Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

APIA NU îți dă BANI, îți ia și ce NU ți-a DAT!

Publicat: 06 iunie 2016 - 13:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚII. Fermierii trebuie să fie foarte atenți când completează cererea unică la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Dacă solicitați o schemă de plată, de exemplu pentru bovine și acestea nu se încadrează în criteriile respective, APIA nu vă dă banii, ci vă ia banii din buzunar. Iar suma pe care ați putea fi obligați să o plătiți poate fi uriașă!

Fermierii români trebuie să fie foarte atenți să nu scoată bani serioși din buzunar și să-i dea Agenției de Plăți, în loc să primească bani, așa cum i s-a întâmplat unui crescător de bovine din Caraș Severin.

Agroinfo a publicat pe larg această poveste AICI. 

Pe scurt, Paul Cristescu de la Angus România a solicitat la Agenția de Plăți subvenția acordată pentru vitele de carne din zona defavorizată. Banii au fost ceruți pentru 50 de vaci. APIA i-a comunicat că vacile nu sunt eligibile la plată pentru că nu există dovada că au fătat. Animalele din rasa Aberdeen Angus au fost importate din Irlanda. Degeaba s-a angajat fermierul să aducă dovada, la APIA era prea târziu, expirase termenul de depunere a cererii. Astfel, crescătorul a fost exclus de la plata subvenției.

Lucrurile nu s-au încheiat însă aici, cu o excludere. Pentru că a solicitat o subvenție în criteriile cărora nu se încadra a fost sancționat pe trei ani. Suma pe care trebuie să o achite acum la APIA este 64829,94 de lei, adică aproape 15.000 de euro.

Ca să-mi poată aplica sancțiuni multianuale, APIA trebuia să-mi găsească în exploatație un animal eligibil. Am și găsit articolul în care scrie că, dacă nu aveam niciun animal eligibil, nu primeam sancțiune, spune fermierul.

Este vorba de lista de neconformități cu care lucrează Agenția de Plăți.

excludere_b

Punctul NF 11, adică neconformitatea 11


Așadar, din cele 50 de vaci, 49 au fost declarate neeligibile și doar una eligibilă la plată. Agroinfo a solicitat și argumentele Agenției de Plăți cu privire la această poveste. Alți fermieri au de învățat din ce ne scrie APIA. Iată răspunsul pe care ni l-a trimis șeful APIA, Florin Faur!

Cristescu Daniela Alina (soția fermierului și reprezentantul legal al exploatației agricole n.r.)a depus la Centrul județean APIA Caraș-Severin cererea cu nr. C8001368 prin care a solicitat Ajutoare Național Tranzitorii – schema decuplată de producție în sectorul carne pentru un număr de 73 capete de bovine și ajutor specific acordat producătorilor de lapte și carne de vită din zonele defavorizate pentru un număr de 50 de capete de vaci de carne.

În urma controlului administrativ a rezultat faptul că animalele solicitate pentru ajutorul specific- categoria vaci de carne nu figurau cu cel puțin un produs înregistrat în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE).

La nivelul Centrului județean Caraș Severin s-a emis notificarea prin care solicitantului i s-a adus la cunoștință că documentele depuse la dosar pentru vacile din rase de carne, provenite din import 2013-2014 , nu sunt suficiente pentru verificarea și încadrarea în categoria vacă din rasă de carne. Având în vedere că nu s-a făcut dovada că animalele au fătat cel puțin o dată până la termenul limită de depunere a cererilor, cererea a fost exclusă de la plată pentru schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte și carne din zonele defavorizate, constituindu-se o sancțiune multianuală de 64829,94 lei, calculată în conformitate cu prevederile OMADR 37/2013 și comunicată prin Decizia de excludere de la plată.

Solicitantul avea posibilitatea să conteste măsurile dispuse prin Decizia de excludere de la plată, în termen de 30 de zile de la data comunicării, așa cum este prevăzut la art.V din Decizia de excludere. Deoarece solicitantul nu a contesta Decizia de excludere de la plată, sancțiunea multianuală a fost înregistrată în Registrul Sancțiunilor Multianuale, urmînd a fi recuperată în următorii trei ani calendaristici.

În concluzie, solicitantul a avut ocazie de a clarifica neconformitățile, constatate și notificate, până la finalizarea controlului administrativ și a avut posibilitatea de a contesta Decizia de excludere de la plată și sancțiunea multianuală constituită, în termen de 30 de zile calendaristice, a comunicat, pentru Agroinfo, șeful APIA.

Sunt niște umbre în povestea asta. O dată, fermierul ne-a declarat răspicat că nu a primit nicio notificare de la APIA. Nu am fost invitat la APIA să fac dovada că sunt vaci și nu tineret! Am primit abia ieri (miercuri, 25 mai n.r.) pe e-mail înștiințare de penalizare, Decizia de excludere de la plată  nr. DCS 000783/2015-06-26, și asta la insistențele mele! În ce lume trăim?! Ne-a scris furios Paul Cristescu.

O altă întrebare la care APIA nu ne-a răspuns. De ce din cele 50 de vaci doar una este eligibilă la plata subvenției, când nici pentru aia una nu exista dovada că ar fi fătat cel puțin o dată?

Vizualizat: 13444 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

LANȚ DE COLECTARE, DEPOZITARE ȘI DISTRIBUIRE A PRODUSELOR ROMÂNEȘTI din FERME!

LANȚ DE COLECTARE, DEPOZITARE ȘI DISTRIBUIRE A PRODUSELOR ROMÂNEȘTI din FERME!

04 iulie 2020 - 15:23

O REȚEA CARE SĂ REZOLVE PROBLEMA VÂNZĂRII PRODUSELOR ROMÂNEȘTI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat joi, 2 iulie 2020, la conferința de presă că-n programul de relansare a agriculturii, problema vânzării produselor românești va fi rezolvată prin crearea unei rețele de colectare, depozitare și distribuire a produselor de la fermieri. Șeful MADR a detaliat vineri, 3 iulie, acest plan pentru care sunt alocate 500 de milioane de euro.

ȘEFUL MADR: SUNT LIDERI AI FERMIERILOR CARE-ȘI FOLOSESC POZIȚIA pentru PROPRIILE INTERESE!

ȘEFUL MADR: SUNT LIDERI AI FERMIERILOR CARE-ȘI FOLOSESC POZIȚIA pentru PROPRIILE INTERESE!

04 iulie 2020 - 14:47

DE CE NU ARE ÎNCREDERE FERMIERUL ROMÂN ÎN ASOCIERE? Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a identificat patru cauze ale neîncrederii fermierilor români în asociere. Printre acestea se află și unii dintre liderii fermierilor care și-au folosit poziția doar pentru propriile interese sau pentru cele ale unui grup restrâns de fermieri. Șeful MADR a adăugat că trebuie muncit la înlăturarea acestor cauze, pentru că asocierea este singura șansă a fermierilor mici din România.

PRODUSELE DE LA FERMIERII LOCALI, CUMPĂRATE DE PRIMĂRII!

PRODUSELE DE LA FERMIERII LOCALI, CUMPĂRATE DE PRIMĂRII!

04 iulie 2020 - 13:14

NU MAI VREM LAPTE DIN UNGARIA ÎN ȘCOLILE DIN ROMÂNIA. Sprijinul financiar acordat fermierilor prin intermediul Programului european lapte, fructe, legume în școli nu ajunge la fermieri. Licitațiile sunt câștigate de firme care aduc, de exemplu, lapte din Ungaria ca să-l livreze școlilor din România. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat vineri, 3 iulie 2020, că se va schimba legea astfel încât primăriile să cumpere laptele, fructele, legumele, care trebuie livrate în școli, de la fermele locale.

MINISTRUL OROS: AJUTORUL DE CRIZĂ PLĂTIT FERMIERILOR PÂNĂ LA SFÂRȘITUL LUI OCTOMBRIE!

MINISTRUL OROS: AJUTORUL DE CRIZĂ PLĂTIT FERMIERILOR PÂNĂ LA SFÂRȘITUL LUI OCTOMBRIE!

04 iulie 2020 - 12:16

OFICIAL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că, în acest moment, sunt elaborate acte pentru scheme de sprijin acordate fermierilor și crescătorilor de animale. Ajutorul de criză va fi achitat către fermieri și crescători până la sfârșitul lunii octombrie 2020, a anunțat șeful de la Agricultură.

AMENZI pentru CEI CARE TRANSPORTĂ ANIMALE VII!

AMENZI pentru CEI CARE TRANSPORTĂ ANIMALE VII!

04 iulie 2020 - 11:45

LEGE ADOPTATĂ! Legea privind protecția animalelor destinate exportului în țări terțe, adoptată de Parlamentul României, în urmă cu circa o săptămână, stabilește amenzi pentru cei care transportă animale vii și nu respectă regulile impuse de lege. AGROINFO vă pune la dispoziție lista amenzilor.

AFIR: SPRIJIN DE 100.000 EURO PE AN!

AFIR: SPRIJIN DE 100.000 EURO PE AN!

03 iulie 2020 - 08:11

OFICIAL. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță deschiderea în perioada 30 iunie – 30 septembrie 2020 a primei sesiuni de depunere a Cererilor de finanțare din 2020 pentru submăsura 9.1a „Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”, din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Sprijinul acordat este de 100.000 de euro/an.

URGENT MODIFICATĂ LEGEA CARE LE DĂ DREPT PRIMARILOR SĂ-I EXECUTE PE FERMIERI PRIN ÎNCHIDEREA FERMELOR!

URGENT MODIFICATĂ LEGEA CARE LE DĂ DREPT PRIMARILOR SĂ-I EXECUTE PE FERMIERI PRIN ÎNCHIDEREA FERMELOR!

02 iulie 2020 - 16:49

LEGEA CARE LOVEȘTE ÎN CRESCĂTORII DE ANIMALE! Legea mirosurilor, adoptată de Parlament, va da ocazia multor primari, care nu au cerut avize de mediu când au dat autorizații de construcții, să-i execute pe fermieri și să le închidă fermele. Ceea ce nu este corect, de aceea am cerut ca legea să fie întoarsă, a declarat astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros. El a adăugat că zona fermelor a fost invadată de construcții pentru care nu s-a cerut aviz de mediu.

SPRIJIN pentru INSTALAREA TINERILOR FERMIERI LANSATĂ PE 15 IULIE!

SPRIJIN pentru INSTALAREA TINERILOR FERMIERI LANSATĂ PE 15 IULIE!

02 iulie 2020 - 16:09

AJUTOR TINERI FERMIERI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri va fi lansată pe data de 15 iulie 2020 și va fi deschisă până-n data de 15 octombrie 2020.

SUME PE HECTAR AJUTOR de SECETĂ DE LA 1.002 LEI/HA pentru RAPIȚĂ la 805 LEI/HA pentru TRITICALE!

SUME PE HECTAR AJUTOR de SECETĂ DE LA 1.002 LEI/HA pentru RAPIȚĂ la 805 LEI/HA pentru TRITICALE!

02 iulie 2020 - 15:16

SE ÎNTÂMPLĂ ACUM! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, în urmă cu puțin timp, în cadrul conferinței de presă, în desfășurare la Ministerul Agriculturii, sumele pe hectar pentru despăgubirea fermierilor care au avut de suferit de pe urma secetei extreme.

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI LA ORA 15!

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI LA ORA 15!

02 iulie 2020 - 10:52

OFICIAL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține astăzi o conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii. Declarațiile ministrului vor fi transmise live pe pagina sa oficială Facebook și pagina Ministerului Agriculturii, anunță Ministerul Agriculturii, într-o informare transmisă pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Zen

Zen
Nu eşti beat, atâta timp cât încă mai poţi sta întins pe podea, fără să te sprijini. Detalii