IMPORTANT! Fermierii români selectați în eșantioanele de control în teren în campania agricolă 2016 trebuie să le prezinte reprezentanților Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un set de documente pe care sunt obligați să-l dețină în fermă. Neprezentarea acestor acte poate însemna excluderea de pe lista de plată a subvențiilor. AGROINFO vă pune la dispoziție aceste documente!
PLANUL DE FERTILIZARE
NOTĂ privind calculul cantităţii de azot: Cantitatea de azot planificată (col. 5), înseamnă cantitatea maximă de azot ce poate fi aplicată pe terenul agricol conform standardelor maxime de aplicare a îngrășămintelor cu azot prevăzute de Codul de bune practici agricole. Cantitatea de azot din îngrăşămintele organice aplicate (col 8) = Cantitatea de îngrăşăminte organice aplicate (col. 7) x conţinutul specific de azot (kg N s.a./tonă); Cantitatea de azot din îngrăşămintele minerale aplicate (col. 11) = Cantitatea de îngrăşăminte minerale aplicate (col. 10) x conţinutul specific de azot (kg N s.a./tonă); Cantitatea totală de azot aplicată pe terenul agricol (col. 12) = Cantitatea de azot din îngrăşămintele organice aplicate (col. 8) + Cantitatea de azot din îngrăşămintele minerale aplicate (col. 11); Cantitatea medie de azot aplicată pe unitatea de suprafaţă - kg N s.a./ha (col. 13) = Cantitatea totală de azot aplicată pe terenul agricol raportată la Suprafaţa de teren agricol fertilizată cu azot (col. 12 : col. 3).
ATENȚIE! Cantitatea de azot nu trebuie să depășească 170 kg de azot/ha.
REGISTRU TRATAMENTE PENTRU PROTECȚIA PLANTELOR
ATENȚIE! Producătorul agricol numerotează paginile registrului. Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menţionează câte pagini conţine registrul, purtând semnătura (şi ştampila, după caz) fermierului sau administratorului societăţii.
REGISTRUL EXPLOATAȚIEI (DOCUMENT CUMULATIV, CAIETUL CÂMPULUI)
Registrul exploatației conține următoarele rubrici: parcele, bloc fizic, suprafață ha, cultura, arat, pregătire teren, fertilizat (dată, îngrășământ aplicat, cantitate/ha), tratament (dată, substanță, doză), semănat (dată, soi/hibrid, cantitate/ha), lucrări de întreținere, recoltat, producție/ha.
ANEXA 11 DOCUMENTE DE EVIDENȚĂ A EXPLOATAȚIEI
CALENDAR DE INTERDICȚIE A APLICĂRII ÎNGRĂȘĂMINTELOR
ATENȚIE! Îngrășămintele naturale aplicate nu pot conține mai mult de 170 kg de azot (N) ca ingredient pur pe 1 ha de teren agricol.
APIA ANALIZEAZĂ DACĂ VA ACORDA AVANS LA PLĂȚILE DIRECTE ȘI PENTRU UNII DINTRE FERMIERII AFLAȚI LA CONTROL!
Eșantionul de control a crescut în 2016 față de 2015. Avem în momentul de față 16.000 care se vor control clasic, în teren, iar diferența de 60.000 prin teledetecție. Eșantionul de control este mai mare față de anul trecut din pricina erorilor și neconformităților.
Încă analizăm la nivelul APIA să vedem dacă să acordăm avans și pentru fermierii aflați la controlul clasic. Dar să știți că, de obicei, au fost și multe nereguli. Am spus că cel puțin pe aceia care au eroare de până-n 5%. Până-n 5% ori 3, cum se calculează, 15% și cu 70 ar fi 85%. Deci, nu ar fi un risc pentru fond sau pentru om în cazul în care el se găsește în situația sau este o neconformitate mai mare să trebuiască să-i luăm banii înapoi și să nu aibă de unde să plătească acești bani, a explicat Adrian Pintea, directorul general APIA, la conferința PRIA Agriculture.