CÂȚI FERMIERI ROMÂNI NU VOR RESPECTA TERMENUL LIMITĂ! Termenul limită 15 mai 2017 de depunere a cererilor unice de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) s-ar putea să nu fie respectat tocmai de marii fermieri. Datele oficiale transmise nouă de Ministerul Agriculturii arată că, până la data de 2 mai, a fost solicitat la plată un procent de sub 45% din suprafața agricolă înregistrată de APIA pentru campania 2016.
Au mai rămas 10 zile în care fermierii români pot să depună la APIA cererea unică de plată în campania 2017. Practic, în aceste 10 zile, angajații Agenției de Plăți din toată țara vor fi nevoiți să înregistreze pentru plata subvenției mai mult de jumătate din suprafața agricolă declarată în campania 2016.
Concret, anul trecut, potrivit informațiilor oficiale furnizate de Agenția de Plăți, a fost declarată la plată o suprafață de 9.492.575,01 ha. Din această suprafață, până la data de 2 mai 2017, au fost declarate la APIA 4.093.024,61 de hectare. Practic, timp de două luni, Agenția de Plăți a înregistrat pentru plata subvenției sub 45% din suprafața agricolă.
Din punct de vedere al numărului de fermieri, de cereri depuse, sursele noastre din Ministerul Agriculturii susțin că procentul este de 78,1%. Diferența mare între procentul de fermieri și cel care se referă la suprafață ar putea avea următoarea explicație: fermierii mari sunt cei care vor depune cererea unică pe ultima sută de metri.
Câți fermieri vor rata acest termen limită de 15 mai? Și ce suprafață agricolă va rămâne pe dinafară la plata subvenției pentru 2017? Cine-și va asuma excluderea de la plata subvențiilor a fermierilor care nu au reușit să depună cererea unică până la data de 15 mai?
Potrivit regulamentelor europene în vigoare, România, ca oricare alt stat membru UE, are posibilitatea să prelungească perioada de depunere a cererilor unice cu încă 25 de zile, cu penalități de întârziere de 1% pentru fiecare zi. Joi, 4 mai, comisaul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a dat o derogare care s-ar referi la penalitățile percepute pentru întârziere. Astfel, statele membre UE ar putea opta pentru prelungirea termenului de depunere a cererii unice fără penalități de întârziere până la 15 iunie 2017.
Vestea i-ar bucura pe fermierii români în eventualitatea în care ministrul agriculturii, Petre Daea, decide să acorde prelungiri la depunerea cererii unice pe 2017. E prea mult până la 15 iunie, o recunosc șefii APIA. Poate o prelungire până la data de 31 mai ar da posibilitatea tuturor fermierilor să-și depună cererea pentru subvenții și suprafața declarată la APIA s-ar apropia de 100%.
Agricultorii care nu vor reuși să respecte termenul la care ministrul agriculturii nu vrea să renunțe, chiar amenință că APIA își va închide obloanele pe 15 mai, ar putea uza de aceste prevederi europene în eventualitatea că le va fi respinsă cererea pentru subvenții.
Pe de altă parte, există unele riscuri în prelungirea acestui termen de depunere. Ce se întâmplă când un termen APIA este prelungit? Obligatoriu sunt decalate și celelalte termene și la APIA munca se dă peste cap. Când Agenția de Plăți este dată peste cap și fermierul român își primește cu mare întârziere subvențiile care i se cuvin.
Termenele stabilite de ministrul agriculturii, printr-un ordin aprobat la 3 februarie 2017, sunt:
- 1 martie - 15 mai 2017 este deschisă sesiunea de depunere/primire cereri unice
- 1 iunie – 1 iulie 2017 se va efectua controlul administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora și transmiterea eșantioanelor
- 1 iulie – 1 octombrie 2017 se va efectua controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate la controlul în teren
- 15 octombrie 2017 plata avansului pentru campania 2017
- 1 decembrie 2017 – 31 martie 2018 plata regulară a subvențiilor aferente anului de cerere 2017
Prelungirea termenului de depunere ar putea angrena decalarea datelor fixate pentru selectarea eșantionului de control, pentru efectuarea și finalizarea controalelor, iar fermierii care vor avea ghinionul să fie incluși în eșantion ar putea fi excluși de la plata avansului pe suprafață, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți. Dar, cel mai important, toate aceste decalaje pot să ducă la amânări la plată, și aceste amânări la plata subvențiilor îl dor cel mai tare pe fermierul român.
De ce nu depun fermierii la timp cererea unică? Sunt județe unde șefii APIA au cerut prefecților să le dea ordin primarilor să le elibereze fermierilor, cu prioritate, adeverința de la Registrul agricol, act obligatoriu la depunerea cererii unice de plată. De exemplu, șeful APIA Botoșani, Liviu Zaharia, s-a plâns săptămâna aceasta prefectului că primăriile tergiversează eliberarea adeverințelor, iar fermierii sunt nevoiți să nu-și respecte programarea făcută de APIA. Un alt motiv pentru care fermierii nu-și respectă programarea APIA ar fi legat de lucrările agricole pe care le au de făcut în exploatații în această perioadă.