Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

APIA ȘI AFIR, PRIMELE LA FRAUDAREA BANILOR EUROPENI!

Publicat: 22 iunie 2018 - 16:55
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

RAPORTUL DEPARTAMENTULUI PENTRU LUPTĂ ANTIFRAUDĂ DIN ROMÂNIA! Un raport oficial al Departamentului pentru Luptă Antifraudă (DLAF) din România, pentru anul 2017, confirmă că agențiile de plăți din agricultură, Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sunt primele în clasamentul fraudelor cu milioanele de euro provenite la Uniunea Europeană.

Potrivit Raportului DLAF pentru 2017, cele mai multe nereguli și suspiciuni de fraudare a milioanelor de euro au fost înregistrate de Programul Național de Dezvoltare Rurală:

PNDR cu un număr total de 657 cazuri, dintre care 575 de cazuri de nereguli, 71 de cazuri de suspiciuni de fraudă și 11 cazuri de fraudă constatate de instanțele de judecată, valoarea afectată fiind în cuantum de 42.994.181 Euro.

În aceeași ordine de idei, primele în clasamentul neregulilor și cazurilor de fraudare a banilor europeni, investigate de DLAF, sunt AFIR și APIA. AFIR este pe primul loc cu 49 de cazuri, urmat de APIA, cu 46 de cazuri.

raport-dlaf_b

RAPORT DLAF 2017

Alocarea estimată a impactului financiar rezultat în urma investigaților DLAF a fost de 45.832.368 Euro, din care:

- cea mai mare sumă constatată a fost de 12.289.342,82 Euro,
- în 88 cazuri au fost constatate sume ce au fost sub valoarea de 100.000 Euro,
- în 44 de cazuri au fost constatate sume cuprinse între 100.000 Euro - 1.000.000 Euro,
- în 11 cazuri s-au constatat prejudicii mai mari de 1.000.000 Euro.

Astfel, în anul de referință, DNA a întocmit un număr de 44 rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției, având la bază sesizări și analize ale DLAF, din care:
- 38 – au fost rechizitorii;
- 2 – rechizitorii urmate de încheierea a 2 acorduri de recunoaștere a vinovăției;
- 4 acorduri de recunoaștere a vinovăției.
Prin cele 44 de rechizitorii ale DNA și acorduri de recunoaștere a vinovăției, s-au valorificat constatările din 72 acțiuni de control instrumentate de către DLAF, iar măsurile dispuse au fost trimiterea în judecată a 112 persoane fizice și a 9 persoane juridice. Aceste cifre relevă un coeficient de calitate superior din perspectiva primului filtru judiciar, respectiv cel al procurorului.

Instanțele de judecată au soluționat definitiv un număr de 65 de dosare având ca obiect infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, din care în 22 de cazuri, DLAF și-a adus contribuția investigativă.
- hotărârile definitive au vizat un număr de 31 de persoane condamnate, din care: 26 de persoane fizice și 5 persoane juridice.

Cele 26 de persoane fizice condamnate definitiv au avut pedepse cuprinse între 8 luni și 3 ani de închisoare cu suspendarea executării condiționate a pedepsei.
- 1 primar de comună;
- 1 secretar al primăriei unei comune;
- 1 persoană ce a avut calitatea de membru în comisia de evaluare a ofertelor;
- 3 persoane ce au avut calitatea de fermieri;
- 1 persoană ce a avut calitatea de agent agricol;
- 1 persoană ce avut calitatea de expert tehnic în cadrul unui proiect,
este subiniat în documentul oficial DLAF.

Din 11 funcționari publici, cu funcții de conducere, implicați în cazurile de suspiciuni de fraudare a banilor europeni, 7 funcționari sunt de la APIA și unul de la AFIR.

Departamentul pentru lupta antifraudă - DLAF, în exercitarea atribuţiilor ce îi revin, efectuează sau coordonează acţiuni de control în vederea identificării neregulilor, fraudelor şi a altor activităţi ilicite, în legătură cu gestionarea, obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi a celor de cofinanţare aferente, precum şi a oricăror altor fonduri ce intră în sfera intereselor financiare ale Uniunii Europene.


Vizualizat: 4400 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Miha33
|
06. 25, 2018. Monday 07:57
80% din cei care au luat proiecte nu au respectat nimic .Cu bani luati de la proiecte au cumparat masini pentru ei si cu restul sau distrat .Controlati unde au declarat la apia , ce culturi au pus si unde au avut terenul .Nu au respectat nimic dar bani i-au luat nu au facut nimic din ce scria in proiect .
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Gala Case IH “Red Carpet”, organizată de Titan Machinery la Craiova, în decembrie 2019, a fost dedicată prezentării noii serii de combine Axial Flow 250 cu AFS Harvest CommandTM, a tractoarelor Case IH Magnum 280, a avantajelor agriculturii de precizie şi ofertele programul Early Bird 2020.

 

Interviu cu: Răzvan Tomescu - marketing manager, Titan Machinery România şi Vasile Morariu – product manager, Titan Machinery România.

 

Reporter: Gheroghe Ghişe

VALTRA seria F - Agritechnica 2019 FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019 Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Bancul zilei

Foarte logic...

Foarte logic...
Bulă îi spune mamei: Detalii