EXCLUSIV AGROINFO! ULTIMA ORĂ DE LA APIA! Curtea de Conturi a descins la Centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din toată țara! Sunt verificate subvențiile plătite fermierilor pentru campania 2015!
Inspectorii Curții de Conturi verifică la sânge deciziile de plată emise de APIA pentru schemele de ajutor finanțate de la bugetul de stat, susțin sursele noastre din Ministerul Agriculturii. Fermierii români beneficiază de două astfel de scheme: ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură și ajutorul național tranzitoriu, plătit atât în sectorul vegetal, cât și în cel zootehnic sau de îmbunătățiri funciare. Curtea de Conturi nu ar avea între atribuții să verifice și subvențiile plătite din bani europeni. Pentru aceste subvenții, Comisia Europeană face un audit în fiecare an.
Inspectorii Curții de Conturi ar fi cerut inclusiv facturi pentru semințele achiziționate de fermierii care au solicitat și au încasat subvenția la motorină. Inspectorii ar fi spus că fermierii care nu au depus la dosar aceste facturi, ar trebui să restituie banii încasați. Aceste acte nu le sunt solicitate agricultorilor în momentul în care depun la Agenția de Plăți cererea de plată pentru cantitatea de motorină subvenționată.
Agenția de Plăți este obligată să le solicite fermierilor doar copii ale facturilor fiscale cu care au achiziționat cantitatea respectivă de motorină. Doar pentru culturile de ciuperci se solicită și documente care dovedesc cantitatea de ciuperci produsă. În multe dintre județe, angajații APIA ar fi fost nevoiți să le dea explicații inspectorilor Curții de Conturi de ce în dosarele fermierilor nu se găsesc și facturile pentru semințele sau îngrășămintele cumpărate.
De asemenea, inspectorilor de la Curtea de Conturi ar fi trebuit să li se explice că ajutorul național tranzitoriu, ANT 1, acordat pentru culturi în teren arabil, nu este o subvenție legată de producție. Este un ajutor suplimentar și fermierii nu sunt obligați, pentru încasarea subvenției, să justifice o producție minimă obținută pe hectar, așa cum se întâmplă în cazul sprijinului cuplat din vegetal.
Pe surse, AGROINFO a mai aflat că nu ar fi vorba de controlul de fond, pe care Curtea de Conturi îl face în fiecare an la APIA. Ar fi o verificare dispusă de actualul Guvern pentru depistarea eventualelor nereguli lăsate în urmă de fostul Executiv.