BENEFICIAȚI DE SUBVENȚII APIA ȘI ÎN ACEASTĂ SITUAȚIE! Termenul de depunere a cererii unice de plată a expirat la 15 mai 2017. Acest lucru nu trebuie să vă oprească să cereți subvențiile cuvenite pentru terenurile agricole pe care le luați în arendă după această dată sau pentru exploatațiile agricole pe care le cumpărați, tot după expirarea acestui termen. Ce trebuie să faceți ca să încasați banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)?
AGROINFO vă explică ce este transferul de exploatație și cum trebuie să procedați ca să beneficiați de subvențiile APIA chiar dacă ați luat în arendă un teren agricol sau ați cumpărat o fermă de animale după expirarea termenului de depunere a cererii unice de plată la APIA, după data de 15 mai.
TRANSFERUL DE EXPLOATAŢIE
(a) „transferul unei exploataţii” înseamnă vânzarea sau arendarea, sau orice alt tip de tranzacţie similară care are drept obiect unităţile de producţie în cauză;
(b) „cedent” înseamnă beneficiarul a cărui exploataţie este transferată unui alt beneficiar;
(c) „cesionar” înseamnă beneficiarul căruia i se transferă exploataţia.
2. Dacă o exploataţie este transferată integral de la un beneficiar la altul după depunerea unei cereri de ajutor, a unei cereri de sprijin sau a unei cereri de plată şi înainte să fi fost îndeplinite toate condiţiile de acordare a ajutorului sau a sprijinului, cedentului nu i se acordă niciun ajutor sau sprijin pentru exploataţia transferată.
3. Ajutorul sau plata solicitat(ă) de cedent se acordă cesionarului, cu respectarea următoarelor condiţii:
a) în termen de 10 zile calendaristice de la efectuarea transferului de exploataţie, cesionarul notifică APIA asupra transferului şi solicită plata ajutorului şi/sau a sprijinului;
b) cesionarul furnizează toate documentele justificative solicitate de APIA referitoare la transferul de exploataţie;
c) sunt îndeplinite toate condiţiile pentru acordarea ajutorului şi/sau a sprijinului în ceea ce priveşte exploataţia transferată.
4. După momentul în care cesionarul a informat autoritatea competentă şi a solicitat plata ajutorului şi/sau a sprijinului în termen de 10 zile:
a) toate drepturile şi obligaţiile cedentului care decurg din raportul juridic dintre cedent şi autoritatea competentă generat de cererea de ajutor, de cererea de sprijin sau de cererea de plată sunt atribuite cesionarului;
b) toate acţiunile necesare pentru acordarea ajutorului şi/sau a sprijinului şi toate declaraţiile date de cedent înainte de transfer sunt atribuite cesionarului în scopul aplicării normelor relevante ale Uniunii;
c) exploataţia transferată este considerată, după caz, o exploataţie separată pe durata anului de cerere în cauză.
După momentul în care cesionarul a informat APIA şi a solicitat plata ajutorului şi/sau a sprijinului, toate drepturile şi obligaţiile cedentului care decurg din raportul juridic dintre cedent şi APIA generat de cererea unică de plată sunt atribuite cesionarului. (art.8, alin.4, lit.b) din Regulamentul de Punere în Aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei).
Transferul de exploataţie se realizează pentru întreaga exploataţie între doi fermieri înscrişi în Registrul Unic de Identificare (RUI) gestionat de APIA. În cazul în care cesionarul nu este înscris în RUI, acesta completează Formularul de înscriere în RUI-Anexa 1 din Ordin-MADR nr.22/2011, pus la dispoziţie de APIA şi primeşte în baza de date un ID (RO.........).
Dacă cesionarul are cerere unică de plată depusă, aceasta se constituie în cerere de înscriere în RUI (art.3, alin.1, lit.b din OMADR nr.22/2011).
Cesionarul trebuie să anunţe APIA referitor la transferul de exploataţie în termen de 10 zile de la data încheierii tranzacţiei, conform art.28, alin.(2), lit.a) din O.U.G. nr.3/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
Fermierul care preia exploataţia agricolă (toate unitățile de producție din cadrul acesteia) depune la centrul local/sucursala judeţeană sau a municipiului Bucureşti unde a fost depusă cererea de plată a fermierului care transferă exploataţia agricolă Cererea de transfer de exploataţie însoţită de documentele care au stat la baza transferului de exploataţie agricolă: contract de vânzare-cumpărare/arendă/închiriere/concesionare/donaţie/comodat sau altele asemenea şi dovada contului bancar activ deschis la o unitate bancară de pe teritoriul României.
Înregistrarea transferului de exploataţie are la bază formularul ,,Cerere pentru transfer de exploataţie/schimbarea formei de organizare” şi documentele specifice în funcţie de specificul unităţilor de producţie componente, puse la dispoziţie de către APIA. Acest formular este completat, semnat, ştampilat, după caz, de către cei doi beneficiari şi datat.
Cererea pentru transfer de exploataţie/schimbarea formei de organizareeste depusă la centrul local/centrul judeţean/Centrul municipiului Bucureşti unde cedentul a depus cererea unică de plată, după caz. Ulterior, aceasta este ataşată la dosarul cererii unice de plată a cesionarului, o copie a cererii de transfer fiind depusă la dosarul cererii unice de plată a cedentului. Pe copia documentelor menţionate, cesionarul va înscrie “conform cu originalul” şi va semna.
ATENŢIE: Terenul/animalele care face/fac obiectul unui contract de arendă/închiriere/concesiune/comodat nu poate/pot fi transferat/e unui alt utilizator, în acest caz transferul reprezentând subarendare/subconcesionare/subînchiriere, operaţiune juridică interzisă de prevederile art. 1.847 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil.
Astfel, alin.(1) şi alin.(2) din art 1847 din Codul Civil prevăd:
„Nu sunt permise oficiile de arendaşi”;
“Subarendarea totală sau parţială este interzisă, sub sancţiunea nulităţii absolute”.
TRANSFERUL DE EXPLOATAŢIE PENTRU SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI
În cazul în care prin transferul de exploataţie suprafaţa rezultată depăşeşte plafonul de 1250 euro, fermierii incluşi în schema de mici fermieri, nu pot beneficia de o plată mai mare de 1.250 euro.
Intrarea în schema simplificată pentru micii fermieri în anul 2017 se poate face prin moştenire (art. 26, alin. (5) din OUG nr. 3/2015, cu modificările și completările ulterioare), cu prezentarea documentelor doveditoare (certificatul de deces al titularului solicitant și certificatul de calitate de moştenitor sau certificatul de moştenitor).
Surse: Ghid APIA, Regulamentul (UE) nr. 809/2014