SANCȚIUNI ASPRE PENTRU FERMIERI! Sunt declanșate controale în toate județele pentru identificarea fermierilor care ard resturile vegetale de pe terenurile agricole. Pe lângă amenzile usturătoare, fermierii sunt excluși și de pe lista de plată a subvențiilor. Într-un singur județ, au fost mistuite în flăcări subvenții de 140.000 de euro!
Sunt organizate patrule în toate județele pentru depistarea agricultorilor care dau foc terenurilor arabile, pășunilor sau fânețelor pentru a le igieniza. Din echipele de control fac parte pompieri, polițiști, jandarmi, lucrători silvici și lucrători ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Fermierii care procedează astfel pentru a-și curăța terenurile sunt sancționați din sumele care li se cuvin din subvenții sau excluși de la plata subvențiilor.
Dacă porțiunea arsă depășește 20% din suprafața unui teren, agricultorul nu mai primește niciun leu subvenție în anul respectiv. Dacă porțiunea arsă depășește 50% din suprafața terenului, fermierul va fi obligat și la plata unor amenzi sau despăgubiri.
Într-un singur an, APIA Hunedoara a sancționat 300 de fermieri cu suma de 140.000 de euro. Pe lângă excluderea de la plată, agricultorii se aleg și cu amenzi uriașe.
Potrivit prevederilor legale în vigoare, amenzile pentru arderea vegetaţiei uscate, fără acceptul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, sunt cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei pentru persoanele fizice şi între 25.000 şi 50.000 de lei pentru cele juridice.
Sunt sancționate cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei următoarele fapte: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi și amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.
Sunt pedepsiți și martorii. Concret, cine observă că ard păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe trebuie să intervină imediat și să stingă focul cu ce are la îndemnână, altfel amenda este de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.
Potrivit legii, igienizarea terenurilor se face după obținerea prealabilă a permisului de lucru cu foc, de la primăria pe raza căreia are loc arderea, și acceptului scris al Agenției pentru Protecția Mediului. Nici într-un caz această igienizare cu foc nu poate fi făcută pe terenurile eligibile pentru plățile APIA.
Surse: Hunedoara Liberă, Gazeta Oltului