FERMIERII ROMÂNI, APEL CIVIC! Directorul Uniunii Cooperativelor Agricole din Sectorul Vegetal (UNCSV) a lansat ASTĂZI un apel civic pe rețelele de socializare! Florin Bercu îndeamnă cetățenii români să-și demonstreze patriotismul și să refuze să cumpere carne de porc din import. Românii să cumpere doar carne de porc cu eticheta de produs românesc. Astfel, putem ajuta porcul românesc să revină pe piață.
Dragi concetățeni,
Pesta porcină africana afectează grav efectivele de porci autohtone, producătorii, economia tarii și în egala măsură consumatorii care vor fi privați de carnea românească cu gust!
România este una din puținele țări care cresc porcii majoritar cu cereale care le conferă gust.
Întrebări: De unde a venit pesta? Cine profită de pe urma acestei cumplite nenorociri care de întinde peste toată țara?
Răspuns: Această boală nu este întâmplător în România iar de profitat vor avea producătorii de carne de porc din afara țării.
Putem face ceva?
Noi, cetățeni și consumatori, putem SĂ REFUZĂM consumul de carne de porc din altă sursă decât sursa românească.
Cumpărăm doar carne cu etichetă de produs românesc sau care provine din gospodăriile românilor iar la restaurant insistăm asupra acesui aspect.
De ce? Pentru a nu ajunge sa vedem porci doar la gradina zoologica în câțiva ani. Odată ce nu vom mai avea porci crescuți în România carnea din alte state va avea un preț mult mai mare și foarte probabil sa nu mai reușim sa ajungem în următorii 20 de ani sa asiguram 50% din necesar.
Cât timp?
Până la refacerea efectivelor de porci din gospodăriile și fermele românești!. Aceasta este o acțiune civică cu scopul apărării intereselor românești! Prin participarea și implicarea ta susții sectorul agroalimentar autohton, tradițiile si ROMÂNIA!
E momentul să ne arătăm patriotismul nostru! Vrei să ne apăram țara? Scrie în apelul civic lansat de Florin Bercu.
ANSVSA a comunicat, pe 29 august 2018, pentru AGROINFO, că sunt 782 de focare de pestă porcină în România, 10 județe pe lista neagră a pestei porcine, în 94 de localități s-a răspândit molima, 2.571 de ferme și gospodării în care au fost uciși porcii, 1.890 dosare pentru despăgubiri finalizate tehnic, 681 de dosare pentru despăgubiri aflate încă în lucru, valoarea totală a despăgubirilor care trebuie plătite se ridică la suma de 6.799,41 mii lei, aproape 7 milioane de lei, sumă din care, până la această oră, s-a plătit doar 222,06 mii lei, în 84 de dosare. Au fost uciși, până acum, aprox. 130.000 de porci.