PENALIZAȚI LA SUBVENȚII! Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente va fi încadrată la gravitate mare şi va fi aplicată sancţiunea maximă prevăzută de legislația europeană și națională, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Pentru fermierii care nu respectă condiţia GAEC 6.2 se vor aplica reduceri ale cuantumului total al schemelor de plăţi şi al măsurilor de sprijin, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate, indiferent de suprafaţa arsă, precizează APIA.
Agricultorii care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă ş.a.), inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare, precum şi vegetaţia pajiştilor permanente. Totodată, agricultorii care utilizează pajişti permanente nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor.
Respectarea de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este monitorizată prin Protocolul de colaborare încheiat de APIA cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
APIA mai precizează că a decis ca nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate GAEC 6.2 să fie încadrată la gravitate mare şi să-i fie atribuită sancţiunea maximă prevăzută de Regulamentul (UE) 1306/2013 şi de OMADR 999/2016, ca urmare a numărului mare de incendieri din anii precedenţi.
Potrivit datelor publicate de IGSU, în 2016, pompierii au intervenit pentru stingerea a 11.165 de incendii de vegetație uscată, față de 10.076 de astfel de incendii în 2015. Aceleași date arată că incendiile de vegetație uscată au reprezentat 40% din totalul incendiilor la care au intervenit angajații IGSU anul trecut.