BANII PENTRU AVANS, APROBAȚI DE GUVERN. 1,43 miliarde de lei au fost aprobate astăzi, miercuri, 19 octombrie 2016, pentru plata avansului la subvenția pe suprafață pentru fermierii români, anunță ministrul agriculturii, Achim Irimescu, imediat după încheierea ședinței de Guvern.
Este vorba despre hotărârea de Guvern care permite transferul banilor la Ministerul Agriculturii din fondul de privatizare. Sunt disponibile 1,43 miliarde de lei pentru că am decis să acordăm avans la subvenții. Din cei 900.000 de beneficiari intenționăm să plătim 700.000-800.000 de fermieri, cu o sumă, conform regulamentului european, de 70% din cuantumul subvenției pe suprafață, undeva la peste 120 euro/ha.
După adoptarea hotărârârii de Guvern vom ajunge, probabil, ca să avem primii bani sosiți la fermieri. Ne concentrăm pe plățile făcute în octombrie, pentru că plățile în avans sunt între 15 octormbrie și 30 noiembrie, de la 1 decembrie încep plățile normale, spune ministrul Achim Irimescu.
Ministrul agriculturii adaugă că va fi evitată problema deficitului bugetar dacă mare parte din banii destinați avansului pentru fermieri vor ajunge la aceștia până la sfârșitul lunii octombrie 2016. Comisia Europeană va rambursa suma României până la sfârșitul anului, când expiră și termenul împrumutului făcut de Ministerul Agriculturii de la Ministerul Finanțelor.
Dacă vom reuși, așa cum ne-am propus, să plătim undeva la peste 800 de milioane de euro, dacă le adăugăm la cele 2,5 miliarde de euro plătite până acum fermierilor vom avea un record la Ministerul Agriculturii, să plătim 3,5 miliarde de euro fermierilor într-un an, adaugă ministrul agriculturii.
SUMELE ANUNȚATE DE GUVERN PENTRU AVANS!
Avansul privind plata unică pe suprafaţă aferentă anului 2016 – SAPS, din FEGA, corespunzător unui cuantum al plăţii unice pe suprafaţă de minimum 96,88 euro/ha în 2016, respectiv o creștere cu 12,2% față de anul 2015. Prin plata acestui avans, costurile aferente înființării culturilor agricole din această toamnă vor fi acoperite, în medie, în limita a circa 20%.
Avansul privind plata pentru tinerii fermieri, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum 22,87 euro/ha în 2016, respectiv o creștere cu 11,5% față de anul 2015.
Avansul privind plata redistributivă I și II, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum 5,00 euro/ha și respectiv 48,85 euro/ha;
Avansul privind plata pentru practicile agricole benefice pentru climă și mediu, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum 57,37 euro/ha.
Totalul avansului plătit agricultorilor este echivalentul în lei al sumei de 1,076 miliarde euro, fonduri europene care intră în circuitul financiar național.
După efectuarea plăților de către APIA, documentele aferente acestor plăți vor fi transmise Comisiei Europene prin Declaraţiile lunare de cheltuieli realizate, iar Comisia le va rambursa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, urmând a fi restituite Ministerului Finanțelor Publice, până la finalul acestui an.