Punct mandatului de ministru. Trei ani și jumătate, cât timp Ministerul Agriculturii a fost condus de Daniel Constantin, fermierii români ar fi primit ajutoare financiare substanțiale. Cu toate acestea, în ultimul an de mandat, mare parte a fermierilor români se simte atacată, nedreptățită de o decizie a Ministerului Agriculturii considerată discriminatorie. Despre ce este vorba?
În 2012, an secetos, agricultorii români au fost despăgubiți pentru pierderile suferite cu 178.050.400 lei.
În anul 2012, când preluasem doar de o lună sau două luni Ministerul Agriculturii, văzând că nu era un buget corespunzător și văzând că avem nevoie să le acordăm fermierilor despăgubiri, primul ministru Victor Ponta a înțeles și am avut prima rectificare pozitivă de 400 de milioane de lei, a spus Daniel Constantin.
În 2013 și 2014, pentru că au fost ani buni, cu recolte record la cereale și vremea a ținut cu fermierii, suma compensatorie acordată agricultorilor pentru diverse pierderi a fost mult mai mică, 8.146.300 lei.
În 2015, fermierii ar fi primit deja despăgubiri în valoare de 28.229.000 lei pentru pierderi provocate de grindină sau alte fenomene naturale. Pentru seceta care a distrus în această vară culturile, Daniel Constantin spune că sunt pregătite 640 de milioane de lei.
Banii sunt din două surse: din bugetul consolidat, dar și din fondul de rezervă al primului-ministru. Cele 640 de milioane de lei sunt numai pentru despăgubiri. Alte 200 de milioane de lei a primit Ministerul Agriculturii pentru plata subvenției pentru motorină, a declarat Constantin.
Împărțirea celor 640 de milioane de lei stârnește însă un val de vii reacții și proteste din partea fermierilor români. Supărați, agricultorii cred că diferențierea pe două categorii: persoane fizice și persoane juridice este discriminatorie. Concret, persoanele juridice vor încasa dublul sumei pe hectarul cu cereale, cartofi, sfeclă, etc. afectat de secetă.
Explicația Ministerului Agriculturii este că acești fermieri, proprietari de societăți comerciale, au cheltuieli mai mari și pierderi mai mari.
Plata compensatorie se acordă diferenţiat, în funcţie de procentul de calamitare înscris în procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor și de categoria beneficiarului, având în vedere că în cazul persoanelor juridice costurile de producție sunt substanțial mărite (cheltuieli mai mari cu input-urile necesare respectării tuturor verigilor tehnologice, înregistrare fiscală ca plătitori de TVA), explică Ministerul Agriculturii într-un comunicat.
Citește aici lista cu sumele plătite pe hectar în funcție de cultură!
Includerea în categoria persoanelor fizice și a fermierilor care dețin întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau sunt persoane fizice autorizate amplifică supărarea agricultorilor. Fermierii sunt convinși că li s-a făcut o mare nedreptate, iar decizia luată au perceput-o ca pe un atac la bunăstarea lor. Mulți dintre ei sunt plătitori de TVA, la fel ca orice persoană juridică, plătesc și impozit pe norma de venit, taxe, asigurări de sănătate sau de șomaj etc., de ce să nu încaseze și ei aceeași sumă despăgubire pe hectar?! acuză fermierii. Lucrurile sunt bătute în cuie în Ordonanța de Urgență 45/2015 și e puțin probabil să se mai schimbe acum ceva. Termenul limită pentru solicitarea despăgubirilor este 30 noiembrie.
La încheierea mandatului său, Daniel Constantin a menționat și ajutorul de minimis plătit apicultorilor în 2014, 6.076.600 lei.
(foto: adevărul financiar)