1 martie 2016 depune cererea unică pentru subvenții! Fermierii români ar trebui să încaseze, pentru 2015, subvenții pe suprafață între 170 euro/ha și 220 de euro/ha, spune ministrul agriculturii. Ce trebuie să facă un fermier ca să ia acești bani și în 2016?
În primul rând, trebuie să completeze cererea unică de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în intervalul 1 martie 2016 – 16 mai 2016. Cererile pot fi depuse și după data de 16 mai încă alte 25 de zile lucrătoare, dar cu penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere.
Cine beneficiază de subvenția pe suprafață?
Beneficiarii plăţilor sunt fermierii activi, persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legali ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători legali de animale, potrivit legislaţiei în vigoare. În categoria beneficiarilor de plăţi se încadrează şi cooperativele agricole, precum şi grupurile de producători care desfăşoară activitate agricolă. (art.7 Ordonanța 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020)
Pentru ce suprafața se poate solicita subvenția?
Suprafața pentru care un fermier poate solicita subvenția trebuie să fie de minim 1 ha, compusă din parcele de 0,3 ha. Dacă vorbim despre livezi, pepiniere pomicole, viticole, arbuști fructiferi, cultura de hamei sau vii, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare. Pentru sere și solarii, suprafaţa minimă a exploataţiei agricole trebuie să fie de 0,3 ha și parcele de 0,1 ha.
Ce acte trebuie să ducă la APIA fermierul când completează cererea?
- cartea de identitate;
- dovada că are deschis un cont bancar;
- acte care atestă forma de organizare, înregistrarea fiscală şi numirea/desemnarea unui administrator, dacă e cazul. Toate în original.
- adeverință conform înscrisurilor din registrul agricol, aferente anului de cerere. Adeverința se obține de la primăria pe raza căreia se află exploatația agricolă.
Acesta este modelul de adeverință pe care trebuie să-l prezinte fermierul!
Anexa 1 – Ordinul ministrului agriculturii din 23 februarie 2016
- copie conform cu originalul a contractului de închirere/concesiune a suprafeței agricole, încheiat între fermier și unitățile administrativ teritoriale, adică primării;
- copie conform cu originalul a contractului de închirere/concesiune a suprafeței agricole, încheiat între fermier și Agenția Domeniilor Statului (ADS).
Documentele trebuie să aibă valabiltatea până la data de 1 decembrie a anului de cerere. Fermierii vor completa cererea unică de plată în IPA online, așa cum au făcut și până acum. La identificarea parcelelor agricole în GIS nu mai există, pentru anul 2016, acea toleranță de 0,75 m, spune ministrul agriculturii Achim Irimescu.
Întrucât digitizarea parcelelor agricole cu suprafeţe sub 0,1 ha este foarte laborioasă, fermierii care deţin parcele agricole cu o suprafaţă de până la 0,1 ha nesolicitate la plată au posibilitatea să nu le declare, cu condiţia ca respectivele parcele să nu depăşească un hectar.