„Am introdus la subvenţia cuplată şi mazărea, inclusiv producerea de sămânţă de mazăre. De asemenea, procedat la fel cu sămânţa de lucernă. Trebuie spus că la sămânţa de lucernă, 90 şi ceva la sută vine numai din import. Suntem suficient de bine pregătiţi să producem şi noi sămânţă în fermele noastre”, a declarat Laurenţiu Baciu, liderul Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), prezent la Galaţi, la o întâlnire cu fermierii din acest judeţ.
Alte „victorii” obţinute de LAPAR în lupta cu guvernanţii şi inventariate de Baciu au fost şi ridicarea restricţiilor la folosirea îngrăşămintelor chimice, dar şi eliminărea condiţiei de distanţă (minim 200 m) în amplasarea depozitelor de pesticide pe care funcţionarii de stat „le vedeau ca pe nişte bombe”.
Toate aceste realizări venite în sprijinul producătorilor agricoli au fost drept urmare a discuţiilor dintre conducerea LAPAR şi factorii de decizie de la nivelul Ministerului Mediului. „A mai rămas restricţia privind folosirea gunoiului de grajd şi nu suntem mulţumiţi, dar vom interveni acum când se lucrează la noul cod privind bunele practici în agricultură”, a precizat Baciu.
Anomalii ridicate la rang de condiţii artificiale!
Liderul LAPAR nu a omis să vorbească deschis despre condiţiile artificiale care fac din viaţa multor fermieri un calvar. „Ne-am învăţat să suferim, am fost abuzaţi de către ANAF şi APIA. Avem mari probleme cu AFIR unde condiţiile alea artificiale ne omoară. Am avut o discuţie cu noul director de la AFIR (am înţeles că este absolvent al Academiei de Poliţie) şi ne-a promis că va ţine cont de propunerile noastre. Sunt create nişte anomalii. Bunăoară, eu nu am voie să dau o parte din exploataţie fiului meu şi să-l pun la treabă; trebuie să-i dau întreaga exploataţie. De ce totul sau nimic?”, s-a întrebat nemulţumit Laurenţiu Baciu.
Condiţiile sociale, nunta şi porumbul zaharat
„Sau, dacă două societăţi care au proiecte în derulare şi au un drum comun în câmp, gata, sunt condiţii artificiale. Şi au mai băgat o tâmpenie acuma: condiţiile sociale! Dacă eu şi vecinul fermei mele avem proiecte amândoi, ne-am dus la o nuntă şi am fost văzuţi într-o relaţie de socializare, iată sunt condiţii artificiale. Ca să nu vă mai zic câţi bani s-au aruncat de la AFIR pe Apa Sâmbetei, cu toate restricţiile lor, pe nişte măsuri ale căror efecte au fost zero! Într-un judeţ vecin cu Galaţi s-a produs atâta porumb zaharat încât vânzătorii de porumb de fiert de pe Litoral vor avea de lucru cel puţin un cincinal de acum înainte. Era o condiţie acolo şi toţi au fost îndrumaţi să pună porumb zaharat”, a susţinut preşedintele LAPAR.