu ar trebui să ne limităm numai la plafonare pentru că propunerea Comisiei este o reducere progresivă cu plafonarea la 100.000 de euro (suma maximă pe care va putea să o încaseze un fermier din subvenții n.r.). Practic, începe scăderea de la 60.000 de euro, progresiv. În propunerea noastră, plafonarea merge în paralel cu refolosirea banilor care se obțin din acest proces pentru redistribuție pentru fermierii mici, fermierii tineri, pentru scheme ecologice.

DANIEL BUDA, EUROPARLAMENTAR, VICEPREȘEDINTE COMISIA DE AGRICULTURĂ, PARLAMENT EUROPEAN: Asta este viziunea Comisiei. Parlamentul European a nuanțat puțin această chestiune, a spus în felul următor: minim 10% din suma alocată statelor membre pentru Pilonul 1 (plăți directe n.r.) se redistribuie către fermierii mici și mijlocii. Minim 10% ceea ce înseamnă că poate să fie și o sumă mai mare de 10%, poate să fie 20%. Sau poate să opteze, alternativ, pe ceea ce înseamnă plafonare la 100.000 de euro cu reducerea a 50% din cheltuielile cu forța de muncă.

A avut loc o întâlnire a raportorilor pe acest regulament (săptămâna trecută a fost întâlnirea n.r.), s-a convenit, s-au decis articolele care vor fi redeschise și mă bucur că acest articol privind plafonarea nu a fost redeschis, astfel încât putem să mergem într-un trialog cu Comisia, Consiliul și Parlamentul cu această soluție a Parlamentului care, spun eu, este adaptată nevoilor din fiecare țară și fiecare țară poate să-și stabilească ce se întâmplă. Cu alte cuvinte, nu vine Comisia Europeană să spună, să dicteze statelor membre ce să facă. Statele membre au această oportunitate.

Dealtfel, Comisia Europeană a venit cu o chestiune care ajută mult statele membre. Astfel, Comisia le-a oferit posibilitatea să-și facă acele planuri strategice. Nu venim noi de la Bruxelles să spunem care e dimensiunea șanțului lângă o parcelă. O stabilesc cei din țara respectivă. Este un mare pas înainte cu acest aspect. Este important însă ca și fermierii să vină și să concure la ceea ce înseamnă îndeplinirea obiectivelor de mediu la nivel global.

buda-mihai-dumitru_b

Europarlamentarul Daniel Buda (PPE), stânga, și Mihail Dumitru, director general DG Agri Comisia Europeană la RALF 2019

Așadar, plafonarea subvențiilor pe fermier și explotație agricolă rămâne la latitudinea statelor membre UE pentru perioada 2021-2027. Plățile directe ale fermierilor nu vor arăta însă ca acum dacă luăm în calcul plafonarea. Va fi o schimbare în modul de acordare a plăților directe? 

DANIEL BUDA, EUROPARLAMENTAR, VICEPREȘEDINTE COMISIA DE AGRICULTURĂ, PARLAMENT EUROPEAN: Da, dar va fi o schimbare în bine. Suma alocată României este în creștere, astfel va fi o creștere și a sumei pe hectar. Pentru că noi, până acum, am avut 195 de euro pe hectar și vom ajunge undeva la 215 euro pe hectar. Depinde foarte mult și aici de ce vor face statele membre raportat la bugetul pe care-l vor pune în dreptul Uniunii Europene, pentru că este o dezbatere, unele state membre nu vor să vină cu contribuții suplimentare financiare la bugetul Uniunii Europene și este complicat să faci mai multe cu bani mai puțini.

MIHAIL DUMITRU, DIRECTOR GENERAL DG AGRI, COMISIA EUROPEANĂ: Trebuie să știți că discuția legată de plafonare este o discuție în cadrul financiar multianual (CFM). Ea este și în politica agricolă comună, prin componenta de redistribuire, dar este un subiect care va fi discutat de șefii de stat și de guvern când se vor pune de acord pe buget. Știți că, pe buget, discuțiile sunt în derulare, atât în Parlament, cât și în Consiliu. Noi, Comisia Europeană, am propus un buget care să reprezinte 1,11% din Produsul Intern Brut (PIB) al statelor membre, Parlamentul a propus 1,3%, Președinția finlandeză a venit cu o primă propunere care a supărat multă lume, cu 1,01%. Zilele acestea așteptăm să vină cu o altă propunere.

DANIEL BUDA, EUROPARLAMENTAR, VICEPREȘEDINTE COMISIA DE AGRICULTURĂ, PARLAMENT EUROPEAN: Este destulă ipocrizie și la nivelul Bruxelles-ului pentru că, de exemplu, Austria, Olanda, alte țări nu vor să vină cu mai mulți bani, spun: facem mai multe cu mai puțini bani. Nu ai cum. Ai provocări majore, ai provocări care înseamnă migrația, ai nevoie de investirea banilor pentru securitate, e Brexit-ul, sunt mai puțini bani care vin la bugetul Uniunii. Deci, ai nevoie de mai mulți bani ca să faci față la noile realități, ori dacă nu se pun acești bani, e complicat.

Europarlamentarul Daniel Buda (PPE) și directorul general DG Agri, Mihail Dumitru, au participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Forumul Fermierilor RALF 2019, unul dintre cele mai importante evenimente din agricultura românească.

Vizualizat: 3793 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

APAN Horticultură - Indagra 2019

APAN Horticultură - Indagra 2019

APAN Agriculture Equipments prin departamentul APAN Horticultură oferă fermierilor maşini şi echipamente specializate pentru vie şi livezi de la producători de top: Clemens, Manez Lozano, TCM Cancela, Alma, INFACO, Lipco şi alţii, alături de tractoare McCormick (48 - 112CP), atât modele consacrate cât şi modele noi din gama X, modele F100 TOP, X2.30, F70 şi F80. În fiecare zi a târgului Indagra, vizitatorii au avut posibilitatea să deguste vinuri din gama "Caii de la Letea" produse în podgoria Sarica Niculiţei, care recomandă utilajele Clemens şi tractoarele McCormick.

Interviu cu Lucian Milea, specialist pomicultură şi viticultură APAN Horticultură.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Brinkman - Let’s improve together Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Bancul zilei

Planuri...

Planuri...
Doi îndrăgostiţi stau pe o bancă, în parc: Detalii