GATA CU MUNCA LA CÂMP. Odată cu intrarea în ultima lună a toamnei, fermierii sunt conştienţi de faptul că trebuie să finalizeze lucrările din câmp specifice ultimei campanii agricole a acestui an.
În general, este vorba despre recoltarea, transportul din câmp şi depozitarea producţiei de porumb, în zonele în care activitatea a fost întreruptă de frontul de precipitaţii.
După seceta cumplită de vară-toamnă, în luna octombrie producătorii agricoli botoşeneni s-au confruntat cu excesul de umiditate. „Ne-a plouat 130 l/mp în decurs de cinci zile, s-au creat condiţii pentru semănat, dar sunt unele tarlale unde nu se poate intra, pentru că apa bălteşte pe mari suprafeţe. Nu ştiu dacă se zvântă curând solul; cerul este înnorat şi temperaturile nu sunt dintre cele mai favorabile. De mai bine de trei zile stăm pe loc cu lucrările”, ne-a declarat Dumitru Avădanii, din comuna Manoleasa, vicepreşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Botoşani.
La începutul lunii noiembrie, fermierul, care exploatează 1.300 de hectare situate în nord-estul judeţului Botoşani, pe malul lacului de acumulare Stânca-Costeşti, mai avea de muncă în câmp. Nu terminase semănatul grâului, încorporase sămânţa sub brazdă pe circa 300 ha şi mai avea vreo 50 de semănat. Soiul Glosa se pretează cel mai bine pe terenurile lui.
Nu realizase nici arăturile adânci de toamnă.
Despre starea culturilor înfiinţate recent la nivel naţional, citiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 noiembrie 2016! (Articol redactat de Marian Muşat)