Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Atenţie la aplicarea tratamentelor în culturi. Iată ce măsuri trebuie respectate pentru protecţia albinelor!

Publicat: 09 aprilie 2015 - 12:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producătorii agricoli, (fermierii) unităţile silvice şi alte societăţi care prestează activităţi cu produse de protecţia plantelor sau beneficiază de tratamente fitosanitare trebuie să ia următoarele măsuri pentru reducerea riscului la intoxicaţiile cu PPP a familiilor de albine.

De asemenea, şi operatorii economici care utilizează seminţe tratate cu unul din produsele neonicotinoide notificate trebuie să ţină cont de următoarele măsuri!

• să înştiinţeze în scris cu cel puţin 48 ore înainte de începerea tratamentului cu ppp: consiliile locale, primăriile pe teritoriul cărora se găsesc suprafeţele ce urmează a fi tratate precum şi cele ale căror limite teritoriale se află la mai puţin de 5 km de aceste suprafeţe, conţinând următoarele date: locul tratamentului; data începerii şi durata tratamentului; denumirea produsului folosit şi remanenţa acestuia; metoda de aplicare şi mijlocul cu care se execută tratamentul.
• să efectueze tratamente cu produse de protecţia plantelor numai pe timp liniştit, fără vânt şi numai asupra culturilor agricole entomofile sau pomilor fructiferi care nu se află în stadiul de înflorire.
• suprafeţele înfiinţate în această primăvară cu seminţe tratate cu una din cele 3 s.a. neonicotinoide vor fi marcate în câmp prin Plăcuţe de avertizare a solelor purtând sintagma floarea soarelui/porumb tratat cu unul din produsele: Cruiser/Nuprid Al/Poncho/Seedoprid.
• semănătorile folosite la însămânţarea acestor culturi vor fi dotate cu echipamente adecvate (deflectoare) pentru incorporarea în sol şi reducerea la mínimum a emisiilor de praf (din aer) generate.
• fermierii au obligaţia de a anunţa primăriile şi apicultorii de zona unde se vor semăna aceste sole şi de perioada în care se va derula acțiunea de semănat a seminţelor tratate cu unul din prodúsele menţionate mai sus.
• toţi utilizatorii de ppp vor ţine şi vor completă la zi, Registrul de evidenta a tratamentelor pe culturii “inclusiv parcele semănate cu s.a. neonicotinoide. Art.67 al Reg. (CE)1107/2009.
• În perioada înfloririi culturilor, a pomilor fructiferi a căror polenizare se face prin insecte, tratamentele se execută numai cu produse de protecţia plantelor, selective pentru insectele polenizatoare “albine, bondari, muşte etc. Calypso 480 SC, Mavrik 2 F; Mospilan 20 SG; Biscaya 240 OD (pomi fructiferi, culturi de cereale şi răpită).

Vor fi anunţaţii apicultorii înainte de începerea tratamentului!
Este interzisă aplicarea cu excepţia celor care poartă menţiunea: nu sunt toxice pentru albine la culturile entomofile, pomilor fructiferi sau la speciile forestiere melifere (salcâm, tei).
Dacă tratamentul împotriva dăunătorilor: viespi, gărgăriţe, molii este absolut necesar în această perioadă (specii a căror polenizare se realizează cu ajutorul insectelor) atunci alegeţi obligatoriu un insecticid care este selectiv sau cu potenţial de risc redus pentru albine.
Orice tratament efectuat în această perioadă numai cu aplicarea măsurilor pentru reducerea riscurilor specificate pe etichetă fiecărui produs folosit; doza omologată, fenología plantei, momentul aplicării (activitate minimă a albinelor) condiţiile meteo: viteza şi direcţia vântului, buruienile înflorite din câmpurile învecinate, duze performante pentru reducerea devierii pulverizărilor în zonele şi la organismele nevizate.
Persoanele fizice trebuie să folosească numai produse selective pentru polenizatori în perioada înfloririi şi să anunţe primăria de efectuarea tratamentului pentru avertizarea apicultorilor.

De asemenea, consiliile locale şi primăriile au obligaţia de a anunţa în scris sau telefonic cu cel puţin 24 ore înainte, pe apicultorii care au vatra de stupina staţionara/permanentă sau temporară/pastorală, situată în raza teritorială a localităţii de efectuarea tratamentelor pe terenurile agricole sau silvice cu substanţe chimice, ppp în vederea prevenirii intoxicaţiilor la albine art. 15(2) Legea 383/2013.

Obligaţiile apicultorilor:
• amplasează în maxim 24 ore de la instalarea vetrei de stupina Panoul de Identificare, a stupinei şi comunică în scris autorităților, consiliului local şi proprietarilor de terenuri agricole ori silvice de teritoriul pe care se află stupina. Panoul conţine date privind nr. familiilor de albine, durata utilizării vetrei de stupina, datele de contact ale proprietarului de albine la care urmează să fie anunţat în cazul efectuării unor tratamente fitosanitare la culturile agricole art. 12 (5) a Legii 383/2013.
• să discute cu fermierii planurile de aplicare a tratamenelor chimice înainte de pulverizare;
• să sesiseze imediat circumscripţia sanitar-veterinară în cazul producerii intoxicaţiilor la familiile de albine.
• conducerea unităţilor cu sector apicol sau primăriile comunale, orăşeneşti şi municipale, care deţin familii de albine să convoace în 24 ore de la anunţarea cazului comitetul de constatare. Aceste măsuri se aplică atât pentru stupinele amplasate pe vetre permanente cât şi pentru cele amplasate în stupărit pastoral în vederea valorificării resurselor melifere şi cultivate ale țării.
• Nu uitaţi rolul important al albinei, Apis melifera “în polenizarea atâtor culturi agricole şi horticole.

Vizualizat: 6098 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

VEȘTI PENTRU TINERII FERMIERI CARE AȘTEAPTĂ CELE 50 DE HECTARE DE TEREN!

VEȘTI PENTRU TINERII FERMIERI CARE AȘTEAPTĂ CELE 50 DE HECTARE DE TEREN!

28 mai 2020 - 11:27

OFICIAL MADR. Actul normativ pentru atribuirea celor 50 de hectare de teren agricol tinerilor fermieri este deja în avizare internă la Ministerul Agriculturii, anunță secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru. Cele 50 de hectare de teren agricol sunt la pachet cu ajutorul pentru instalarea tinerilor fermieri, un sprijin de maxim 50.000 de euro.

IMPORTĂM CARNE DE PORC ȘI PÂINE ȘI EXPORTĂM SUBVENȚII!

IMPORTĂM CARNE DE PORC ȘI PÂINE ȘI EXPORTĂM SUBVENȚII!

28 mai 2020 - 11:02

PORCUL ROMÂNESC PE CALE DE DISPARIȚIE! Pe primul loc în clasamentul importurilor de alimente pe care le face România este carnea de porc, urmată de pâine și alte produse de panificație.  Potrivit secretarului de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru, România importă, la acest moment, carne de porc în valoare de 700 milioane de euro.

SECRETAR DE STAT MADR: AM GREȘIT! AM DAT BANI FOARTE MULȚI LA FOARTE PUȚINI FERMIERI!

SECRETAR DE STAT MADR: AM GREȘIT! AM DAT BANI FOARTE MULȚI LA FOARTE PUȚINI FERMIERI!

28 mai 2020 - 10:03

BANI MULȚI LA PUȚINI FERMIERI! Accesul la sprijinul financiar din fondurile europene e dificil pentru mulți fermieri români. Ei se plâng că nu reușesc să obțină finanțare nerambursabilă. Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru, recunoaște că Ministerul Agriculturii a dat bani foarte mulți la foarte puțini fermieri. Oficialul MADR dezvăluie cum peste un miliard de euro trebuia să ajungă la 12.000 de fermieri, dar au ajuns bani doar la 1.700 de fermieri.

ȘEFUL APIA, ANUNȚ PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ SUBVENȚIILE!

ȘEFUL APIA, ANUNȚ PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ SUBVENȚIILE!

27 mai 2020 - 18:15

PLATA SUBVENȚIILOR APIA! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, invitat la o dezbatere DC News, a explicat circuitul subvențiilor APIA până să ajungă în contul fermierilor. Dacă pentru plățile directe pe hectar și pe cap de animal, circuitul e destul de anevoios, dar e mai scurt, pentru plățile compensatorii, de agro-mediu sau pentru zone defavorizate, agricultură ecologică, circuitul e de-a dreptul birocratic.

MICILE FERME DISPAR, ȚĂRANII NU MAI CRESC ANIMALE!

MICILE FERME DISPAR, ȚĂRANII NU MAI CRESC ANIMALE!

27 mai 2020 - 17:09

URGENȚĂ DE GRAD ZERO PENTRU SALVAREA ȚĂRANILOR! Micile ferme se vor autodizolva, fermierii nu vor mai crește animale, nu vor mai cultiva pământul. Oierii nu au unde să-și vândă mieii și lâna, crescătorii de vaci nu au unde să vândă laptele, gospodăriile țărănești sunt în pericol, avertizează astăzi senatorul PMP Maramureș Severica Covaciu, într-o interpelare pentru ministrul agriculturii, Adrian Oros.

CE SUBVENȚIE PE HECTAR PREGĂTEȘTE MINISTERUL AGRICULTURII!

CE SUBVENȚIE PE HECTAR PREGĂTEȘTE MINISTERUL AGRICULTURII!

27 mai 2020 - 13:51

SCHEMĂ DE AJUTOR PENTRU FERMIERI! Ministerul Agriculturii va notifica la Comisia Europeană o nouă schemă de ajutor pentru fermieri, acordată pe hectarul de teren calamitat de secetă. Fermierii care au culturile agricole distruse de secetă vor primi o sumă forfetară (sumă fixă n.r.) care, cel mai probabil, se va acorda pe hectarul de teren calamitat. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat MADR Emil Florian Dumitru.

FĂRĂ NEONICOTINOIDE, FERMIERII ROMÂNI PIERD UN MILION HA DE PORUMB ȘI FLOAREA SOARELUI!

FĂRĂ NEONICOTINOIDE, FERMIERII ROMÂNI PIERD UN MILION HA DE PORUMB ȘI FLOAREA SOARELUI!

27 mai 2020 - 13:14

COMUNICAT! Președintele Asociației Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM) a transmis către AGROINFO o reacție la decizia Comisiei Europene de a reduce la jumătate utilizarea pesticidelor în culturile agricole. Vasile Iosif susține că România utilizează, în prezent, 700 gr/ha substanță activă din pesticide în timp ce media UE este de 2 kg/ha. Fără utilizarea neonicotinoidelor, fermierii români pierd un milion hectare de porumb și floarea soarelui, mai spune acesta.

ZECI DE HECTARE DE PĂȘUNE, DISTRUSE DE MISTREȚI!

ZECI DE HECTARE DE PĂȘUNE, DISTRUSE DE MISTREȚI!

27 mai 2020 - 10:09

LA CAPĂTUL PUTERILOR! Mistreții fac ravagii în mai multe comune din județul Alba. În Poiana Vadului, crescătorii de animale sunt la capătul puterilor. Zeci de hectare de pășune și fânațe sunt distruse de mistreți. În ritmul ăsta, crescătorii nu mai au unde să-și pășuneze animalele. Mulți localnici renunță să mai facă plângeri pentru că nu mai speră în despăgubiri. Gardul electric, sârma ghimpată nu mai sunt o piedică pentru sălbăticiuni. Prefectura Alba solicită ca 2.200 de mistreți să fie recoltați.

FERMIERII: AȘTEPȚI SĂ IEI BĂNUȚII MUNCIȚI ȘI ÎNTR-O CLIPĂ RĂMÂI SĂRAC!

FERMIERII: AȘTEPȚI SĂ IEI BĂNUȚII MUNCIȚI ȘI ÎNTR-O CLIPĂ RĂMÂI SĂRAC!

27 mai 2020 - 08:39

JALE. Fermierii români din mai multe zone ale țării își plâng în pumni truda și banii cheltuiți pentru cultivarea pământului. A bătut cu furie grindina, a și nins în Alba, Harghita, peste munca lor istovitoare, peste legumele puse cu grijă. Cine-i va despăgubi pentru trudă?!

IMAGINI DE ASTĂZI! A NINS PUTERNIC ÎN JUDEȚUL ALBA!

IMAGINI DE ASTĂZI! A NINS PUTERNIC ÎN JUDEȚUL ALBA!

26 mai 2020 - 17:01

NINSOARE ÎN LUNA MAI! În comuna Livezile, județul Alba, a nins puternic astăzi ca în plină iarnă și s-a așternut un strat de zăpadă. Imaginile au fost postate pe Facebook.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!