FERMIERII MUTAȚI de la TELEDETECȚIE la CONTROLUL CLASIC! Așa ceva nu s-a mai întâmplat! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a fost nevoită să transfere o parte din fermierii aflați la controlul prin teledetecție în eșantionul de control clasic, în teren.
Este vorba de același număr de fermieri în eșantionul de control. Dar unii care au fost la controlul prin teledetecție au fost mutați la controlul clasic, în teren. Nu am mai primit imagini noi, satelitare, de la Comisia Europeană din cauza lipsei de buget, și atunci o parte din fermierii care sunt la teledetecție au fost mutați la control clasic în teren.
În toată țara s-a făcut acest transfer de fermieri. Noi am solicitat imagini noi pentru acești fermieri și pentru că nu am primit aceste imagini și fermierii trebuie controlați, nu am avut ce face și i-am mutat la controlul clasic. Nu s-a suplimentat numărul de fermieri din eșantionul de control în niciun județ, declară Adrian Pintea, directorul general APIA, exclusiv pentru AGROINFO.
Potrivit sursei citate, Comisia Europeană transmite imagini satelitare pentru fermierii români prinși în eșantionul de control prin teledetecție. Imaginile respective sunt interpretate de societatea Gauss SRL cu care Agenția de Plăți are un contract semnat pentru controlul prin teledetecție. Cum Comisia Europeană nu a transmis imagini noi, s-a operat acest transfer al fermierilor dintr-o parte în alta, de la teledetecție la controlul clasic. Situația ivită nu ar avea precedent în APIA. În anii anteriori, odată ce a fost extras eșantionul de control, a rămas bătut în cuie, spun surse APIA.
Pe 9 noiembrie 2016, câteva mii de fermieri din toată țara, selectați inițial la controlul prin teledetecție, au trecut la controlul clasic, în teren, a parcelelor agricole pentru care cer subvenții.
Sunt județe afectate unde angajații APIA care se ocupă de controlul clasic, în teren. s-au trezit, dintr-odată, că pe liste numărul fermierilor care trebuie verificați a săltat, de exemplu, de la 50 de agricultori undeva la 200.
Am și realocat echipe de la alte județe, ca să-i ajutăm, să iasă și ei la liman. Printre județele afectate este, de exemplu, Hunedoara, spune șeful APIA.
Termenul limită de finalizare a verificărilor APIA este 30 noiembrie 2016.