Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Giurgiu împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai direcţiilor agricole şi de sănătate publică stabilesc un plan de măsuri comune în vederea eradicării Ambrosiei, plantă anuală, perenă, prezentă de câţiva ani în grădinile şi pe terenurile agricole din judeţ şi care pune în pericol sănătatea populaţiei, prin provocarea de alergii puternice.
Pe lângă faptul că afectează culturile de cereale şi de legume, Ambrosia este periculoasă pentru om deoarece produce polen şi mult puf care îi afectează pe cei cu alergii, rinite alergice sau astm bronşic.
“Este vorba de Ambrosie sau iarba pârloagelor adusă din America de Nord după cel de-al Doilea Război Mondial, în timpul transporturilor de cereale şi care, după 2005, a cunoscut o înmulţire fără precedent în ţara noastră, punând în pericol sănătatea populaţiei prin faptul că provoacă alergii puternice”, a declarat, citată de Agerpres, reprezentanta APM Giurgiu, biologul Magdalena Dumitru.
Potrivit acesteia, planta este greu de eradicat deoarece dezvoltă rădăcini adânci de până la trei metri, ceea ce face îndepărtarea mecanică să dea roade doar pentru perioade scurte de timp, deoarece planta are rădăcini viguroase şi se înmulţeşte foarte rapid, iar combaterea chimică ar afecta şi culturile.
“De câţiva ani, judeţele din nordul şi vestul ţării duc o luptă declarată şi puternică cu această plantă, în ultima perioadă fiind constatată o înmulţire rapidă a ei şi în judeţele din sud”, a completat Magdalena Dumitru.
Autorităţile judeţene din Giurgiu vor stabili o hartă a satelor şi comunelor unde planta a fost semnalată, a cazurilor de alergii la om provocate de aceasta, urmând să fie stabilit şi un plan de măsuri pentru eradicarea Ambrosiei.