Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ARDE SUBVENȚIA APIA ȘI VĂ ADUCE AMENZI DE PÂNĂ LA 50.000 LEI!

Publicat: 03 aprilie 2018 - 18:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ATENȚIE, FERMIERI! ESTE INTERZIS! Arderea miriștilor, a resturilor vegetale de pe terenurile arabile și a vegetației de pe pajiștile permanente sunt strict interzise! Fermierii rămân fără subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și pot să fie sancționați de Garda Națională de Mediu cu amenzi uriașe care merg până la o sumă maximă de 50.000 de lei pentru persoanele juridice.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează fermierii că sunt obligați să respecte normele de ecocondiționalitate (GAEC 6.2), conform cărora este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente, în caz contrar APIA va aplica sancțiuni care ajung pana la excluderea de la plata subvențiilor pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate.

Conform normelor de ecocondiționalitate (GAEC 6.2), este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente. Agricultorii care utilizează teren arabil (inclusiv pajiști temporare) nu trebuie să ardă miriștile și/sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiță s.a.), inclusiv miriștile sau iarba rămasă după cosirea pajiștilor temporare, precum și vegetația pajiștilor permanente. Agricultorii care utilizează pajiști permanente nu trebuie să ardă vegetația, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiștilor.

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetație uscată, miriști și resturi vegetale poate avea consecințe grave asupra comunității prin pierderi de vieți omenești, importante pagube materiale și afectarea mediului înconjurător.

În vederea realizarii igienizării terenurilor prin ardere, cetățenii au obligația de a solicita și obtine, de la autoritățile competente, următoarele documente:
•Permis de lucru cu focul, obținut de la Primărie
•Aprobare de la Agenția de Protecție a Mediului

Se exceptează de la această obligație, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetățenești, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

Arderea miriștii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:
•condiții meteorologice fara vant;
•parcelarea miristii în suprafețe de maximum zece ha, prin fâșii arate;
•izolarea zonei de ardere față de căi de comunicație, construcții, culturi agricole vecine, instalații, fond forestier, prin executarea de fâșii arate;
•desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
•asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere și stingere a eventualelor incendii;
•asigurarea, pentru suprafețe de ardere mai mici de cinci ha, a substanțelor și mijloacelor de stingere necesare;
•asigurarea, iî cazul suprafețelor de ardere mai mari de cinci ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare și a personalului de deservire.

Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
•condiții meteorologice fără vânt;
•colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată;
•executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
•curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 m;
•desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
•asigurarea mijloacelor si materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
•supravegherea permanentă a arderii;
•stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
•interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Garda Națională de Mediu, prin Comisariatele Județene va aplica amenzi în valoare de 3000-6000  lei persoanelor fizice si 25000-50000  lei persoanelor juridice.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile fără obținerea permisului cu foc și/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinatăți, cetățenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancțiune contravențională astfel: 1000 — 2500  lei.

Surse: APIA, Garda Națională de Mediu, Gazeta de Agricultură

Vizualizat: 5745 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Maschio Gaspardo la Agromalim 2019

Maschio Gaspardo la Agromalim 2019

Semănătoarea pentru prăşitoare Chrono, premiată la SIMA 2019, a fost una dintre noutăţile prezentate de Maschio Gaspardo la Agromalim 2019. Alături de Chrono, au mai fost expuse alte semănători pentru păioase, discuri, tocători, combinatoare, scarificatoare şi alte utilaje pentru pregătirea solului.

Interviu cu Horia Codrianu – Director Comercial Maschio Gaspardo România

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Cons DDA la Agromalim 2019 Mewi la Agromalim 2019 ARTEX - Structuri uşoare acoperite

Bancul zilei

Amânare

Amânare
Nu lăsa nimica pe mâine. Detalii