Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

APIA NU îți dă BANI, îți ia și ce NU ți-a DAT!

Publicat: 06 iunie 2016 - 13:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚII. Fermierii trebuie să fie foarte atenți când completează cererea unică la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Dacă solicitați o schemă de plată, de exemplu pentru bovine și acestea nu se încadrează în criteriile respective, APIA nu vă dă banii, ci vă ia banii din buzunar. Iar suma pe care ați putea fi obligați să o plătiți poate fi uriașă!

Fermierii români trebuie să fie foarte atenți să nu scoată bani serioși din buzunar și să-i dea Agenției de Plăți, în loc să primească bani, așa cum i s-a întâmplat unui crescător de bovine din Caraș Severin.

Agroinfo a publicat pe larg această poveste AICI. 

Pe scurt, Paul Cristescu de la Angus România a solicitat la Agenția de Plăți subvenția acordată pentru vitele de carne din zona defavorizată. Banii au fost ceruți pentru 50 de vaci. APIA i-a comunicat că vacile nu sunt eligibile la plată pentru că nu există dovada că au fătat. Animalele din rasa Aberdeen Angus au fost importate din Irlanda. Degeaba s-a angajat fermierul să aducă dovada, la APIA era prea târziu, expirase termenul de depunere a cererii. Astfel, crescătorul a fost exclus de la plata subvenției.

Lucrurile nu s-au încheiat însă aici, cu o excludere. Pentru că a solicitat o subvenție în criteriile cărora nu se încadra a fost sancționat pe trei ani. Suma pe care trebuie să o achite acum la APIA este 64829,94 de lei, adică aproape 15.000 de euro.

Ca să-mi poată aplica sancțiuni multianuale, APIA trebuia să-mi găsească în exploatație un animal eligibil. Am și găsit articolul în care scrie că, dacă nu aveam niciun animal eligibil, nu primeam sancțiune, spune fermierul.

Este vorba de lista de neconformități cu care lucrează Agenția de Plăți.

excludere_b

Punctul NF 11, adică neconformitatea 11


Așadar, din cele 50 de vaci, 49 au fost declarate neeligibile și doar una eligibilă la plată. Agroinfo a solicitat și argumentele Agenției de Plăți cu privire la această poveste. Alți fermieri au de învățat din ce ne scrie APIA. Iată răspunsul pe care ni l-a trimis șeful APIA, Florin Faur!

Cristescu Daniela Alina (soția fermierului și reprezentantul legal al exploatației agricole n.r.)a depus la Centrul județean APIA Caraș-Severin cererea cu nr. C8001368 prin care a solicitat Ajutoare Național Tranzitorii – schema decuplată de producție în sectorul carne pentru un număr de 73 capete de bovine și ajutor specific acordat producătorilor de lapte și carne de vită din zonele defavorizate pentru un număr de 50 de capete de vaci de carne.

În urma controlului administrativ a rezultat faptul că animalele solicitate pentru ajutorul specific- categoria vaci de carne nu figurau cu cel puțin un produs înregistrat în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE).

La nivelul Centrului județean Caraș Severin s-a emis notificarea prin care solicitantului i s-a adus la cunoștință că documentele depuse la dosar pentru vacile din rase de carne, provenite din import 2013-2014 , nu sunt suficiente pentru verificarea și încadrarea în categoria vacă din rasă de carne. Având în vedere că nu s-a făcut dovada că animalele au fătat cel puțin o dată până la termenul limită de depunere a cererilor, cererea a fost exclusă de la plată pentru schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte și carne din zonele defavorizate, constituindu-se o sancțiune multianuală de 64829,94 lei, calculată în conformitate cu prevederile OMADR 37/2013 și comunicată prin Decizia de excludere de la plată.

Solicitantul avea posibilitatea să conteste măsurile dispuse prin Decizia de excludere de la plată, în termen de 30 de zile de la data comunicării, așa cum este prevăzut la art.V din Decizia de excludere. Deoarece solicitantul nu a contesta Decizia de excludere de la plată, sancțiunea multianuală a fost înregistrată în Registrul Sancțiunilor Multianuale, urmînd a fi recuperată în următorii trei ani calendaristici.

În concluzie, solicitantul a avut ocazie de a clarifica neconformitățile, constatate și notificate, până la finalizarea controlului administrativ și a avut posibilitatea de a contesta Decizia de excludere de la plată și sancțiunea multianuală constituită, în termen de 30 de zile calendaristice, a comunicat, pentru Agroinfo, șeful APIA.

Sunt niște umbre în povestea asta. O dată, fermierul ne-a declarat răspicat că nu a primit nicio notificare de la APIA. Nu am fost invitat la APIA să fac dovada că sunt vaci și nu tineret! Am primit abia ieri (miercuri, 25 mai n.r.) pe e-mail înștiințare de penalizare, Decizia de excludere de la plată  nr. DCS 000783/2015-06-26, și asta la insistențele mele! În ce lume trăim?! Ne-a scris furios Paul Cristescu.

O altă întrebare la care APIA nu ne-a răspuns. De ce din cele 50 de vaci doar una este eligibilă la plata subvenției, când nici pentru aia una nu exista dovada că ar fi fătat cel puțin o dată?

Vizualizat: 13263 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

De vorbă cu Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA.John Deere si Joskin au obtinut din partea juriului DLG (din care a facut parte si conf. dr. Ovidiu Ranta) singura medalie de aur pentru inovatie acordata la aceasta editie de Agritechnica, pentru proiectul comun eAutoPower cu sistemul inteligent e8WD - prima cutie de viteze electro-mecanica. Tehnologie care promite sa revolutioneze mediul de operare tractor-implement... #IPSO Agricultură #DLG Intermarketing #John Deere #Joskin#AGRITECHNICA

OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019 AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere!

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii