ATAC VIRULENT! Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, s-a lansat într-un atac virulent împotriva declaraţiilor comisarului european pentru agricultură Phil Hogan şi a oficialilor Comisiei Europene care au anunţat că vor plafona plățile directe pe fermă la suma de 100.000 de euro.
Prin această lovitură dată de Bruxelles s-ar intenţiona falimentarea marilor exploataţii româneşti şi scoaterea lor de pe piaţa europeană pentru că ar reprezenta un real pericol pentru ceilalţi fermieri europeni.
Eu nu mai înţeleg declaraţiile făcute de Phil Hogan pentru că de fiecare dată vine cu o altfel de declaraţie. Mi-aduc aminte de acum vreo trei ani când am avut o întâlnire cu dânsul condamna Politica Agricolă dusă de Cioloş că nu a alocat mai mulţi bani pe Europa de Est. Acum îl văd că vrea să plafoneze plăţile! Practic eu nu-l înţeleg! Care sunt DEDESUBTURILE? Noi am început să devenim un PERICOL pentru piaţa europeană şi atunci singurul mijloc care poate să ne pună frână este să distrugă exploataţiile mari. Pentru că cel mai uşor este de distrus exploataţiile mari; cel mai uşor este să FALIMENTEZE exploataţiile mari. Şi vorbesc în CUNOŞTINŢĂ de cauză, a precizat liderul LAPAR în exclusivitate pentru AGROINFO.
Laurenţiu Baciu s-a declarat partizanul marilor fermieri care sunt mult mai vulnerabili faţă de cei mici (sic?!) pentru că au riscat construindu-şi averile prin leasinguri şi credite bancare neamortizate încă.
Se ţine langa că fermierii ăia mari nu mai au nevoie de subvenţii, da’ ce le dă cineva de pomană? Ăia mari sunt plini de datorii! Au fost nişte manageri mult mai curajoşi, şi-au dezvoltat o afacere, dar care se amortizează în timp. Şi ca să se amortizeze trebuiesc câteva zeci de ani. Asta trebuie să înţeleagă toată lumea; că-s mai vulnerabili fermierii mari decât fermierii mici. Sunt mult mai vulnerabili pentru că acele averi care se văd nu sunt ale lor! Alea sunt nişte averi care s-au făcut cu leasinguri, cu bănci, care nu sunt încă achitate. Deci, practic, poţi să spui că nu ei sunt acţionarii, ci acţionarii sunt băncile! A explicat Baciu.
Comisia Europeană vrea să distrugă fermele mari est-europene!
În opinia preşedintelui LAPAR, ar exista o conspiraţie, oficialii Comisiei Europene urmărind distrugerea marilor exploataţii, reducerea producţiei agricole pentru ca acestea să fie mai lesne de cumpărat de investitorii comunitari.
Aşa că EI au gândit-o foarte bine; sper să nu fie asta gândirea lui Phil Hogan! Dar au gândit-o foarte bine cum pot să DISTRUGĂ fermele mari! Pentru că e o chestie: ar prinde doi iepuri deodată; ar SLĂBI şi PRODUCŢIA agricolă, deci, nu ar mai fi un concurent de băgat în seamă pe piaţă, şi a doua, e şi mai UŞOR de CUMPĂRAT! Şi EI abia aşteaptă! Susține Laurenţiu Baciu.
Comisarul european Phil Hogan a declarat că proiecţia viitorului exerciţiu financiar pentru agricultura comunitară va urmări reducerea diferenţei dintre plăţile medii către fermierii din ţările membre. Astfel Comisia Europeană îşi propune să înjumătăţească diferenţa dintre nivelurile actuale şi 90 la sută din media UE. Propunem introducerea unui plafon a subvenţiilor la 60 mii de euro pe fermă. Economiile generate de această plafonare pot fi redistribuite fermierilor mai mici, care reprezintă bătăile inimii economiei rurale, a postat Hogan pe pagina lui de Facebook.
Mai mulţi bani pentru fermierii, medii, mici şi dezvoltare rurală
Avem statistici pentru fiecare stat, nu le știu din cap, dar au fost făcute aceste analize. Per total, 1% din fermieri, în majoritatea statelor, vor fi afectați de plafonare, dar sunt unele state precum România, Bulgaria, Slovacia, unde am aplicat mai multă flexibilitate în ceea ce privește salariile și costurile cu forța de muncă pentru a se adapta. Sper că aceste schimbări pe care le-am făcut vor ușura problema. Dar FIECARE STAT MEMBRU UE poate să păstreze acești bani (sumele rezultate în urma plafonării subvențiilor la 100.000 euro/fermă n.r.) pentru a-i redistribui către fermierii medii, mici și dezvoltare rurală, a declarat Phil Hogan, exclusiv pentru AGROINFO, la întâlnirea informală a miniștrilor agriculturii, desfășurată în Bulgaria.