Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

APIA FORȚATĂ SĂ FACĂ MINUNI ÎN 10 ZILE!

Publicat: 05 mai 2017 - 14:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CÂȚI FERMIERI ROMÂNI NU VOR RESPECTA TERMENUL LIMITĂ! Termenul limită 15 mai 2017 de depunere a cererilor unice de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) s-ar putea să nu fie respectat tocmai de marii fermieri. Datele oficiale transmise nouă de Ministerul Agriculturii arată că, până la data de 2 mai, a fost solicitat la plată un procent de sub 45% din suprafața agricolă înregistrată de APIA pentru campania 2016.

Au mai rămas 10 zile în care fermierii români pot să depună la APIA cererea unică de plată în campania 2017. Practic, în aceste 10 zile, angajații Agenției de Plăți din toată țara vor fi nevoiți să înregistreze pentru plata subvenției mai mult de jumătate din suprafața agricolă declarată în campania 2016.

Concret, anul trecut, potrivit informațiilor oficiale furnizate de Agenția de Plăți, a fost declarată la plată o suprafață de 9.492.575,01 ha. Din această suprafață, până la data de 2 mai 2017, au fost declarate la APIA 4.093.024,61 de hectare. Practic, timp de două luni, Agenția de Plăți a înregistrat pentru plata subvenției sub 45% din suprafața agricolă.

Din punct de vedere al numărului de fermieri, de cereri depuse, sursele noastre din Ministerul Agriculturii susțin că procentul este de 78,1%. Diferența mare între procentul de fermieri și cel care se referă la suprafață ar putea avea următoarea explicație: fermierii mari sunt cei care vor depune cererea unică pe ultima sută de metri.

Câți fermieri vor rata acest termen limită de 15 mai? Și ce suprafață agricolă va rămâne pe dinafară la plata subvenției pentru 2017? Cine-și va asuma excluderea de la plata subvențiilor a fermierilor care nu au reușit să depună cererea unică până la data de 15 mai?

Potrivit regulamentelor europene în vigoare, România, ca oricare alt stat membru UE, are posibilitatea să prelungească perioada de depunere a cererilor unice cu încă 25 de zile, cu penalități de întârziere de 1% pentru fiecare zi. Joi, 4 mai, comisaul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a dat o derogare care s-ar referi la penalitățile percepute pentru întârziere. Astfel, statele membre UE ar putea opta pentru prelungirea termenului de depunere a cererii unice fără penalități de întârziere până la 15 iunie 2017.

Vestea i-ar bucura pe fermierii români în eventualitatea în care ministrul agriculturii, Petre Daea, decide să acorde prelungiri la depunerea cererii unice pe 2017. E prea mult până la 15 iunie, o recunosc șefii APIA. Poate o prelungire până la data de 31 mai ar da posibilitatea tuturor fermierilor să-și depună cererea pentru subvenții și suprafața declarată la APIA s-ar apropia de 100%.

Agricultorii care nu vor reuși să respecte termenul la care ministrul agriculturii nu vrea să renunțe, chiar amenință că APIA își va închide obloanele pe 15 mai, ar putea uza de aceste prevederi europene în eventualitatea că le va fi respinsă cererea pentru subvenții.

Pe de altă parte, există unele riscuri în prelungirea acestui termen de depunere. Ce se întâmplă când un termen APIA este prelungit? Obligatoriu sunt decalate și celelalte termene și la APIA munca se dă peste cap. Când Agenția de Plăți este dată peste cap și fermierul român își primește cu mare întârziere subvențiile care i se cuvin.

Termenele stabilite de ministrul agriculturii, printr-un ordin aprobat la 3 februarie 2017, sunt:

- 1 martie - 15 mai 2017  este deschisă sesiunea de depunere/primire cereri unice
- 1 iunie – 1 iulie 2017 se va efectua controlul administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora și transmiterea eșantioanelor
- 1 iulie – 1 octombrie 2017 se va efectua controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate la controlul în teren
- 15 octombrie  2017 plata avansului pentru campania 2017
- 1 decembrie 2017  – 31 martie 2018 plata regulară a subvențiilor aferente anului de cerere 2017

Prelungirea termenului de depunere ar putea angrena decalarea datelor fixate pentru selectarea eșantionului de control, pentru efectuarea și finalizarea controalelor, iar fermierii care vor avea ghinionul să fie incluși în eșantion ar putea  fi excluși de la plata avansului pe suprafață, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți. Dar, cel mai important, toate aceste decalaje pot să ducă la amânări la plată, și aceste amânări la plata subvențiilor îl dor cel mai tare pe fermierul român.

De ce nu depun fermierii la timp cererea unică? Sunt județe unde șefii APIA au cerut prefecților să le dea ordin primarilor să le elibereze fermierilor, cu prioritate, adeverința de la Registrul agricol, act obligatoriu la depunerea cererii unice de plată. De exemplu, șeful APIA Botoșani, Liviu Zaharia, s-a plâns săptămâna aceasta  prefectului că primăriile tergiversează eliberarea adeverințelor, iar fermierii sunt nevoiți să nu-și respecte programarea făcută de APIA. Un alt motiv pentru care fermierii nu-și respectă programarea APIA ar fi  legat de lucrările agricole pe care le au de făcut în exploatații în această perioadă.


Vizualizat: 10698 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

VESTEA AȘTEPTATĂ DE TOȚI FERMIERII!

VESTEA AȘTEPTATĂ DE TOȚI FERMIERII!

15 iulie 2020 - 14:31

CÂND ÎNCEPE PLATA AJUTORULUI DE 7000 DE EURO! Fermierii români au dreptul la un ajutor de criză de maxim 7.000 de euro/fermă. Decizia Comisiei Europene a fost deja publicată în Jurnalul Oficial UE, este în vigoare. Ministrul agriculturii a anunțat astăzi că vor fi acordate scheme de ajutor pentru fiecare sector din agricultură în parte. Șeful MADR le dă fermierilor vestea așteptată, când se vor face aceste plăți.

MINISTRUL OROS: AVEM O VESTE BUNĂ pentru APICULTORI!

MINISTRUL OROS: AVEM O VESTE BUNĂ pentru APICULTORI!

15 iulie 2020 - 14:03

AJUTOARE APICULTORI. Avem o veste bună pentru apicultori, a anunțat astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros, în conferința de presă susținută la sediul MADR. Vestea este legată de ajutoarele de care beneficiază apicultorii.

START DE ASTĂZI: BANI pentru TINERII FERMIERI!

START DE ASTĂZI: BANI pentru TINERII FERMIERI!

15 iulie 2020 - 13:31

ANUNȚ OFICIAL. Astăzi, 15 iulie, lansăm măsura Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros, la conferința de presă susținută la sediul MADR. Ajutorul acordat tinerilor fermieri este de 40.000 de euro, pentru exploatațiile agricole cu o valoare a producției standard mai mică și, respectiv, de 50.000 de euro. Pentru prima oară, de acești bani beneficiază și tinerii fermieri români care muncesc în străinătate.

MESAJUL MINISTRULUI OROS pentru FERMIERI: VIN BANII! STAȚI LINIȘTIȚI!

MESAJUL MINISTRULUI OROS pentru FERMIERI: VIN BANII! STAȚI LINIȘTIȚI!

15 iulie 2020 - 12:58

AJUTOARE FERMIERI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, în conferința susținută la Ministerul Agriculturii, că acordarea ajutorului de stat pentru pagubele cauzate de secetă nu are legătură cu declararea neconstituțională de către Curtea Constituțională a României a unei legi care stabilește chiar plata unor despăgubiri pentru fermierii care au culturile afectate de secetă sau de alte fenomene naturale. Șeful MADR le transmite fermierilor să stea liniștiți că-și vor primi banii.

UE - perspectivele agricole pe termen scurt

UE - perspectivele agricole pe termen scurt

15 iulie 2020 - 11:49

La începutul lunii iulie Comisia Europeană a publicat perspectivele pe termen scurt privind producţia şi consumul de produse agricole. Sunt încă incertitudini în ceea ce priveşte impactul crizei coronavirusului și costurile redresării economice. Cu toate că lanțul de aprovizionare cu alimente a rezistat pe parcursul crizei, odată cu ridicarea progresivă a măsurilor de blocare în toată Europa ar trebui să crească cererea, în special pentru restaurante, baruri și cafenele. Dar pe termen scurt, nu se va reveni la nivelul din 2019 din cauza reducerii puterii de cumpărare. În consecință, prețurile vor creşte.

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI DE LA ORA 12!

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI DE LA ORA 12!

15 iulie 2020 - 09:04

COMUNICAT. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține astăzi, la ora 12, o conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii. Declarațiile ministrului agriculturii sunt transmise în direct pe pagina Facebook a Ministerului Agriculturii, preluate pe pagina Facebook AGROINFO.

DECIZIA CURȚII CONSTITUȚIONALE pentru LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

DECIZIA CURȚII CONSTITUȚIONALE pentru LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

14 iulie 2020 - 20:44

OFICIAL! Curtea Constituțională a României a decis astăzi că Legea pentru modificarea și completarea Legii 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole din extravilan este constituțională. Legea impune o serie de condiții la vânzarea terenurilor agricole astfel încât cetățenii străini să nu mai poată cumpăra teren în România.

LOVITURĂ pentru FERMIERI!

LOVITURĂ pentru FERMIERI!

14 iulie 2020 - 20:12

OFICIAL! Curtea Constituțională a României a decis astăzi că Legea privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectați de fenomene meteorologice nefavorabile este neconstituțională, în ansamblul său, este precizat într-un comunicat al CCR.

OBLIGATORIU PENTRU CEA MAI MARE SUBVENȚIE APIA din ZOOTEHNIE!

OBLIGATORIU PENTRU CEA MAI MARE SUBVENȚIE APIA din ZOOTEHNIE!

14 iulie 2020 - 19:06

SCHIMBARE RADICALĂ. Ministrul agriculturii Adrian Oros a declarat că sprijinul cuplat trebuie obligatoriu legat de producție. Sprijinul cuplat este subvenția europeană cu cel mai mare cuantum din zootehnie și cu o valoare importantă pe hectar, în sectorul vegetal fiind acordată pentru anumite culturi agricole. Sprijinul cuplat din vegetal este legat și acum de obținerea unor producții, în schimb, în zootehnie, plata sprijinului cuplat nu a fost condiționată de producție.

OFICIAL APIA! SITUAȚIA LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2020 din FIECARE JUDEȚ!

OFICIAL APIA! SITUAȚIA LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2020 din FIECARE JUDEȚ!

14 iulie 2020 - 15:06

STOP CERERI PENTRU SUBVENȚII APIA. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi că nicio cerere unică de plată depusă de fermieri după data de 10 iulie 2020 nu este admisă la plata subvențiilor. Pentru acest an, vor încasa subvenții agricole un număr de 830.898 de fermieri, pentru o suprafață declarată la plată de 9.879.977,25 hectare.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR

Singura companie privată din România care investeşte în genetică pentru crearea de soiuri şi hibrizi autohtoni, Agrosel, trece printr-un proces de rebranding, iar la INDAGRA a apărut cu noul nume - HEKTAR, care va defini de acum înainte gama de produse profesionale.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

După spovedanie

După spovedanie
După ce termină spovedania, preotul îi spune în şoaptă unei tinere: Detalii