AVANS SUBVENȚII 2016. Am plătit 460 de milioane de euro din avansul pe suprafață, până la data de 31 octombrie, și până la sfârșitul lunii noiembrie vrem să le plătim fermierilor un miliard de euro, anunță ministrul agriculturii, Achim Irimescu.
În mai puțin de două săptămâni am plătit 460 de milioane de euro ca avans din subvenții, spune ministrul agriculturii, Achim Irimescu. Niciodata nu s-au plătit mai mult de 330 de milioane de euro. Este doar începutul pentru că intenția noastră este să plătim o sumă cât mai mare până la 30 noiembrie și probabil vom ajunge la un 1 miliard de euro. Iar vestea mare este că am stabilit foarte clar cu Agenția de Plăți să începem plata subvenției regulare, deci subvenția integrală, de la 1 decembrie, a anunțat Achim Irimescu, în cadrul dialogului „De vorbă cu Ministrul tău”, o inițiativă a Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic.
Fermierii aflați în eșantionul de control sunt cu semnul întrebării. O parte dintre acești agricultori s-ar putea să intre la plata avansului pe suprafață, dar, deocamdată, sunt evaluate riscurile.
Există un risc ca acei fermieri care se află în control pe teren să aibă probleme și să nu le putem recupera banii și atunci decizia a fost să-i plătim doar pe fermierii care au o doză de risc redus.
Pentru marii fermieri care sunt în control, din păcate, an de an, pentru că ies mereu la analiza de risc. La ei este riscul cel mai mare. Am vrut totuși să reducem pentru că, în prima fază, au fost 150.000 de fermieri la control clasic și teledetecție și în final am reușit să reducem la 85.000 de fermieri. Cu puțin mai mult decât anul trecut, dar să nu uităm că au fost foarte multe scheme de plată, cu foarte multe erori. APIA nu a putut să reducă mai mult din numărul fermierilor aflați la control.
La o parte dintre ei, la cei la care riscul nu depășește 15%, sperăm să le facem și lor plăți în această toamnă pentru că ei sunt marii fermieri care au nevoie de fonduri pentru a înființa culturile de toamnă.
Pe baza datelor pe care le avem să primească și fermierii de la control avansul pe suprafață în luna noiembrie. Măcar la o parte din ei. Din cei 901.000 de fermieri care s-au înscris pentru plăți, sperăm să plătim, minim 700.000 de fermieri să primească avansul, 127 de euro/ha. E mai mult decât dublu față de anul trecut, a declarat ministrul agriculturii, Achim Irimescu, pe data de 25 octombrie 2016, pentru AGROINFO.
Vă reamintim că plata avansului din subvenția pe suprafață a fost demarată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe data de 17 octombrie 2016. Fermierii primesc 69% din cuantumurile schemelor de plată pe suprafață, aprobate prin hotărâre de Guvern.
CUANTUM SCHEME DE PLĂȚI PE SUPRAFAȚĂ ANUNȚATE DE APIA
Schema de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS) - 96,88 euro/ha
Plata redistributivă - nivelul l (1 - 5 ha) - 5 euro/ha; nivelul ll (5,01 - 30 ha) - 48,85 euro/ha
Plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu (înverzire) - 57,37 euro/ha
Plata pentru tinerii fermieri - 22,87 euro/ha
Schema de plată pentru mici fermieri 1.250 euro/exploatație de până-n 7 ha, dar pentru fermierii care au bifat această schemă de plată în cererea unică depusă pentru campania 2015.
La aceste sume se adaugă un procent de 84% din măsura 13 zone defavorizate sau zone care se confruntă cu constrângeri naturale.
Submăsura 13.1 - Plăţi compensatorii în zona montană (ANC) 86 euro/ha/an.
Submăsura: 13.2 – Plăţi compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative – 54 E/ha.
Submăsura: 13.3 – Plăţi compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri specifice – 70 E/ha.
Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, participă azi, miercuri, 2 noiembrie, alături de președintele României, Klaus Iohannis, la deschiderea târgului internațional INDAGRA.