RAPORTUL DEPARTAMENTULUI PENTRU LUPTĂ ANTIFRAUDĂ DIN ROMÂNIA! Un raport oficial al Departamentului pentru Luptă Antifraudă (DLAF) din România, pentru anul 2017, confirmă că agențiile de plăți din agricultură, Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sunt primele în clasamentul fraudelor cu milioanele de euro provenite la Uniunea Europeană.
Potrivit Raportului DLAF pentru 2017, cele mai multe nereguli și suspiciuni de fraudare a milioanelor de euro au fost înregistrate de Programul Național de Dezvoltare Rurală:
PNDR cu un număr total de 657 cazuri, dintre care 575 de cazuri de nereguli, 71 de cazuri de suspiciuni de fraudă și 11 cazuri de fraudă constatate de instanțele de judecată, valoarea afectată fiind în cuantum de 42.994.181 Euro.
În aceeași ordine de idei, primele în clasamentul neregulilor și cazurilor de fraudare a banilor europeni, investigate de DLAF, sunt AFIR și APIA. AFIR este pe primul loc cu 49 de cazuri, urmat de APIA, cu 46 de cazuri.
RAPORT DLAF 2017
Alocarea estimată a impactului financiar rezultat în urma investigaților DLAF a fost de 45.832.368 Euro, din care:
- cea mai mare sumă constatată a fost de 12.289.342,82 Euro,
- în 88 cazuri au fost constatate sume ce au fost sub valoarea de 100.000 Euro,
- în 44 de cazuri au fost constatate sume cuprinse între 100.000 Euro - 1.000.000 Euro,
- în 11 cazuri s-au constatat prejudicii mai mari de 1.000.000 Euro.
Astfel, în anul de referință, DNA a întocmit un număr de 44 rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției, având la bază sesizări și analize ale DLAF, din care:
- 38 – au fost rechizitorii;
- 2 – rechizitorii urmate de încheierea a 2 acorduri de recunoaștere a vinovăției;
- 4 acorduri de recunoaștere a vinovăției.
Prin cele 44 de rechizitorii ale DNA și acorduri de recunoaștere a vinovăției, s-au valorificat constatările din 72 acțiuni de control instrumentate de către DLAF, iar măsurile dispuse au fost trimiterea în judecată a 112 persoane fizice și a 9 persoane juridice. Aceste cifre relevă un coeficient de calitate superior din perspectiva primului filtru judiciar, respectiv cel al procurorului.
Instanțele de judecată au soluționat definitiv un număr de 65 de dosare având ca obiect infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, din care în 22 de cazuri, DLAF și-a adus contribuția investigativă.
- hotărârile definitive au vizat un număr de 31 de persoane condamnate, din care: 26 de persoane fizice și 5 persoane juridice.
Cele 26 de persoane fizice condamnate definitiv au avut pedepse cuprinse între 8 luni și 3 ani de închisoare cu suspendarea executării condiționate a pedepsei.
- 1 primar de comună;
- 1 secretar al primăriei unei comune;
- 1 persoană ce a avut calitatea de membru în comisia de evaluare a ofertelor;
- 3 persoane ce au avut calitatea de fermieri;
- 1 persoană ce a avut calitatea de agent agricol;
- 1 persoană ce avut calitatea de expert tehnic în cadrul unui proiect, este subiniat în documentul oficial DLAF.
Din 11 funcționari publici, cu funcții de conducere, implicați în cazurile de suspiciuni de fraudare a banilor europeni, 7 funcționari sunt de la APIA și unul de la AFIR.
Departamentul pentru lupta antifraudă - DLAF, în exercitarea atribuţiilor ce îi revin, efectuează sau coordonează acţiuni de control în vederea identificării neregulilor, fraudelor şi a altor activităţi ilicite, în legătură cu gestionarea, obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi a celor de cofinanţare aferente, precum şi a oricăror altor fonduri ce intră în sfera intereselor financiare ale Uniunii Europene.