Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Asociațiile fermierilor români, amenințate cu dispariția!

Publicat: 09 februarie 2016 - 09:43
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Cotizația este sursa din care trăiesc organizațiile fermierilor români. În absența acestor bani plătiți anual de fermieri, organizațiile riscă să se destrame. Ce document pune în pericol asociațiile fermierilor?

Ministrul agriculturii Achim Irimescu îndeamnă agricultorii la asociere, dar în același timp încearcă să desființeze din Ordinul subvențiilor o regulă prin care fermierii se simțeau obligați să achite cotizația la asociații. Organizațiile fermierilor au reacționat vehement la această modificare propusă în noua versiune a Ordinului 619 care stabilește criteriile de eligibilitate pentru toate schemele de plată din agricultură.

În noua formulă, din Ordin dispare adeverința emisă de asociație pentru crescătorii de animale care solicită ajutorul național tranzitoriu (ANT).

În vechea versiune, printre documentele pe care fermierul a trebuit să le atașeze la cererea unică de plată depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru campania 2015 apare și această adeverință emisă de asociații:

Adeverinţa prin care se recunoaşte statutul de crescător de bovine al solicitantului eliberată de către o organizaţie a crescătorilor de bovine, legal constituită, cu reprezentativitate naţională sau de către o asociaţie a crescătorilor de bovine, legal constituită, afiliată la o organizaţie a crescătorilor de bovine cu reprezentativitate naţională. Adeverinţa se eliberează gratuit, indiferent dacă solicitantul este membru sau nu al organizaţiei/asociaţiei respective. 

Documentul specific care însoţeşte cererea unică de plată este adeverinţa prin care se recunoaşte statutul de crescător de ovine/caprine al solicitantului, eliberată de către asociaţiile crescătorilor de ovine/caprine legal constituite, afiliate la o federaţie a crescătorilor de ovine/caprine organizată la nivel naţional. Adeverinţa se eliberează gratuit, indiferent dacă solicitantul este membru sau nu al federaţiei/asociaţiei respective.

Din noua formulă, așa cum am spus, a dispărut adeverința eliberată de asociațiile crescătorilor de animale. Fermierul nu mai este impulsionat să fie înscris într-o asociație ca să obțină subvenția pe cap de animal. Pentru încasarea ajutorului național tranzitoriu, singura adeverință atașată de crescător la cererea unică pentru campania 2016 este cea eliberată de medicul veterinar.

Toţi fermierii care solicită ANTZ trebuie să prezinte adeverinţa emisă de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, care atestă că efectivul de animale existent în exploatația cu cod ANSVSA, la data emiterii adeverinței, identificat şi înregistrat în RNE, este cuprins în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor.

Asociațiile spun că nu percep nicio taxă pentru eliberarea adeverinței. De fapt, și în vechea formulă a Ordinului 619 se spune clar că aceste acte trebuie eliberate gratuit. Ce se întâmplă însă în realitate? Mulți dintre fermierii români se simt obligați să se înscrie în asociații, iar adeverința este un motiv ca să achite cotizația, singura sursă de supraviețuire a organizațiilor.

Asociațiile fermierilor sunt îngropate prin această modificare. Fără cotizație suntem terminați. Nu putem fi de acord cu această modificare în criteriile de eligibilitate pentru subvenție, spune Iacob Boca, președintele Asociației Crescătorilor de Taurine Mureș.

Asociațiile se desființează și ministerul agriculturii va discuta cu un milion de fermieri.  Asociațiile trăiesc din cotizații. Nu se iau bani pentru adeverințe, dar fermierul achită cotizația. Membrii Federației Oierilor de Munte au votat o cotizație anuală de un leu pe cap de animal. Până la urmă, toată lumea plătește 50 de bani. Că sunt asociații care fac nereguli, pădure fără uscături nu există. Românul nu  are și nu a avut simpatie pentru asociere. Știu eu cât am muncit ca să-i conving pe fermieri.

Cinci ani am dus Federația Oierilor de Munte din buzunarul meu. Peste tot unde suntem afiliați, la organizații europene sau la federații din țară,  plătim cotizații. Din cotizație ne-am plătit și traducerile la Copa Cogeca (cea mai puternică organizație a fermierilor din Europa n.r.) Cu ce va face Ministerul Agriculturii Fondul mutual și Camerele agricole ?! este revoltat și Petru Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte.

Liderii crescătorilor de animale au insistat la discuțiile de săptămâna trecută cu ministrul agriculturii să se mențină această obligativitate în lege, a atașării la cererea unică pentru subvenții a adeverințelor eliberate de asociații. Proiectul de modificarea a Ordinului 619 este afișat pe pagina Ministerului Agriculturii.

Vizualizat: 3097 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Emil George
|
02. 09, 2016. Tuesday 18:19

De ce mintiti cu nerusinare domnilor,ce adeverinta gratuita ,mergeti si intrebati fermieri sa vedeti ca toate asociatile au luat bani pe adeverinte,RUSINE DOMNILOR!!!

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Bancul zilei

De mare ajutor

De mare ajutor
Un preot observă pe cealaltă parte a străzii un copil care nu ajungea la sonerie, deşi se chinuia de numa', numa'. Detalii