Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ATAC LA PETRE DAEA!

Publicat: 06 martie 2018 - 15:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

EUROPARLAMENTARUL DANIEL BUDA ÎL SOMEAZĂ PUBLIC PE MINISTRUL AGRICULTURII! Fermierii din România, lăsați în bătaia vântului, în arșița soarelui și în imobilismul instituțional de către ministrul Agriculturii, Petre Daea! Degeaba Comisarul European Phil Hogan spune “puteți” dacă noi spunem “muieți-s posmagii”!? Spune euroalesul Daniel Buda (PPE). Acesta îl somează public pe Petre Daea!

Îi solicit public ministrului Agriculturii, Petre Daea, să lanseze de urgență măsura 17 (Gestionarea riscurilor) din PNDR, astfel încât fermierii să poată beneficia de fondurile prevăzute pentru compensarea pagubelor din cauza fenomenelor meteorologice!
Schimbările climatice din ultimii ani pun presiune din ce în ce mai mare asupra agricultorilor.

Temperaturile în creștere și modificarea modelelor de precipitații au provocat inundații, incendii de vegetație, vijelii și alte fenomene extreme. Un raport al Băncii Mondiale arată că în România, riscul climatic se află la unul dintre cele mai ridicate niveluri dintre statele Uniunii Europene, generând pierderi anuale asupra culturilor agricole de peste 30 % și afectând aproape toate regiunile țării. Într-un sector atât de dependent de condițiile meteorologice, riscurile climatice provoacă cele mai mari pierderi producătorilor agricoli de talie mică din România, care adesea nu au capacitatea de a-și reveni în urma unor fenomene imprevizibile, mai ales când veniturile lor depind exclusiv de roadele obținute în urma cultivării pământului.

Gestionarea eficientă a fenomenelor meteorologice extreme are o importanță deosebită pentru procesul de producție agricolă din România. Accelerarea trecerii la o economie ecologică, cu emisii reduse de dioxid de carbon, precum și perfecționarea metodelor de evaluare și predicție a impactului variabilității climatice sunt necesare pentru ca agricultura din România să facă față schimbărilor climatice, a scris europarlamentarul pe pagina sa oficială de Facebook.

buda-si-daea_b

Daniel Buda l-a întrebat pe comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, cum pot fi ajutați agricultorii ale căror culturi au fost distruse de îngheț, secetă, etc. Hogan i-a spus euroalesului român că autoritățile române nu au lansat încă la nivel național măsura 17 Gestionarea riscurilor (cu o alocare financiară orientativă de 179 milioane EUR cheltuieli publice) care vizează compensarea pagubelor suferite de fermieri din cauza fenomenelor meteorologice adverse. Iată răspunsul comisarului european!

“Într-adevăr, agricultura este foarte vulnerabilă la efectele schimbărilor climatice. Imprevizibilitatea tot mai mare și fenomenele meteorologice extreme din ce în ce mai frecvente și mai intense vor afecta recoltele în toate regiunile europene. Strategia UE privind adaptarea la schimbările climatice (2013) stabilește un cadru și un număr de mecanisme de creștere a nivelului de pregătire în UE pentru impactul actual și viitor al schimbărilor climatice. Ea subliniază, de asemenea, importanța integrării adaptării la schimbările climatice în politica UE în domeniul agriculturii. O serie de documente de orientare și de fișe informative identifică domenii și moduri în care se poate acționa și recomandă integrarea aspectelor legate de adaptare în programele de dezvoltare rurală (PDR) finanțate cu ajutorul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală.

Unul dintre obiectivele Programului de Dezvoltare Rurală al României pentru perioada 2014-2020 este de a sprijini modernizarea sectorului agricol din România. Puteți consulta detalii despre PNDR pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
În ceea ce privește măsurile care vizează compensarea pagubelor suferite de fermieri din cauza fenomenelor meteorologice adverse, PNDR poate oferi o astfel de compensare în cadrul măsurii 17 Gestionarea riscurilor (cu o alocare financiară orientativă de 179 milioane EUR cheltuieli publice). Totuși, autoritățile române nu au lansat încă această măsură la nivel național. Același tip de sprijin ar putea fi acordat ca simple ajutoare de stat finanțate integral din bugetul național, cu condiția ca acestea să îndeplinească condițiile prevăzute de normele UE privind ajutoarele de stat, sau în cadrul unei scheme de minimis care să respecte dispozițiile relevante din Regulamentul (UE) nr. 1408/2013 al Comisiei.”

Domnule ministru Daea, ce mai așteptați să lansați măsura 17 la nivel național? Fermierii români au dreptul de a fi despăgubiți pentru pagubele suferite iar statul este obligat să le întindă această mână de ajutor și în niciun caz să îi disprețuiască! Îl somează pe ministrul agriculturii, Petre Daea, europarlamentarul Daniel Buda.

Vizualizat: 3849 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

SoilXplorer, sistem autonom de măsurare a conductivităţii solului

SoilXplorer, sistem autonom de măsurare a conductivităţii solului

SoilXplorer este un sistem inovator care permite fermierilor să exploreze şi să descopere întregul potenţial al solurilor lor. Sistemul conţine un senzor care, paradoxal, nu ia contact cu solul, dar care, prin electromagnetism, măsoară conductivitatea solului la patru adâncimi diferite: 0-25cm, 15-60cm, 55-95cm, 85-115cm.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură T6 cu Dynamic Command

Bancul zilei

Agronomul

Agronomul
Într-un troleibuz. Ultima staţie. Detalii