Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

APIA despre PLATA SUBVENȚIILOR: DATA CÂND VIN BANII?!

Publicat: 12 februarie 2017 - 16:49
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚII 2016! Reluarea plăților din agricultură, aferente campaniei 2016, este subiectul fierbinte care preocupă, în aceste zile, toți fermierii. În același timp, este și un subiect sensibil. E vorba despre mii de agricultori necăjiți, care nu au cu ce să-și plătească inputurile pentru ferme, redevențele pentru pășune, etc. Fermierii așteaptă cu sufletul la gură reluarea acestor plăți. Din acest punct de vedere, AGROINFO tratează, și a tratat de fiecare dată, cu responsabilitate și seriozitate acest subiect.

De ce vă spunem toate aceste lucruri? O singură privire aruncată în publicațiile locale, din diferite județe, ne confirmă că de la un județ la altul, informațiile de la APIA despre plata subvențiilor se contrazic puternic. Vă dăm doar două exemple sugestive.

apia-timis_b

Sursa: Renașterea Bănățeană. Știre difuzată pe 11 februarie 2017.

tulcea-apia_b

                                                                                 Sursa: Radio Constanța. Știre difuzată pe 10 februarie 2017.

Dacă ar fi să ne luăm după aceste informații, și dumneavoastră fermierii să le luați în seamă, situația la APIA ar sta în felul următor:

Dacă sunteți fermieri din Timiș, veți aștepta să primiți subvențiile pe 15 februarie 2017. Veți aștepta să înceapă plata punctual la 15 februarie 2017.
Dacă sunteți fermieri din Tulcea, nu știți când veți primi subvențiile pentru că șeful APIA de aici ar fi declarat că nu există un calendar de plată.

Deci, la unii vin subvențiile, la alții, nu, depinde despre care județ vorbim. Nu există așa ceva!

Ca să vă rezumăm și să vă explicăm care este procedura APIA: un județ nu poate demara de unul singur plata subvențiilor. La fel cum un județ nu poate să amâne această plată pe motivul că nu ar exista un calendar.

Plata subvențiilor este demarată la nivel național. Nu centrele județene APIA dispun termenul de la care începe această plată. Termenul se stabilește la București, de către conducerile Ministerului Agriculturii și APIA centrală. Banii sunt transferați tot de la București. Șefii centrelor județene APIA respectă ordinele, instrucțiunile transmise de la București. Șefii APIA din țară pot să spună doar ce instrucțiuni, ordine au primit de la București în ce privește demararea plăților. Din județe vin către București doar listele cu fermierii eligibili. Transferul banilor se face de la București către fermierii din toată țara. Toată această operațiune de plată a subvențiilor este concertată de la București. Este demonstrat acest lucru de campaniile de plată trecute. Deocamdată, acesta este fluxul plăților, această procedură nu a fost schimbată.

Ministerul Agriculturii a comunicat oficial termene pentru plata subvențiilor:

Controlul poate fi încheiat până la data de 15 februarie, urmând a se proceda la etapele tehnice care urmează, respectiv introducerea rapoartelor de control în sistemul informatic. Au avut loc două întâlniri de lucru cu dezvoltatorul de soft privind îmbunătățirea aplicației, astfel reușindu-se reducerea termenelor de livrare a funcționalităților în cadrul aplicației pentru demararea plăților finale aferente anului 2016, în sectorul vegetal și zootehnic.

Aceste etape premergătoare au facilitat reducerea termenului de acordare a subvențiilor, astfel încât în luna martie să înceapă plățile, a comunicat MADR.

Așadar, potrivit comunicatului MADR, pe 15 februarie 2017 este finalizat controlul cererilor unice ale fermierilor. Nicidecum nu începe plata subvențiilor. MADR anunță că plata începe în martie 2017.

CITEȘTE TOT COMUNICATUL AICI!

Este o poziție oficială, transmisă de ministerul de resort care are în subordine APIA.

Termenele pentru plata subvențiilor pe care și le asumă Ministerul Agriculturii sunt scrise negru pe alb în Ordinul ministrului agriculturii nr. 18 din 3 februarie 2017. 

antet-ordin_b

                                  Citiți acest ordin pe pagina Ministerului Agriculturii la secțiunea Acte administrative aprobate.

AGROINFO v-a informat deja despre termenele prevăzute în acest ordin. Vă reamintim aceste termene:

- 1 martie - 15 mai 2017  fermierii români pot solicita la APIA subvențiile pentru anul 2017, este deschisă sesiunea de depunere/primire cereri unice
- 1 iunie – 1 iulie 2017 se va efectua controlul administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora și transmiterea eșantioanelor
- 1 iulie – 1 octombrie 2017 se va efectua controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate la controlul în teren
- 15 octombrie  2017 plata avansului pentru campania 2017
- 1 decembrie 2017  – 31 martie 2018 plata regulară a subvențiilor aferente anului de cerere 2017

Acest act care stabilește termenele pentru plata subvențiilor a fost transmis tuturor centrelor județene APIA din țară, iar șefilor APIA, ministrul agriculturii, Petre Daea, le-a atras atenția să respecte aceste termene. Fiind un act oficial, dacă MADR sau APIA nu-l va respecta, dumneavoastră, fermierii știți pe cine să trageți la răspundere.

Vizualizat: 17161 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Drahnea
|
02. 13, 2017. Monday 09:39
Buna dragii fermieri la Apia Mureș nu au venit teledetectile ce vorbim de plată teledetectia la sfârșitul lui februarie plată pe când mint și nu au tupeu să mintă la fel toți ar trebui să ieșim si noi an stradă acum ai momentului să le arătăm că suntem uniți altfel ne MINT și ne batjocoresc an continuare Hoțiiii
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Bancul zilei

De mare ajutor

De mare ajutor
Un preot observă pe cealaltă parte a străzii un copil care nu ajungea la sonerie, deşi se chinuia de numa', numa'. Detalii