Asociațiile sunt obligate să devină, din 2016, cooperative, dacă vor ca APIA să le mai plătească subvențiile pentru pășuni. Noile cooperative, la rândul lor, sunt obligate să-și păstreze membrii din asociațiile inițiale.
Sunt două tipuri de cooperative, A și B. Tipul A include atât persoane fizice, cât și juridice, B, doar persoane juridice. Asociațiile sunt obligate, din 2016, să se transforme în cooperative. Firește, dacă mai vor să încaseze subvențiile. În ordonanța de urgență pe care o pregătim pentru cooperative am mai prevăzut un lucru. Contractele de concesiune pe pășuni încheiate de asociațiile fermierilor cu consiliile locale rămân în vigoare pentru viitoarea cooperativă înființată dacă aceasta va avea aceiași membri ca asociația inițială. Dar va intra un lucru total nou, faptul că fermierii membri vor comercializa producția în comun. Vor cumpăra în comun inputurile de care au nevoie în ferme. Lucrul acesta se va vedea ulterior printr-o creștere a randamentului în fermele mici și mari, a declarat George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, la o întâlnire cu fermierii din Moldova.
Fermierii care au un recul de spaimă la cuvântul cooperativă au la dispoziție grupurile de producători, o formă simplificată de asociere. Ei vor comercializa producția împreună, își vor achiziționa împreună inputurile și vor benefica de aceleași facilități fiscale de care se bucură membrii unei cooperative.
Actul normativ pregătit de MADR pentru cooperative și grupuri de producători prevede următoarele facilități fiscale: membrii persoane fizice dintr-o cooperativă sunt scutiți de impozitul pe norma de venit pentru toată partea de producție comercializată prin cooperativă. Toți membrii sunt scutiți de la plata impozitului pe bunuri. Adică, impozitul pe teren, pe animale, impozite locale. Cooperativa este scutită cu 20% din plata impozitului pe profit. Toate cooperativele sunt impozitate pe profit și se evită dubla impozitare, spune Turtoi.
Cooperativa este tratată în toată Europa ca o societate comercială în care proprietarii, patronii sunt fermierii membri, iar la final de an își iau parte din dividende în funcție de contribuția fiecăruia și părțile sociale deținute.
Am rămas șocat în Austria când am văzut o cooperativă de 5.000 de membri, toți crescători de vaci de lapte. Nu stăteau de vorbă cu nimeni când ieșeau cu producția pe piață. Am văzut în Italia și în Franța cum funcționează o cooperativă, a adăugat secretarul de stat.
Ordonanța de urgență la care lucrează acum Ministerul Agriculturii va fi supusă aprobării Executivului după promulgarea Codului fiscal. Există o mențiune în acest act potrivit căreia orice prevedere fiscală aprobată înaintea intrării în vigoare a Codului fiscal este anulată.