PLATA COMPENSATORIE PE HECTAR! Fermierii din zonele montane, din zonele care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative sau specifice au dreptul la o plată compensatorie pe hectar, cu o valoare de la 62 de euro/ha/an la 97 de euro/ha/an. Banii sunt acordați de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) prin Măsura 13 din PNDR 2020. Potrivit informațiilor APIA, anul acesta, au fost incluse noi zone pe hartă pentru aceste plăți.
Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice (M.13)
(cf. Art 31, 32 din Regulamentul CE nr. 1305/2013 cu modificările ulterioare)
Submăsura 13.1 – Plăţi compensatorii în zona montană – 97 euro/ha;
Submăsura 13.2 – Plăţi compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative – 62 euro/ha;
Submăsura 13.3 – Plăţi compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri specifice – 75 euro/ha.
Pentru a beneficia de plăți în cadrul acestei măsuri, fermierul trebuie să respecte condițiile de eligibilitate conform fișei măsurii 13 din PNDR 2014 – 2020.
Sprijinul este de tip compensatoriu, acordat anual, ca sumă fixă, pe hectar şi reprezintă o compensaţie pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de fermierii activi care încheie angajamente voluntare anuale pentru continuarea activităţilor agricole în zonele (UAT-urile) eligibile corespunzătoare fiecărei submăsuri.
Conform PNDR 2014 – 2020, la nivelul fiecărei submăsuri, pentru fermele cu suprafețe agricole mai mari de 50 ha se va aplica degresivitatea sprijinului financiar, valoarea plății scăzând pentru acele suprafețe agricole care depășesc această valoare, după cum urmează:
• 1-50 ha - 100% din prima acordată pe hectar,
• 50,01-100 ha - 75% din prima acordată pe hectar,
• 100,01-300 ha - 50% din prima acordată pe hectar,
• peste 300 ha - 35% din prima acordată pe hectar.
Pentru sM.13.2 și sM13.3, în cazul în care în urma aplicării degresivității, valoarea plății compensatorii/ha ar ajunge la un nivel inferior celui de 25 €/ha, plata compensatorie acordată pe unitatea de suprafaţă va fi în cuantum de 25 €/ha.
Noutatea de anul acesta este adusă de harta zonelor unde fermierii beneficiază de aceste plăți compensatorii pe hectar. Potrivit informațiilor APIA, din 2019 au fost incluse noi unități administrativ teritoriale (UAT) pe harta plăților compensatorii. Așa cum apar pe harta din broșura APIA, publicată pe pagina oficială a instituției ca material de informare, aceste UAT-uri sunt în județele Călărași, Ialomița și Brăila. Sunt cele colorate în roșu și cele mai multe, conform hărții APIA, apar în județul Brăila. Imediat ce ne va fi furnizată lista localităților, o vom publica. Vișiniu - zona montană, roz - zone care se confruntă cu constrângeri semnificative, portocaliu - zone care se confruntă cu constrângeri specifice.