Primele liste care au trecut deja de etapa controlului administrativ, AC în modulul cu care lucrează APIA, sunt compuse din fermieri care exploatează până-n 10 ha și care nu au solicitat și plăți în zootehnie. De joi, 17 martie, Agenția de Plăți centrală a aprobat și a trimis în teritoriu, la Centrele județene APIA, și listele cu fermierii care exploatează peste 10 ha și care au de primit și plăți din zona zootehniei.
Modulul pentru controlul administrativ funcționează, confirmă surse APIA. Etapa de control administrativ este extrem de important în procesul de autorizare. În această etapă sunt eliminate și erorile care apar în dosarele de plată ale fermierilor sau pe care le generează sistemul informatic.
Sistemul informatic cu care lucrează APIA și care este creat de consorțiul SIVECO-Teamnet este compus din următoarele module:
1. Eșantionarea în vederea selectării fermierilor pentru controlul prin teledetecție și controlul pe teren
2. Controlul prin teledetecție
3. Raportul de control pe teren
4. Controlul administrativ pentru sector vegetal după controlul pe teren
5. Controlul administrativ pentru sectorul zootehnic înainte de controlul pe teren
6. Controlul administrativ pentru sectorul zootehnic după controlul pe teren
7. Calculul plăților pentru sectorul vegetal, respectiv zootehnic pentru plata finală
8. Aprobarea plăților pentru sectorul vegetal, respectiv zootehnic pentru plata finală
9. Efectuarea propriu-zisă a plăților finale (ordine de plată, extrase de cont etc)
10. Gestionarea plăților necuvenite
11. Gestionarea registrului unic al debitorilor
12. Gestionarea registrului unic al sancțiunilor multianuale
13. Realizarea raportărilor naționale și europene privind plățile efectuate către fermieri
Informația a fost furnizată pentru Agroinfo de dezvoltatorul softului, SIVECO. Pentru ca banii să ajungă la fermieri trebuie să fie funcțional modulul pentru autorizarea la plată sau modulul de efectuare a plăților. Surse APIA susțin că etapa controlului administrativ este penultimul pas până la autorizarea la plată.
1,3 miliarde de euro! Subvențiile așteptate de fermierii români!
1,6 miliarde de euro este bugetul estimat pentru anul 2015 pentru plata subvențiilor din agricultură. 943.454 de fermieri din toată ţara au depus cererea unică de plată în 2015. 715.000 fermieri români erau eligibili pentru plata avansului pe suprafață. Cu toate acestea, din diferite motive, unele legate de modul de autorizare plăți în avans, doar 602.159 de agricultori români au primit cei 53 euro/ha, avansul pe suprafață. 112.841 de fermieri au rămas pe dinafară.
APIA le-a virat 255.448.678,85 euro fermierilor de pe lista de avans. Plata avansului fost făcută la sfârșitul anului trecut.
Plățile finale pe care trebuie să le facă APIA!
1. Plata unică pe suprafață (SAPS) – 77,42 euro/ha.
2. Plata pe înverzire – 53,90 euro/ha.
3. Plata redistributivă – 5 euro/ha între 1 ha și 5 ha, 46,75 euro/ha între 5 ha și 25 ha.
4.Ajutorul național tranzitoriu (ANT) – cca. 14 euro/ha. Este singura componentă a subvenției pe suprafață plătită de la bugetul de stat. Această plată se acordă în sistem regresiv, scade cu aproximativ 5% în fiecare an.
5. Plata pentru tineri fermieri – cca. 19,35 euro/ha. Este încasată doar de fermierii care au vârsta până-n 40 de ani și care s-au instalat ca șefi de exploatație.
De asemenea, APIA va trebui să le achite fermierilor până la 30 iunie 2016 sprijinul cuplat în sectorul vegetal și-n cel zootehnic și ajutorul de minimis pentru sectorul laptelui și sectorul cărnii de porc.