AFIR sub ANCHETĂ! Abia reîntors din Statele Unite ale Americii, ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a dispus anchetă la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale! Șeful de la Agricultură ar fi intrat la bănuieli când AFIR s-a lăudat că banii destinați unei măsuri de finanțare au fost epuizați în doar 6 minute de la deschiderea sesiunii de depunere proiecte.
Iată comunicatul Ministerul Agriculturii, așa cum ne-a fost transmis la redacție!
În urma sesizărilor primite la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale referitoare la derularea sesiunilor de depunere on-line a proiectelor din data de 25.05.2016, aferente sub-măsurii 7.2 „Investiții în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică’’ – componenta rutier montan și non-montan și sub-măsurii 4.3 „Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice’’ – componenta drumuri agricole, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Achim Irimescu, a dispus trimiterea corpului de control al MADR la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), pentru anchetă.
Până la finalizarea anchetei, sesiunea de evaluare a proiectelor pentru aceste sub-măsuri se suspendă.
Iată ce ne-a comunicat AFIR în ziua lansării măsurilor de finanțare din PNDR 2014-2020 care se află acum sub anchetă!
Submăsura 7.2 – Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, componentele de infrastructură rutieră din zona montană și non-montană.
Deși sesiunea a fost deschisă la ora 9 a zilei de miercuri, 25 mai 2016, până la orele prânzului au fost depuse 46 de proiecte în valoare de 45 milioane de euro pentru infrastructura rutieră din zona montană și 107 proiecte, cu valoarea de 105,8 milioane de euro în celelalte zone. Cele mai multe proiecte au fost depuse în județele Cluj, Bistrița Năsăud și Neamț, pentru zona montană și în Cluj, Timiș și Bacău pentru restul teritoriului.
Submăsura 4.3A – Infrastructura de acces agricolă. Astfel, în primele șase minute de la deschiderea sesiunii din data de 25 mai 2016, ora 9, au fost depuse 25 de proiecte în valoare de 24,44 milioane de euro.
Cele mai multe proiecte au fost depuse în județele Bistrița Năsăud, Cluj, Dolj, Satu Mare și Timiș.
Suntem bucuroși de acest aflux de cereri pentru infrastructura rurală și este o dovadă că Programul a început să se deruleze la capacitate maximă. Nevoia de finanțare în mediul rural este uriașă și orice alocare pe care autoritățile ar face-o este insuficientă, dar fiecare ban care ajunge în satul românesc este important, a declarat Eugen Popescu, directorul general AFIR.