Adama
Vinasa Rompak

Autostrada și irigațiile au scumpit terenurile agricole! Prețurile au explodat: 10.000 euro/ha!

Publicat: 19 aprilie 2015 - 14:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agroinfo a răsfoit bursa agricolă și a descoperit că prețul hectarului de teren agricol crește spectaculos dacă acesta se află în apropierea autostrăzii sau dacă e irigat. Iată unde sunt terenurile agricole care se vând cu prețul unor vile!

Terenurile agricole sunt vânate de speculanți. Prin comparație cu anii trecuți, prețul a explodat. S-a ajuns și la situația aberantă ca un teren arabil dintr-o comună din România să aibă un preț mai mare decât un teren din Olanda, unde se vinde cu aproximativ 20.000 euro/ha. În comuna Manolache din Ilfov, un proprietar cere nu mai puțin de…10 euro/mp. Singurul avantaj al celor două hectare de teren arabil, cât are omul de vânzare, este apropierea de autostrada A2. Ăsta e prețul aici, nu am cum să cer un euro/mp pentru că e prea puțin. Știu că e doar un teren agricol, dar peste un an va fi și mai scump, spune V.Marin, proprietarul terenului.

E o raritate și nu este relevant prețul terenurilor agricole din jurul capitalei. Un preț mediu al terenurilor agricole din Ilfov și Giurgiu este undeva între  2.500 de euro  – 5.000 de euro/ha. Depinde de câteva lucruri, dacă suprafața e comasată pentru că una e să cumperi un hectar sau un pogon și alta 50 de ha, depinde și de calitatea terenului. În perioada 2008-2012 prețul terenurilor agricole se ridicase foarte mult, în 2013 a scăzut pentru ca în 2014 să crească din nou. Altul e necazul nostru, al fermierilor. E greu să cumperi un teren chiar dacă ai drept de preempțiune (arendașii au prioritate la cumpărare n.r.). Te înțelegi cu proprietarul de la care ai terenul în arendă, îi faci cadastru și vine un cumpărător, oferă un preț mai mare și ai rămas fără teren. Discutam și cu fermierii din Vrancea. Modificările care s-au adus la legea vânzării terenurilor, în sensul că nu se mai face un precontract, sunt în defavoarea noastră. Anunțul de vânzare trebuie afișat la primărie timp de 30 de zile, dacă terenul e pe un sit arheologic trebuie să ai un aviz al  Ministerului Culturii, etc. În ultima zi de afișaj se poate ivi cineva care să dea cu 200 de euro mai mult pe hectar și proprietarul îl va vinde cui dă mai mult. Noi avem în arendă 550 ha. Am vrut să cumpărăm 30 ha, aveam aprobat și un credit bancar și ni s-a întâmplat exact cum v-am povestit. A dat altcineva mai mult, spune ing. Dan Ilie, președintele Asociației Producătorilor Agricoli de Cereale și Plante Tehnice Ilfov.

Parcele teren_b

Un proprietar din Fetești, Ialomița, vinde hectarul, tot lângă A2, cu 10.000 de euro, cadastrat, intabulat, în zonă irigată și cu acces direct din autostradă. Omul ne spune că nu e scump deloc pentru că vecinul lui ar cere de 5 ori mai mult, 5 euro/mp, adică 50.000 de euro/ha.

Prețul este justificat. Terenul poate să fie foarte bun, de o categorie superioară, situat pe terasă sau pe baltă. Amenajarea la irigat e o prioritate extraordinară. Sunt schimbările climatice, când plouă, când e secetă și e un avantaj nemaipomenit ca terenul să fie irigat. În altă ordine de idei, e bine că ministrul Daniel Constantin s-a gândit la sprijinirea și încurajarea cercetării românești. Soiurile românești sunt cele care se pretează la solurile noastre, spune ing. Adelina Popescu, directorul Asociației Fermierilor din România.

Ialomița este urmată de Tulcea unde prețul terenurilor scade ușor sub 10.000 euro/ha. De exemplu, un proprietar vinde 5 ha, în zona de sere a orașului, cu 45.000 de euro. D. Nechifor spune că parcela fertilă este compactă, are mari posibilități de atragere de fonduri europene, o deschidere la două drumuri și acces la un canal de irigat. În Călărași, proprietarii vând cu 8.000 de euro/ha. În Timiș și Galați, hectarul a ajuns la 6.000 de euro.

Timișul a fost mereu scump, e zonă agricolă bună, plouă mult, spune ing. Dan Ilie.

Dacă ne îndreptăm spre Teleorman găsim și suprafețe agricole cu 4.500 euro/ha, în timp ce în Olt prețul coboară undeva între 2.500 și 3.500 euro/ha. În Constanța, hectarul de teren cadastrat și intabulat se vinde cu 3.900 de euro. Am găsit un proprietar care vinde cu acest preț 100 de hectare comasate. Ce-i drept, suprafața nu are nicio legătură cu autostrada și nu e irigată.

În patria pepenelui verde, la Dăbuleni, în județul Dolj, hectarul se vinde cu prețuri relativ mici, între 2.500 și 3.000 de euro. În județul Hunedoara prețul mediu al hectarului se înscrie undeva la 1.800 euro.

Vizualizat: 2650 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Legea vânzării terenurilor va fi aplicată şi antecontractelor autentificate la notar anterior intrării în vigoare a legii

Legea vânzării terenurilor va fi aplicată şi antecontractelor autentificate la notar anterior intrării în vigoare a legii

Legea vânzării terenurilor agricole din extravilan (Legea 17/2014) va fi aplicată şi antecontractelor autentificate la notariat anterior intrării în vigoare a legii. 

Iată ce sumă este pregătită pentru cadastrarea terenurilor agricole!

Iată ce sumă este pregătită pentru cadastrarea terenurilor agricole!

Cadastrarea terenurilor agricole este un proiect costisitor, dar obligatoriu de finalizat până în 2018, când plățile se vor face pe fermă. Nimeni nu poate garanta că acest proiect va fi gata la timp.

Inventarierea terenurilor, o poveste cu final amânat

Inventarierea terenurilor, o poveste cu final amânat

Legea 165/2013 a fost considerată la vremea adoptării ei un fel de ultim efort pe care statul român, ce-i drept, la presiunea CEDO, îl mai are de făcut pentru a încheia procesul retrocedării către foştii proprietari a imobilelor confiscate abuziv de regimul comunist.

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

09 decembrie 2024 - 07:16

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere pe site-ul oficial, modifică norma de condiționalitate GAEC 6, obligatoriu de respectat pentru toți fermierii care vor să beneficieze și-n anul 2025 de subvențiile APIA pe hectar.

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

08 decembrie 2024 - 08:16

O politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri. Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii