PLATA AVANSULUI APIA. Prefectul de Brașov, Marian Rasaliu, a declarat astăzi, 23 octombrie 2019, că din 16 octombrie și până la această dată, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a transferat 4,9 milioane de euro în conturile fermierilor din Brașov. Este vorba de plata avansului la subvențiile APIA aferente acestui an.
Potrivit prefectului, în județul Brașov, până la data de 23 octombrie, a fost transferată suma de 4,9 milioane de euro pentru 4.375 de fermieri, eligibili la plata avansului APIA. În județul Brașov, anul acesta, 15.800 de fermieri au depus cererea unică pentru subvenții APIA, cu o suprafață declarată la plată de 188.000 hectare de teren agricol. Mai mult de jumătate dintre acești agricultori, 8.600, exploatează între un hectar și 5 hectare.
În agricultură banii trebuie să vină cât de mulți și la timp. Calendarul plăților APIA începe cu avansul din 16 octombrie până-n 30 noiembrie. Vreau să subliniez că banii aceștia vin din bugetul României, sunt asigurați de Guvern, urmând să fie decontați de Uniunea Europeană. (...) De la 1 decembrie, conform graficului plăților, aprobat de Uniunea Europeană, nu se mai acordă avans, începe plata finală, iar banii sunt asigurați tot de la bugetul României, apoi decontați de la Uniunea Europeană, a declarat Adrian Folea, subprefect Brașov, în cadrul conferinței de presă susținută astăzi la Prefectura Brașov, transmisă de newsbv.ro
APIA le achită fermierilor un avans de 70% din plățile directe pe suprafață și din sprijinul cuplat ovine și caprine și 85% din plățile compensatorii acordate pentru măsurile de dezvoltare rurală.
Vă reamintim cuantumurile pe hectar și cap de animal pentru plățile directe, stabilite pentru anul de campanie 2019:
Plățile se efectuează la cursurile de schimb valutar stabilite de către Banca Centrală Europeană, astfel:
- 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30.09.2019 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 329/3, pentru plățile finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă);
- 4,6635 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 31.12.2018 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 1/06, pentru plățile finanțate din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală).