PLATA PE ÎNVERZIRE, SE ANUNȚĂ SCHIMBĂRI MARI! Subvenția acordată fermierilor, ca un plus care a ridicat considerabil plata pe suprafață, nu a avut efectul pe care-l așteptau cei din Comisia Europeană! Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură, anunță că lucrează acum la schimbarea criteriilor pentru acordarea plății pe înverzire.
Pentru 2015, suma acordată pe hectar fermierilor români pentru înverzire a fost de 59 euro. Mulți dintre agricultorii noștri s-au cam împiedicat în cele trei reguli ale înverzirii, mai ales în cea care privește procentul de 5% pentru zona de interes ecologic (ZIE). La nivelul Comisiei Europene au fost analizate efectele acestei plăți și rezultatele studiului nu sunt tocmai mulțumitoare. Așa că sunt anunțate schimbări substanțiale!
Inserăm integral anunțul comisarului european pentru Agricultură, Phil Hogan, despre plata pe înverzire făcut la Bruxelles, în Parlamentul European!
Domnule președinte, foarte pe scurt aș vrea să menționez un subiect legat de greening. Ca să vă explic acest pachet și logica propunerii aș vrea să vă explic un alt aspect menit să aducă mai multă simplificare. Este vorba de plățile directe verzi. Introducerea greening-ului a fost o măsură foarte importantă și în acelși timp a fost un mod de a răspunde la crearea de politicii și de punere în aplicarea a politicilor și de aceea în 2015 am anunțat o revizuire a greening-ului ca parte a simplificării Politicii Agricole Comune (PAC).
Și statele membre sunt conștiente că trebuie să facă acestă simplificare pentru a ameliora eficienta și performanta exercițiului nostru. Revizuirea greening-ului răspunde la un apel făcut de predecesorul meu în aprilie 2014 mai ales în ceea ce privește povara administrativă impactul asupra condițiilor legale pentru toți şi impactul asupra producțiile la nivelul UE. Așadar sfera de aplicare a revizuirii noastre a acoperit toate măsurile de greening pentru a ne organiza. Am făcut o consultare cu 330.000 de răspunsuri, interesul public este foarte impresionant față de această revizuire.
Așadar, rezultatele principale după un an sunt că agricultorii au cel puțin o obligație de greening deci potențialul este să se obțină realmente beneficii pentru climă pe viitor și în prezent. Performanța ecologică depinde desigur de eforturile statelor membre și ale agricultorilor. Măsurile de greening trebuie să permită o integrare mai eficientă a obiectivelor de mediu în PAC și să contribuie la strategia UE privind biodiversitatea.
Primele rezultate ale aplicării greening-ului arată că sunt multe domenii unde poate fi ameliorată situația. Documentul nostru identifică 4 aspecte care sunt măsuri pe termen scurt și am cerut serviciilor comisiei să se concentreze pe aceste domenii. Trebuie să clarificăm de ce au nevoie agricultorii pentru a lua anumite măsuri. Este vorba de zone ecologice mari care uneori sunt greu de gestionat si este greu să se vadă acolo rezultatele pozitive asupra mediului. Deci se dorește reducerea acestor zone, în unele zone putem oferi alternative fără să schimbăm regulile de bază și astfel putem ameliora efectele de bază ale acestei politici.
Unele măsuri necesită o mai mare armonizare la nivel UE pentru a se obține o performanță sporită. Ca reacție la aceste necesități serviciile mele au făcut mai multe propuneri. Am avut 3 întâlniri în ultimele săptămâni la nivel de experți și vom mai avea loc la sfârșitul lui august și obiectivul este să luăm măsuri cât mai rapid și să aplice din 2017, a spus comisarul european.
La rândul lui, ministrul român al agriculturii, Achim Irimescu, este convins că e nevoie de o simplificare a plății pe înverzire. Dar propunerile de modificare ar trebui atent analizate de experți ca nu cumva să aibă efecte contrare.
Din experiența dobândită rezultă necesitatea simplificării, iar înverzirea cu siguranță poate fi adaptată la situațiile specifice din statele membre, oferind flexibilitate în implementare. Esențială este reducerea poverii administrative și a unor efecte nedorite asupra potențialului de producție fără a ne abate de la obiectivul de mediu al înverzirii.
O simplificare a înverzirii începând cu anul 2017 este binevenită și salutăm munca depusă de Comisie, însă considerăm că experții noștri trebuie să aibă posibilitatea să analizeze cu atenție propunerile pentru a nu avea un efect contrar, a afirmat ministrul Achim Irimescu în acest context, a declarat ministrul agriculturii, Achim Irimescu.