INTERZIS! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș avertizează fermierii să nu ardă miriștile, să nu dea foc resturilor vegetale de pe terenuri pentru că riscă să piardă un procent de 20% din subvențiile cuvenite, atât pe suprafață, cât și pentru animale, și vor fi nevoiți să achite și amenzi.
Sancțiunile sunt în funcție de gravitate, amploare și persistență, însă când se dovedește elementul intențional, sancțiunea minimă este de 20 la sută, în cazul în care nu vorbim de o repetiție a aceleiași fapte. Chiar dacă o singură parcelă sau mai multe sunt afectate și identificate ca fiind încălcată această condiție de a nu fi incendiate, plățile APIA sunt reduse pentru toată exploatația, nu doar pentru acea parcelă sau parcelele în discuție – inclusiv pentru schemele de plată care proivesc zootehnia. Din fericire, incidența este redusă la nivelul județului Mureș, de sub 10 cazuri pe an, a declarat purtătorul de cuvânt APIA Mureș, Constantin Citirigă, pentru Radio România Târgu Mureș.
În această perioadă, APIA, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) și Garda de Mediu întreprind controale comune.
Conform normelor de ecocondiționalitate (GAEC 6.2), este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente. Agricultorii care utilizează teren arabil (inclusiv pajiști temporare) nu trebuie să ardă miriștile și/sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiță s.a.), inclusiv miriștile sau iarba rămasă după cosirea pajiștilor temporare, precum și vegetația pajiștilor permanente. Agricultorii care utilizează pajiști permanente nu trebuie să ardă vegetația, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiștilor.
Garda Națională de Mediu, prin Comisariatele Județene va aplica amenzi în valoare de 3.000-6.000 lei persoanelor fizice si 25.000-50.000 lei persoanelor juridice.