Adama
Vinasa Rompak

APIA poate să le taie asociațiilor subvenția pentru pășune dacă acestea nu respectă două reguli!

Publicat: 05 septembrie 2015 - 08:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Asociațiile sunt obligate să devină, din 2016, cooperative, dacă vor ca APIA să le mai plătească subvențiile pentru pășuni. Noile cooperative, la rândul lor, sunt obligate să-și păstreze membrii din asociațiile inițiale.

Sunt două tipuri de cooperative, A și B.  Tipul A include atât persoane fizice, cât și juridice, B, doar persoane juridice. Asociațiile sunt obligate, din 2016, să se transforme în cooperative.  Firește, dacă mai vor să încaseze subvențiile. În ordonanța de urgență pe care o pregătim pentru cooperative am mai prevăzut un lucru. Contractele de concesiune pe pășuni încheiate de asociațiile fermierilor cu consiliile locale rămân în vigoare pentru viitoarea cooperativă înființată dacă aceasta va avea aceiași membri ca asociația inițială. Dar va intra un lucru total nou, faptul că fermierii membri vor comercializa producția în comun. Vor cumpăra în comun inputurile de care au nevoie în ferme. Lucrul acesta se va vedea ulterior printr-o creștere a randamentului în fermele mici și mari, a declarat George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, la o întâlnire cu fermierii din Moldova. 

Fermierii care au un recul de spaimă la cuvântul cooperativă au la dispoziție grupurile de producători, o formă simplificată de asociere. Ei vor comercializa producția împreună, își vor achiziționa împreună inputurile și vor benefica de aceleași facilități fiscale de care se bucură membrii unei cooperative.

Actul normativ pregătit de MADR pentru cooperative și grupuri de producători prevede următoarele facilități fiscale: membrii persoane fizice dintr-o cooperativă  sunt scutiți de impozitul pe norma de venit pentru toată partea de producție comercializată prin cooperativă. Toți membrii sunt scutiți de la plata impozitului pe bunuri. Adică, impozitul pe teren, pe animale, impozite locale. Cooperativa este scutită cu 20% din plata impozitului pe profit. Toate cooperativele sunt impozitate pe profit și se evită dubla impozitare, spune Turtoi. 

Cooperativa este tratată în toată Europa ca o societate comercială în care proprietarii, patronii sunt fermierii membri, iar la final de an își iau parte din dividende în funcție de contribuția fiecăruia și părțile sociale deținute.

Am rămas șocat în Austria când am văzut o cooperativă de 5.000 de membri, toți crescători de vaci de lapte. Nu stăteau de vorbă cu nimeni când ieșeau cu producția pe piață. Am văzut în Italia și în Franța cum funcționează o cooperativă, a adăugat secretarul de stat.

Ordonanța de urgență la care lucrează acum Ministerul Agriculturii va fi supusă aprobării Executivului după promulgarea Codului fiscal. Există o mențiune în acest act potrivit căreia orice prevedere fiscală aprobată înaintea intrării în vigoare a Codului fiscal este anulată.

Vizualizat: 3251 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cum arată o cooperativă agricolă de 82 de ani din Franța?

Cum arată o cooperativă agricolă de 82 de ani din Franța?

Fermierii francezi nu se tem de cuvântul cooperativă. Agricultorii au pus osul la dezvoltarea unei cooperative agricole cu o tradiție de 82 de ani. A început cu doi fermieri, iar azi cifrele sunt impresionante.

Exclusiv! Cooperativa a cumpărat 300 de oi ca să poată încasa subvenția pentru pășune

Exclusiv! Cooperativa a cumpărat 300 de oi ca să poată încasa subvenția pentru pășune

De la fereastra Ministerului Agriculturii, de pe Bulevardul Carol din București, cooperativele pot accesa subvenția pe pășune și totul merge strună. În viața reală, liderii fermierilor sunt nevoiți să recurgă la artificii ca să obțină banii.

Soluţii pe piaţa laptelui: Crescători de bovine, un procesator şi un lanţ de magazine au înfiinţat o cooperativă

Soluţii pe piaţa laptelui: Crescători de bovine, un procesator şi un lanţ de magazine au înfiinţat o cooperativă

Asociaţia crescătorilor de bovine din localitatea Ilieni, jud. Covasna, împreună cu un procesator de lapte din localitate, un lanţ de magazine din municipiul Sfântu Gheorghe şi câteva persoane fizice au constituit cooperativa agricolă SicLand Natura, pentru a sprijini producătorii de lapte după eliminarea cotelor.

Crescători de vaci cu lapte din Bihor vor să-şi facă o cooperativă pentru a cumpăra o fabrică de procesare

Crescători de vaci cu lapte din Bihor vor să-şi facă o cooperativă pentru a cumpăra o fabrică de procesare

Mai mulţi crescători de vaci cu lapte din judeţul Bihor vor să înfiinţeze o cooperativă, pentru a-şi putea achiziţiona o fabrică de procesare a laptelui, a declarat Nicolae Hodişan, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Bihor. 

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii