Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

BANII FERMIERILOR FRÂNAȚI la PLATĂ de o FILIERĂ BIROCRATICĂ!

Publicat: 19 august 2016 - 09:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

FILIERĂ ÎNCURCATĂ. Banii din subvențiile agricole așteptate cu atâta nerăbdare de fermierii români sunt plimbați între cele două agenții de plată, de aici la Ministerul Agriculturii, la Ministerul Finanțelor, fac o tură și se reîntorc pe același circuit încurcat. Fiecare pas mai necesită un act, o aprobare, zile și săptămâni. Timp pierdut cu o procedură greoaie și birocratică. Iată ce vrea să facă ministrul agriculturii.

Piedicile din sistemul informatic cu care lucrează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sunt puse în cazul multor fermieri de măsurile delegate din PNDR 2014-2020 pentru care banii vin de la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR). De exemplu, fermierii care au angajamente pe pachete de agro-mediu, măsura 10, nu pot fi autorizați la plată dacă nu le sunt bifate în sistem și aceste plăți. Autorizarea și pentru plățile compensatorii implică o filieră anevoioasă și birocratică.

Sunt fermieri care nu pot fi întorși în sistem, cum se spune, dacă nu li se dă plata pe zone defavorizate sau agro-mediu de la AFIR. Și acolo am o problemă, la AFIR, am dat dispoziție să se scurteze circuitul. Până acum se făcea așa: APIA solicită la AFIR, AFIR la Ministerul Agriculturii, Ministerul la Finanțe, după aceea, banii de la Finanțe la Agricultură și de la Agricultură la AFIR și de la AFIR la APIA.

Și am zis: domnule, se pierde timp, se pierd 3-4 săptămâni aici. Pentru că ei sunt agățați pe partea de bani de la AFIR nu se pot face plățile până nu se reintroduce în sistem și se face plata respectivă. Le-am cerut să scurteze filiera și când ajung banii de la Finanțe la Agricultură, să-i treacă automat la APIA, să ocolim AFIR ca să câștigăm măcar câteva zile, explică ministrul Achim Irimescu, exclusiv pentru AGROINFO.

În aceeași ordine de idei, tot pentru accelerarea ritmului în care ajung banii la fermieri, ministrul agriculturii intenționează să aibă o discuție cu băncile și să le roage să-i notifice pe fermieri în momentul în care conturile le sunt alimentate cu banii din subvenții.

Mi-am propus să chem băncile aici, să le rog ca atunci când primesc banii fermierilor să-i și avertizeze pe aceștia că le-a intrat banii în cont. Am înțeles că este o întârziere, un decalaj destul de mare, la un moment dat erau și două săptămâni. Probabil, neștiind din ce provine suma respectivă, au văzut că a intrat la Popescu în cont, dar nu au știut că e subvenția.

Vreau să discut cu băncile să ajungă banii cât mai rapid la fermieri. Am avut și cazuri în care, sunt fermieri care au erori și sunt disperați și atunci le-am dat adeverințe ca să-și ia credit. Nu am avut ce face pentru că sunt cu erori și până nu se clarifică situația nu are nimeni curajul să-i dea banii ca după aceea să fie penalizat fermierul, așa că până nu se clarifică, declară ministrul agriculturii, pentru AGROINFO.

Vizualizat: 3132 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

APAN Horticultură - Indagra 2019

APAN Horticultură - Indagra 2019

APAN Agriculture Equipments prin departamentul APAN Horticultură oferă fermierilor maşini şi echipamente specializate pentru vie şi livezi de la producători de top: Clemens, Manez Lozano, TCM Cancela, Alma, INFACO, Lipco şi alţii, alături de tractoare McCormick (48 - 112CP), atât modele consacrate cât şi modele noi din gama X, modele F100 TOP, X2.30, F70 şi F80. În fiecare zi a târgului Indagra, vizitatorii au avut posibilitatea să deguste vinuri din gama "Caii de la Letea" produse în podgoria Sarica Niculiţei, care recomandă utilajele Clemens şi tractoarele McCormick.

Interviu cu Lucian Milea, specialist pomicultură şi viticultură APAN Horticultură.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Bancul zilei

Reprezentanţa auto

Reprezentanţa auto
Am intrat într-o reprezentanţă auto şi i-am spus managerului: Detalii