Adama
Vinasa Rompak

”Băieții deștepți” din agricultură NU vor mai pune MÂNA pe SUBVENȚIILE de pe PAJIȘTI!

Publicat: 21 septembrie 2016 - 14:27
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

IMPORTANT! Pajiștile permanente sunt o sursă bună de subvenții. Băieții deștepți din agricultură au pus mâna pe sume uriașe din pajiștile concesionate de primării. Ministerul Agriculturii schimbă legea, stabilește că prioritari la închirierea pajiștilor sunt fermierii, crescători de animale, constituiți în asociații și fixează din 2018 o condiție obligatorie pentru încasarea banilor.

Potrivit unui proiect de act normativ pregătit de Ministerul Agriculturii, fermierii, crescătorii de animale vor avea prioritate la concesionarea/închirierea pajiștilor. Iată modificările făcute în lege!

Persoanele juridice constituite din membrii ai colectivității locale proprietari de animale înscrise în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE), respectiv societăţi comerciale, cooperaţii, grupuri de producători și alte asemenea, au drept de preferinţă la concesiunea/închirierea pajiştilor permanente aflate în proprietatea UAT (primării).

În cazul în care pe pajiștile permanente, pe lângă activități de pășunat și cosit se desfășoară și lucrări prevăzute în proiectul de amenajament pastoral, investiţii/alte lucrări și/sau servicii, contractul se încheie cu respectarea prevederilor Legii nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii.

AMENAJAMENT PASTORAL OBLIGATORIU DIN 2018!

Din anul 2018 consiliile locale au obligaţia de a include amenajamentul pastoral în cadrul documentaţiei de concesiune sau închiriere a pajiştilor permanente. Până în anul 2018, gestionarea pajiștilor se realizează în baza regulamentului de pășunat aprobat de consiliul local.

Gestionarea pajiștilor permanente se face cu respectarea normelor privind ecocondiţionalitatea aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 636/2015, cu modificările ulterioare, respectiv GAEC 7 - Păstrarea elementelor de peisaj, incluzând arborii izolaţi şi terasele existente pe terenul agricol, luând măsuri adecvate pentru a preveni instalarea vegetaţiei nedorite şi asigurarea unui nivel minim de întreţinere a terenului agricol, potrivit art.6. alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013.

Prin ordin al prefectului, se constituie un grup de lucru la nivel judeţean, care întocmeşte proiectul de amenajament pastoral. Grupul de lucru îşi desfăşoară activitatea cu respectarea prevederilor legale în vigoare, la sediul primăriei UAT-ului pentru care se execută proiectul de amenajament pastoral.

Coordonarea grupului de lucru este asigurată de către specialistul direcției agricole județene. În cazul în care consiliile locale nu dețin specialiști, pot împuternici, în condițiile legii, specialiști atestați în domeniul realizării amenajamentelor pastorale/silvopastorale pentru a face parte din grupul de lucru.

Inventarierea, biometria și marcarea arborilor și arboretelor exploatabile pe suprafețele de pajiști permanente, se fac de către tehnicieni amenajiști din cadrul inspectoratelor teritoriale de regim silvic și de vânătoare, care fac parte din grupul de lucru.Avizarea proiectului de amenajament pastoral se face de către toți membrii grupului de lucru.

Pentru a furniza în mod curent autorității competente, sau altor instituţii cu responsabilități în domeniu, date cu privire la menținerea suprafaței de pajiști înregistrată în Registrul agricol la data de 1 ianuarie 2007 potrivit art.4. alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013, la proiectul de amenajament se atașează hărți, cu suprafața de pajiști aflată pe teritoriul UAT, care vor cuprinde mărimea și configuraţia parcelelor de pajiști peste 0,3 hectare, indiferent de forma de proprietate, însoțită de un tabel nominal în care sunt prevăzuți utilizatorii de pajiști, persoane fizice sau juridice.

Tabelul cuprinde:

a) adresa utilizatorului de pajiște;
b) suprafaţa și poziţia parcelei de pajiște pe hartă;
c) categoria şi subcategoria de folosinţă;
d) partida cadastrală, dacă există.

Suprafața de pajiști aflată în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, sau asociații a acestora, se stabilește pe baza datelor din Registrul Agricol.

Consiliul local, după aprobarea proiectului de amenajament pastoral valabil pentru toate pajiştile aflate pe raza unităţii administrativ-teritoriale în cauză, va stabili, în condiţiile legii, procedura distribuirii extraselor din proiectul de amenajament pastoral tuturor proprietarilor şi/sau utilizatorilor de pajişti, extrase ce vor cuprinde cel puțin suprafața, capacitatea de pășunat, lucrările suprafața, capacitatea de pășunat, lucrările de întreținere a pajiștii și perioadele de execuție a acestora.

În cazul pajiștilor aflate în zone eligibile pentru agro-mediu și climă, măsurile de management din amenajamentele pastorale vor fi elaborate astfel încât să fie complementare cerințelor specifice ale Măsurii 10 – agro-mediu și climă a PNDR 2014-2020.

La începerea activității de întocmire a proiectului de amenajament pastoral, membrii desemnați la grupul de lucru, prezintă:

a) copii de pe planul de ansamblu și/sau dosarul de delimitare a hotarelor administrative UAT-ului respectiv, după caz;
b) copie de pe planul cadastral al suprafeței de pajiști aflată în proprietatea publică/privată a UATului respectiv;
c) hărțile cu suprafața de pajiști aflată pe raza UAT-ului respectiv, care cuprind mărimea și configuraţia parcelelor de pajiști, drumurile de acces și sursele de apă.
d) tabel prevăzut la art.8 alin.(61);
e) buletine de analize de sol privind calitatea pajiștilor;
f) studii pedologice;
g) studii agrochimice;
h) plan fertilizare;
i) plan de măsuri agropedoameliorative.

Totalul suprafeței de pajiști aflate pe teritoriul UAT se calculează prin însumarea suprafeței fiecărei parcele situată în extravilan.
Controlul implementării amenajamentelor pastorale urmărește îndrumarea proprietarilor/utilizatorilor de pajiști să respecte activitățile și măsurile de creştere cantitativă şi calitativă a producţiei pajiştilor și a metodelor de înlăturare/diminuare a efectului factorilor limitativi ai productivităţii acestora comform proiectului de amenajament pastoral, de menținere șI utilizare pajiștilor permanente.

FINANȚAREA AMENAJAMENTELOR PASTORALE

Controlul și monitorizarea implementării amenajamentului pastoral se fac de către inspectori din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie «Prof. Dr. G.K. Constantinescu», prin oficiile judeţene de zootehnie, pe baza criteriilor de evaluare a pajiștilor permanente și a punctajului/calificativului, stabilite de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajişti Braşov.

În vederea controlului și monitorizării aplicării amenajamentului pastoral, procedurile, criteriile de evaluare și punctajul se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, în termen de 6 luni de la publicarea prezentei hotărâri.

Întocmirea planului de fertilizare şi stabilirea măsurilor agropedoameliorative se fac de către oficiile de studii pedologice şi agrochimice judeţene și de către Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie şi Protecţia Mediului - ICPA Bucureşti.

Cheltuielile cu amenajamentele pastorale vor fi acoperite de la bugetul Ministerului Agriculturii și prin Sistemul naţional de monitorizare sol-teren pentru agricultură care cuprinde Programul privind elaborarea de studii pedologice şi agrochimice pentru perioada 2012-2021 şi Programul de repartiţie a fondurilor pentru realizarea/reactualizarea Sistemului judeţean de monitorizare sol-teren pentru agricultură.

ATENȚIE! Acesta este un proiect care modifică și completează Hotărârea de Guvern 1064/2013 și Legea fondului funciar 18/1991. Proiectul trebuie supus aprobării Guvernului.

Vizualizat: 10931 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
patru
|
09. 23, 2016. Friday 09:15

intentia nu e rea mai ales ca pasunatul se desfasoara haotic si abuziv.n-am vazut proprietar -insotitor de dobitoace sa curete de vegetatie nedorita pe unde vagabondeaza cu animalele.a suprainsaminta ori fertiliza este domeniul abstract pentru impostorii acestia.ar trebui specificat clar si fara interpretare rautacioasa, animalele cu crotalii care dupa incarcatura pasc pe acea sola.uni cu aceleasi animale iau mai multe pasuni ca sa muste subventiile fara sa aibe incarcatura normala .mai este mult pina se clarifica spre bine problema mai ales ca preferam o trecere romaneasca in loc sa luam de-a gata de la altii randuielile sanatoase. ei acum100-150 de ani au avut aceleasi probleme,noi le gustam acum cu tot amarul lor .

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii