Adama
Vinasa Rompak

Atenţie la aplicarea tratamentelor în culturi. Iată ce măsuri trebuie respectate pentru protecţia albinelor!

Publicat: 09 aprilie 2015 - 12:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producătorii agricoli, (fermierii) unităţile silvice şi alte societăţi care prestează activităţi cu produse de protecţia plantelor sau beneficiază de tratamente fitosanitare trebuie să ia următoarele măsuri pentru reducerea riscului la intoxicaţiile cu PPP a familiilor de albine.

De asemenea, şi operatorii economici care utilizează seminţe tratate cu unul din produsele neonicotinoide notificate trebuie să ţină cont de următoarele măsuri!

• să înştiinţeze în scris cu cel puţin 48 ore înainte de începerea tratamentului cu ppp: consiliile locale, primăriile pe teritoriul cărora se găsesc suprafeţele ce urmează a fi tratate precum şi cele ale căror limite teritoriale se află la mai puţin de 5 km de aceste suprafeţe, conţinând următoarele date: locul tratamentului; data începerii şi durata tratamentului; denumirea produsului folosit şi remanenţa acestuia; metoda de aplicare şi mijlocul cu care se execută tratamentul.
• să efectueze tratamente cu produse de protecţia plantelor numai pe timp liniştit, fără vânt şi numai asupra culturilor agricole entomofile sau pomilor fructiferi care nu se află în stadiul de înflorire.
• suprafeţele înfiinţate în această primăvară cu seminţe tratate cu una din cele 3 s.a. neonicotinoide vor fi marcate în câmp prin Plăcuţe de avertizare a solelor purtând sintagma floarea soarelui/porumb tratat cu unul din produsele: Cruiser/Nuprid Al/Poncho/Seedoprid.
• semănătorile folosite la însămânţarea acestor culturi vor fi dotate cu echipamente adecvate (deflectoare) pentru incorporarea în sol şi reducerea la mínimum a emisiilor de praf (din aer) generate.
• fermierii au obligaţia de a anunţa primăriile şi apicultorii de zona unde se vor semăna aceste sole şi de perioada în care se va derula acțiunea de semănat a seminţelor tratate cu unul din prodúsele menţionate mai sus.
• toţi utilizatorii de ppp vor ţine şi vor completă la zi, Registrul de evidenta a tratamentelor pe culturii “inclusiv parcele semănate cu s.a. neonicotinoide. Art.67 al Reg. (CE)1107/2009.
• În perioada înfloririi culturilor, a pomilor fructiferi a căror polenizare se face prin insecte, tratamentele se execută numai cu produse de protecţia plantelor, selective pentru insectele polenizatoare “albine, bondari, muşte etc. Calypso 480 SC, Mavrik 2 F; Mospilan 20 SG; Biscaya 240 OD (pomi fructiferi, culturi de cereale şi răpită).

Vor fi anunţaţii apicultorii înainte de începerea tratamentului!
Este interzisă aplicarea cu excepţia celor care poartă menţiunea: nu sunt toxice pentru albine la culturile entomofile, pomilor fructiferi sau la speciile forestiere melifere (salcâm, tei).
Dacă tratamentul împotriva dăunătorilor: viespi, gărgăriţe, molii este absolut necesar în această perioadă (specii a căror polenizare se realizează cu ajutorul insectelor) atunci alegeţi obligatoriu un insecticid care este selectiv sau cu potenţial de risc redus pentru albine.
Orice tratament efectuat în această perioadă numai cu aplicarea măsurilor pentru reducerea riscurilor specificate pe etichetă fiecărui produs folosit; doza omologată, fenología plantei, momentul aplicării (activitate minimă a albinelor) condiţiile meteo: viteza şi direcţia vântului, buruienile înflorite din câmpurile învecinate, duze performante pentru reducerea devierii pulverizărilor în zonele şi la organismele nevizate.
Persoanele fizice trebuie să folosească numai produse selective pentru polenizatori în perioada înfloririi şi să anunţe primăria de efectuarea tratamentului pentru avertizarea apicultorilor.

De asemenea, consiliile locale şi primăriile au obligaţia de a anunţa în scris sau telefonic cu cel puţin 24 ore înainte, pe apicultorii care au vatra de stupina staţionara/permanentă sau temporară/pastorală, situată în raza teritorială a localităţii de efectuarea tratamentelor pe terenurile agricole sau silvice cu substanţe chimice, ppp în vederea prevenirii intoxicaţiilor la albine art. 15(2) Legea 383/2013.

Obligaţiile apicultorilor:
• amplasează în maxim 24 ore de la instalarea vetrei de stupina Panoul de Identificare, a stupinei şi comunică în scris autorităților, consiliului local şi proprietarilor de terenuri agricole ori silvice de teritoriul pe care se află stupina. Panoul conţine date privind nr. familiilor de albine, durata utilizării vetrei de stupina, datele de contact ale proprietarului de albine la care urmează să fie anunţat în cazul efectuării unor tratamente fitosanitare la culturile agricole art. 12 (5) a Legii 383/2013.
• să discute cu fermierii planurile de aplicare a tratamenelor chimice înainte de pulverizare;
• să sesiseze imediat circumscripţia sanitar-veterinară în cazul producerii intoxicaţiilor la familiile de albine.
• conducerea unităţilor cu sector apicol sau primăriile comunale, orăşeneşti şi municipale, care deţin familii de albine să convoace în 24 ore de la anunţarea cazului comitetul de constatare. Aceste măsuri se aplică atât pentru stupinele amplasate pe vetre permanente cât şi pentru cele amplasate în stupărit pastoral în vederea valorificării resurselor melifere şi cultivate ale țării.
• Nu uitaţi rolul important al albinei, Apis melifera “în polenizarea atâtor culturi agricole şi horticole.

Vizualizat: 7999 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii