Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Avans din 77,42 euro/ha! Plata unică pe suprafață este precizată de Guvern într-o hotărâre din 3 noiembrie!

Publicat: 05 noiembrie 2015 - 16:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Avansul privind plata unică pe suprafaţă aferentă anului 2015 corespunde unui cuantum al plăţii unice pe suprafaţă de minimum 77,42 euro/ha, scrie negru pe alb într-o hotărâre de Guvern. Actul normativ este în vigoare din 3 noiembrie 2015, când a fost publicat în Monitorul Oficial. Orice alte speculații sau estimări legate de SAPS sunt inutile! Același act menționează și suma pregătită pentru plata avansului din subvenții.

Acest act normativ răspunde la multe dintre întrebările fermierilor. Iată ce-i interesează exact pe agricultorii români din conținutul Hotărârii de Guvern 900/2015 privind reglementarea unor măsuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbţie a fondurilor alocate pentru agricultură aferente schemelor de plăţi directe şi pentru măsuri de piaţă în agricultură.

1,6 miliarde de lei pentru avans și pentru plățile directe!

Art. 2 (1) În vederea stimulării gradului de absorbţie a fondurilor alocate pentru agricultură în cadrul schemelor de plăţi directe pentru agricultură, a măsurilor de piaţă şi intervenţie în agricultură, precum şi a ajutoarelor specifice care se finanţează din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), se aprobă, până la finele anului 2015, alocarea temporară din venituri din privatizare de către Ministerul Finanţelor Publice a sumei de 1.616.000.000 lei, în echivalent euro, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

(2) Sumele alocate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din veniturile din privatizare şi utilizate vor fi rambursate Ministerului Finanţelor Publice, în euro, din sumele restituite cu această destinaţie de către Uniunea Europeană, până la data de 30 decembrie 2015.

(3) Din suma  de 1.616.000.000 lei se decontează doar cheltuielile eligibile aferente măsurilor de piaţă şi intervenţie în agricultură, a ajutoarelor specifice, precum şi cele aferente schemelor de plată directe pe suprafaţă, inclusiv avansul aferent anului 2015, implicate în derularea FEGA.

Ministerul Finanțelor publice va transfera cei 1,6 milioane de lei în euro către Ministerul Agriculturii în maxim două zile de la solicitare.

APIA plătește în contul fermierilor până la 30 noiembrie!

Art. 3 (2) Decontarea plăţilor reprezentând cheltuieli aferente schemelor de plăţi directe, a ajutoarelor specifice şi măsurilor de piaţă şi intervenţie se efectuează de către APIA prin virament în contul beneficiarului până la data de 30 noiembrie 2015.

(3) APIA va restitui Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sumele neutilizate până la data de 2 decembrie 2015, urmând ca acesta să restituie la rândul său Ministerului Finanţelor Publice contravaloarea în euro a sumelor neutilizate din veniturile din privatizare, până la data de 30 decembrie 2015.

Vizualizat: 9036 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!