AVANS LA PLATA PE SUPRAFAȚĂ. Este oficial! Hotărârea privind suma pentru plata avansului la plățile directe pentru fermierii români a fost publicată luni, 3 octombrie 2016, în Monitorul Oficial.
Potrivit acestei hotărâri, Ministerul Agriculturii este împrumutat de Ministerul Finanțelor cu suma de 822.095.000 lei pentru a plăti fermierilor români avansul la plățile directe aferente campaniei agricole 2016, dar și pentru plata unor ajutoare cu caracter excepțional, măsuri de piață și intervenție în agricultură, măsuri de informare și promovare pentru produsele agricole pe piața internă și alte piețe. Împrumutul are data scadentă pe 31 decembrie 2016.
Ministerul Finanțelor transferă suma în euro în contul Ministerului Agriculturii în maxim două zile de la data solicitării. Echivalentul în euro al sumei se determină pe baza cursului Băncii Naționale a României la data efectuării transferului. La rândul lui, Ministerul Agriculturii va transfera suma împrumutată în contul Sume aferente fondurile externe nerambursabile, deschis pe numele Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură la Trezoreria Statului.
Decontarea plăților reprezentând cheltuieli aferente schemelor de plăți directe, ajutoarelor excepționale cu caracter temporar, măsurii de informare și promovare a produselor agricole pe piața internă și în țările terțe, măsurii de promvare a vinurilor și măsurilor de piață și intervenție se efectuează de către APIA prin virament în contul beneficiarului până la data de 30 noiembrie 2016.
APIA va restitui Ministerului Agriculturii sumele neutilizate până la data de 2 decembrie 2016, urmând ca Ministerul Agriculturii să restituie aceste sume în euro Ministerului Finanțelor.
Ministerul Agriculturii are obligația ca în termen de 3 zile lucrătoare de la data încasării sumelor de la Comisia Europeană să ramburseze împrumutul luat de la Ministerul Finanțelor.
Valoarea avansului la suprafață plătit agricultorilor români va fi dublă prin comparație cu anul trecut și va ajunge la peste 100 de euro/ha deoarece avansul se va constitui și din alte componente ale subvenției pe suprafață, cum sunt plata redistributivă, plata pe înverzire, plata pentru tineri fermieri, etc. nu doar din schema unică de plată pe suprafață (SAPS), cum s-a procedat anul trecut.
Potrivit declarației șefului APIA, Adrian Pintea, plata avansului la plățile directe va fi demarată după data de 16 octombrie 2016, undeva prin 17-18 octombrie, urmând ca parte mare din fermierii care solicită plăți directe să primească acești bani până la sfârșitul lunii octombrie.
(Sursa: Monitorul Oficial)