SUBVENȚII. Un hectar de teren agricol le dă dreptul fermierilor români să primească subvenții europene sau ajutoare de la bugetul național. Pentru a primi acești bani, agricultorii trebuie să bifeze în cererea unică, depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), schemele de plată pentru care îndeplinesc condițiile.
APIA a publicat pe pagina sa schemele de plăți directe pe care le pot solicita fermierii români pentru anul 2017. AGROINFO vă prezintă această listă de subvenții și cine poate beneficia de aceste plăți.
IMPORTANT! Pentru corectitudinea informațiilor, este necesar să menționăm că nu vom prezenta detalii despre sprijinul cuplat din vegetal și zootehnie, deși aceste scheme sunt incluse în lista Agenției de Plăți.
Comisia Europeană va lua o decizie pe 16 februarie 2017 în ce privește aceste scheme de plată pentru anul 2017. La întâlnirea de la Bruxelles, o echipă formată din reprezentanții Ministerului Agriculturii și experți va argumenta Comisiei Europene de ce e nevoie ca fermierii români să beneficieze de această subvenție și pentru acest an, dar și pentru anii care vor urma până-n 2020.
SUBVENȚII DIN BANI EUROPENI
SCHEMA DE PLATĂ UNICĂ PE SUPRAFAȚĂ (SAPS) - presupune acordarea unei plăți unice pe hectarul eligibil declarat de fermier, decuplată total de producție. Cuantumul plății unice pe suprafață se calculează prin împărțirea plafonului anual alocat schemei la numărul total de hectare eligibile declarate la nivel național în anul respectiv.
Pentru campania 2016 cuantumul SAPS este de 96,88 euro/ha.
PLATA REDISTRIBUTIVĂ - reprezintă o plată anuală destinată fermierilor care au dreptul la plata unică pe suprafață, și se acordă gradual pentru primele 30 de ha ale exploatației agricole, indiferent de suprafața acesteia. Sunt două nivele de plată -1 ha – 5 ha și de la 5 ha – 30 ha inclusiv. Pentru finanțarea plății redistributive, se utilizează un procent minim de 5% din plafonul național alocat de UE României.
Pentru campania 2016, cuantumul plății redistributive este de 5 euro/ha pentru primul nivel, între 1 ha și 5 ha; și 48,85 euro/ha pentru nivelul 2, de la 5 ha până la 30 ha inclusiv.
PLATA PENTRU PRACTICI AGRICOLE BENEFICE PENTRU CLIMĂ ȘI MEDIU. Fermierii care au dreptul la plata unică pe suprafaţă aplică în mod obligatoriu pe toate hectarele lor eligibile următoarele practici agricole benefice pentru climă și mediu:
a) diversificarea culturilor;
b) menţinerea pășunilor permanente existente;
c) prezenţa unei zone de interes ecologic pe suprafaţa agricolă.
Fermierii care practică sistemul de agricultură ecologică și dețin un document justificativ emis de un organism de inspecție și certificare aprobat de Ministerul Agriculturii beneficiază implicit de această plată.
Pentru campania 2016, cuantumul plății pe înverzire este de 57,37 euro/ha.
PLATA PENTRU TINERI FERMIERI - presupune acordarea unei plăți anuale tinerilor fermieri care au dreptul la plata unică pe suprafață. - tineri fermieri înseamnă acele persoane fizice care:
a) se stabilesc pentru prima dată într-o exploataţie agricolă ca și conducători- şefi ai exploataţiei sau care s-au stabilit deja în unul din cei cinci ani anteriori primei depuneri a unei cereri în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă;
b) au cel mult vârsta de 40 de ani în anul depunerii cererii;
c) prezintă dovada absolvirii cel puțin a unor cursuri de formare profesională de scurtă durată. Plata pentru tinerii fermieri se acordă fiecărui fermier pentru o perioadă de maximum cinci ani.
În vederea finanţării plăţii pentru tinerii fermieri, se utilizează maxim 2 % din plafonul naţional. Cuantumul plăţii pe hectar este de 25% din cuantumul pe hectar al plății unice pe suprafață și se acordă pentru maximum 60 de hectare eligibile, declarate de fermier.
Pentru campania 2016, cuantumul plății tineri fermieri este de 22,87 euro/ha.
PLATA PENTRU MICII FERMIERI - Plata acordată înlocuiește valoarea totală a plăților care urmează să fie alocate fermierului în fiecare an, care includ schema de plată unică pe suprafață, ANT, plata redistributivă, plata pentru înverzire și, după caz, plata pentru tinerii fermieri și sprijinul cuplat. Este o plată acordată exploatațiilor agricole de până-n 7 ha și suma maximă este de 1.250 de euro/exploatație. Micii fermieri au avut posibilitatea să acceseze la APIA această plată din anul 2015 pentru o perioadă de 5 ani, cu psibilitatea retragerii în următorii patru ani.
SUBVENȚII DE LA BUGET NAȚIONAL
AJUTOARE NAȚIONALE TRANZITORII - reprezintă o plată suplimentară care se acordă fermierilor din sectoarele care au beneficiat de plăți naționale directe complementare în anul 2013. Plafonul alocat ANT în sectoarele vegetal și zootehnic, precum și cuantumul plăților pe hectar, pe cap de animal sau pe tona de lapte livrat, se stabilesc anual prin hotărâri ale Guvernului.
(ANT): ANT1 – culturi în teren arabil; ANT2 – in pentru fibră; ANT3 – cânepă pentru fibră; ANT4 – tutun; ANT5 – hamei; ANT6 – sfeclă de zahăr; ANTZ 7 – bovine-lapte; ANTZ 8 – bovine-carne; ANTZ 9 – ovine/caprine.
Pentru campania 2016 s-a stabilit deocamdată doar cuantumul ANT 1, culturi în teren arabil, care este de 17,72 euro/ha.