ANUNȚ OFICIAL! Pentru fiecare fermier instruit, cei care activează în domeniul formării profesionale a adulților vor încasa PE ZI minim 55 de euro și maxim 103 euro din fonduri europene nerambursabile. Condiția este să acceseze acești bani și să fie eligibili să-i încaseze. Ghidul solicitantului pentru accesarea submăsurii 1.1. „Sprijin pentru formarea profesională şi dobândirea de competențe” este disponibil în versiune consultativă, anunță Ministerul Agriculturii.
Domeniile în care fermierii vor fi școliți sunt: îmbunătățirea cunoștințelor tehnice și economice, specifice pentru practicarea și gestionarea activităților în domeniul agricol și agroalimentar ale fermierilor, precum și a managementului general al fermei. Ca rezultat se așteaptă ca fermierii (în special tinerii fermieri care vor beneficia de sprijin prin sub-măsura 6.1 și fermierii care activează in ferme mici și care vor beneficia de sprijin prin submăsura 6.3) să pună în practică tehnici și tehnologii agricole, inclusiv rezultatele cercetării.
Beneficiarii banilor sunt entitățile care activează în domeniul formării profesionale a adulților, experții formatori.
Costul unitar standard, pe zi și pe fermier, a fost stabilit în funcție de cheltuielile eligibile legate de pregătirea şi desfășurarea acțiunilor de formare profesională stabilite prin PNDR 2014-2020, pentru durata unui curs de 8 ore:
- Onorarii, cazare, diurna şi transport pentru experții din echipa de proiect (expert formator, manager proiect, personal administrativ);
- Cazare şi diurnă pentru cursanți;
- Transport pentru cursanţi;
- Materiale didactice și consumabile;
- Închirierea de echipamente specifice pentru implementarea proiectului;
- Închirierea de spații adecvate pentru desfășurarea acțiunilor de formare profesională;
- Alte cheltuieli legate de implementarea acțiunilor de formare profesională.
Costul unitar standard a fost determinat în două variante, în funcţie de posibilităţile de a opta pentru includerea in structura costului unitar standard a cheltuielilor privind cazarea, respectiv transportul participanţilor.
COSTUL UNITAR STANDARD (A) de 55 euro/beneficiar/zi – include costul unitar standard pentru experții formatori, manager proiect, diurna (masa), consumabile și materiale suport, sala de conferință cu asigurarea logisticii necesare, alte cheltuieli într-un cuantum de 15% din suma dintre costul unitar standard manager proiect și costul unitar standard expert formator.
COSTUL UNITAR STANDARD (B) de 103 euro/beneficiar/zi – include costul unitar standard pentru experții formatori, manager proiect, diurna (masa), cazare și transport pentru participanți, consumabile și materiale suport, sala de conferință cu asigurarea logisticii necesare, alte cheltuieli într-un cuantum de 15% din suma dintre costul unitar standard manager proiect și costul unitar standard expert formator.
Fermierii cursanți, dar și formatorii, vor beneficia, pe perioada școlarizării de 3 mese pe zi, plus două pauze de cafea, și cazare la hotel de trei stele.
Furnizorul de formare profesională poate opta pentru utilizarea uneia din cele 2 variante de costuri standard unitare. Valoarea costului unitar standard se aplică fiecărui cursant care participă la cursuri cu durata de maximum 40 de ore (8 ore pe zi). În aceste condiții valoarea proiectului se va calcula înmulțind valoarea costului unitar standard cu numărul cursanților participanți și numărul zilelor de curs.
Decontarea costurilor proiectului se va face în baza documentelor încărcate de beneficiar ulterior finalizării perioadei de implementare a activităților propuse, care vor fi verificate și avizate de către experții Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR).
IMPORTANT! Aceste informații sunt preluate din VERSIUNEA CONSULTATIVĂ a Ghidului măsurii din PNDR 2020!