Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Asociațiile fermierilor români, amenințate cu dispariția!

Publicat: 09 februarie 2016 - 09:43
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Cotizația este sursa din care trăiesc organizațiile fermierilor români. În absența acestor bani plătiți anual de fermieri, organizațiile riscă să se destrame. Ce document pune în pericol asociațiile fermierilor?

Ministrul agriculturii Achim Irimescu îndeamnă agricultorii la asociere, dar în același timp încearcă să desființeze din Ordinul subvențiilor o regulă prin care fermierii se simțeau obligați să achite cotizația la asociații. Organizațiile fermierilor au reacționat vehement la această modificare propusă în noua versiune a Ordinului 619 care stabilește criteriile de eligibilitate pentru toate schemele de plată din agricultură.

În noua formulă, din Ordin dispare adeverința emisă de asociație pentru crescătorii de animale care solicită ajutorul național tranzitoriu (ANT).

În vechea versiune, printre documentele pe care fermierul a trebuit să le atașeze la cererea unică de plată depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru campania 2015 apare și această adeverință emisă de asociații:

Adeverinţa prin care se recunoaşte statutul de crescător de bovine al solicitantului eliberată de către o organizaţie a crescătorilor de bovine, legal constituită, cu reprezentativitate naţională sau de către o asociaţie a crescătorilor de bovine, legal constituită, afiliată la o organizaţie a crescătorilor de bovine cu reprezentativitate naţională. Adeverinţa se eliberează gratuit, indiferent dacă solicitantul este membru sau nu al organizaţiei/asociaţiei respective. 

Documentul specific care însoţeşte cererea unică de plată este adeverinţa prin care se recunoaşte statutul de crescător de ovine/caprine al solicitantului, eliberată de către asociaţiile crescătorilor de ovine/caprine legal constituite, afiliate la o federaţie a crescătorilor de ovine/caprine organizată la nivel naţional. Adeverinţa se eliberează gratuit, indiferent dacă solicitantul este membru sau nu al federaţiei/asociaţiei respective.

Din noua formulă, așa cum am spus, a dispărut adeverința eliberată de asociațiile crescătorilor de animale. Fermierul nu mai este impulsionat să fie înscris într-o asociație ca să obțină subvenția pe cap de animal. Pentru încasarea ajutorului național tranzitoriu, singura adeverință atașată de crescător la cererea unică pentru campania 2016 este cea eliberată de medicul veterinar.

Toţi fermierii care solicită ANTZ trebuie să prezinte adeverinţa emisă de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, care atestă că efectivul de animale existent în exploatația cu cod ANSVSA, la data emiterii adeverinței, identificat şi înregistrat în RNE, este cuprins în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor.

Asociațiile spun că nu percep nicio taxă pentru eliberarea adeverinței. De fapt, și în vechea formulă a Ordinului 619 se spune clar că aceste acte trebuie eliberate gratuit. Ce se întâmplă însă în realitate? Mulți dintre fermierii români se simt obligați să se înscrie în asociații, iar adeverința este un motiv ca să achite cotizația, singura sursă de supraviețuire a organizațiilor.

Asociațiile fermierilor sunt îngropate prin această modificare. Fără cotizație suntem terminați. Nu putem fi de acord cu această modificare în criteriile de eligibilitate pentru subvenție, spune Iacob Boca, președintele Asociației Crescătorilor de Taurine Mureș.

Asociațiile se desființează și ministerul agriculturii va discuta cu un milion de fermieri.  Asociațiile trăiesc din cotizații. Nu se iau bani pentru adeverințe, dar fermierul achită cotizația. Membrii Federației Oierilor de Munte au votat o cotizație anuală de un leu pe cap de animal. Până la urmă, toată lumea plătește 50 de bani. Că sunt asociații care fac nereguli, pădure fără uscături nu există. Românul nu  are și nu a avut simpatie pentru asociere. Știu eu cât am muncit ca să-i conving pe fermieri.

Cinci ani am dus Federația Oierilor de Munte din buzunarul meu. Peste tot unde suntem afiliați, la organizații europene sau la federații din țară,  plătim cotizații. Din cotizație ne-am plătit și traducerile la Copa Cogeca (cea mai puternică organizație a fermierilor din Europa n.r.) Cu ce va face Ministerul Agriculturii Fondul mutual și Camerele agricole ?! este revoltat și Petru Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte.

Liderii crescătorilor de animale au insistat la discuțiile de săptămâna trecută cu ministrul agriculturii să se mențină această obligativitate în lege, a atașării la cererea unică pentru subvenții a adeverințelor eliberate de asociații. Proiectul de modificarea a Ordinului 619 este afișat pe pagina Ministerului Agriculturii.

Vizualizat: 3163 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Citeste si:

Ordinul 619 se modifică! Ce se întâmplă cu identificarea fără echivoc a parcelelor agricole?

Ordinul 619 se modifică! Ce se întâmplă cu identificarea fără echivoc a parcelelor agricole?

Ordinul 619 din 2015 privind criteriile de eligibilitate pentru schemele de plată din agricultură se modifică! Propunerea proiectului de act normativ a fost publicată pe pagina Ministerului Agriculturii. Iată cum se vor desfășura controalele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și cum vor identifica fermierii parcelele!

Află modificările făcute în Ordinul 619 pentru crescătorii de animale!

Află modificările făcute în Ordinul 619 pentru crescătorii de animale!

În același act normativ, semnat de ministrul Agriculturii, sunt modificate abia sesizabil și câteva articole care privesc schemele de plată pentru zootehnie. Iată care sunt:

Alte articole in aceasta categorie

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ, VAL DE AMENZI ÎN FERME!

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ, VAL DE AMENZI ÎN FERME!

07 iulie 2020 - 19:06

ATENȚIE, ITM ÎN CONTROL! Inspectoratele Teritoriale de Muncă din toată țara desfășoară o amplă acțiune de control care vizează, printre alte nereguli, munca la negru, neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă. În atenția inspectorilor, este munca în agricultură, fermele din vegetal și cele de creștere a animalelor.

FABRICI DE LAPTE ÎNCHISE!

FABRICI DE LAPTE ÎNCHISE!

07 iulie 2020 - 17:26

COMUNICAT. Închiderea fabricilor de lapte de la Vatra Dornei şi Floreni arată cât de mult sprijină autorităţile locale şi judeţene companiile care investesc la nivel local - adică deloc, a declarat astăzi deputatul Daniel Popescu (USR), membru în Comisia de agricultură din Parlamentul României.

SORGUL, MAI SCUMP DECÂT PORUMBUL

SORGUL, MAI SCUMP DECÂT PORUMBUL

07 iulie 2020 - 13:58

În 2019, producţia americană de sorg a înregistrat o scădere netă, ajungând la 8,7 milioane tone faţă de 9,3 milioane tone în 2018. Pentru 2020 previziunile sunt mult mai optimiste, fiind aşteptată o recoltă de 10,7 milioane tone.

OFICIAL MADR! ACTE ȘI CONDIȚII AJUTOR PENTRU SECETĂ!

OFICIAL MADR! ACTE ȘI CONDIȚII AJUTOR PENTRU SECETĂ!

06 iulie 2020 - 19:45

SCHEMĂ NOUĂ DE AJUTOR DE STAT. Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial proiectul Ordonanței de Urgență pentru schema de ajutor acordată fermierilor care au avut pierderi din cauza secetei extreme din acest an. Fermierii care nu au depus cererea unică la APIA pentru subvențiile aferente acestui an nu se încadrează pentru plata ajutorului la secetă.

Se așteptă revenirea prețurilor pe piața grâului

Se așteptă revenirea prețurilor pe piața grâului

06 iulie 2020 - 11:02

Prognozele privind producţia de grâu a statelor UE şi a celor din regiunea Mării Negre sunt mai pesimiste decât se aştepta în urmă cu două luni. Producția bună și creșterea exporturilor de grâu din Rusia nu vor fi suficiente pentru a compensa pierderile de producţie ale statelor UE şi Ucrainei. Exportul de grâu din aceste două regiuni exportatoare va scădea cu 3,5-4 milioane tone. În aceste condiţii, prețul grâului va crește mai devreme decât de obicei.

REGULI OBLIGATORII ÎN ACEST AN pentru ÎNCASAREA SUBVENȚIILOR APIA!

REGULI OBLIGATORII ÎN ACEST AN pentru ÎNCASAREA SUBVENȚIILOR APIA!

06 iulie 2020 - 09:52

OFICIAL APIA. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vă informează care sunt regulile pe care sunt obligați fermierii să le respecte în acest an pentru a încasa subvențiile agricole solicitate în Campania 2020.

EȘANTIOANE CONTROL FERMIERI EXTRASE DE APIA PÂNĂ LA ACEASTĂ DATĂ!

EȘANTIOANE CONTROL FERMIERI EXTRASE DE APIA PÂNĂ LA ACEASTĂ DATĂ!

06 iulie 2020 - 09:25

SUBVENȚII APIA 2020. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează care sunt eșantioanele de control în teren, stabilite până la această dată, în cadrul Campaniei 2020 pentru plata subvențiilor agricole cuvenite fermierilor români pentru acest an.

CE VERIFICĂRI FACE APIA în FERME pentru FIECARE SUBVENȚIE CERUTĂ de FERMIERI!

CE VERIFICĂRI FACE APIA în FERME pentru FIECARE SUBVENȚIE CERUTĂ de FERMIERI!

06 iulie 2020 - 09:03

CONTROL APIA PE TEREN! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început de la 1 iulie 2020 eșantionarea fermierilor pentru efectuarea controlului la fața locului. AGROINFO vă spune ce verificări face APIA pentru fiecare schemă de plată în parte. Informațiile ne-au fost furnizate de către APIA.

GRAFICUL PLĂȚILOR APIA pentru LUNA IULIE!

GRAFICUL PLĂȚILOR APIA pentru LUNA IULIE!

06 iulie 2020 - 08:39

SUBVENȚII APIA 2020. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vă informează care sunt termenele stabilite pentru plata subvențiilor APIA în luna iulie 2020.

LANȚ DE COLECTARE, DEPOZITARE ȘI DISTRIBUIRE A PRODUSELOR ROMÂNEȘTI din FERME!

LANȚ DE COLECTARE, DEPOZITARE ȘI DISTRIBUIRE A PRODUSELOR ROMÂNEȘTI din FERME!

04 iulie 2020 - 15:23

O REȚEA CARE SĂ REZOLVE PROBLEMA VÂNZĂRII PRODUSELOR ROMÂNEȘTI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat joi, 2 iulie 2020, la conferința de presă că-n programul de relansare a agriculturii, problema vânzării produselor românești va fi rezolvată prin crearea unei rețele de colectare, depozitare și distribuire a produselor de la fermieri. Șeful MADR a detaliat vineri, 3 iulie, acest plan pentru care sunt alocate 500 de milioane de euro.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Emil George
|
02. 09, 2016. Tuesday 18:19

De ce mintiti cu nerusinare domnilor,ce adeverinta gratuita ,mergeti si intrebati fermieri sa vedeti ca toate asociatile au luat bani pe adeverinte,RUSINE DOMNILOR!!!

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

De vorbă cu Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA.John Deere si Joskin au obtinut din partea juriului DLG (din care a facut parte si conf. dr. Ovidiu Ranta) singura medalie de aur pentru inovatie acordata la aceasta editie de Agritechnica, pentru proiectul comun eAutoPower cu sistemul inteligent e8WD - prima cutie de viteze electro-mecanica. Tehnologie care promite sa revolutioneze mediul de operare tractor-implement... #IPSO Agricultură #DLG Intermarketing #John Deere #Joskin#AGRITECHNICA

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Căsnicie

Căsnicie
Soţul intră în cameră şi-i spune soţiei: Detalii