TRANSFER DE BANI ÎNTRE SUBVENȚII. Noua versiune a Ordonanței subvențiilor, aprobată de Guvern și publicată vineri, 14 februarie 2017, în Monitorul Oficial dă posibilitatea Ministerului Agriculturii de a transfera fonduri între măsurile de sprijin cuplat, cu condiția de a informa, înainte de transfer, fermierii.
Ministerul Agriculturii anunță astăzi, 27 februarie 2017, că are de gând să transfere fonduri între măsurile de sprijin cuplat. Fermierii sunt anunțați oficial despre acest plan al Ministerului Agriculturii. Sunt sectoare unde se acordă sprijinul cuplat, cum sunt viermii de mătase, și unde banii nu sunt solicitați de fermieri și sectoare unde plafonul alocat sprijinului cuplat este depășit prin numărul mare de solicitări la plată.
Avem în regulamentul european la articolul 53 unde este menționat transferul între măsuri. La acest articol se precizează că autoritatea competentă a statului membru care intenționează să ia o decizie de a transfera fonduri între măsurile de sprijin informează fermierii cu privire la un posibil transfer înainte de data de deschidere a perioadei de depunere a cererilor unice.
Deci, noi trebuia să anunțăm fermierii pentru că au fost cazuri, anul trecut, unde la o măsură plafonul s-a depășit, adică plafonul nu a fost suficient pentru măsura respectivă. Și fermierii au spus: nu putem să mutăm? Nu putem să mutăm pentru că fermierii trebuiau informați înainte de 1 martie când începe perioada de depunere a cererilor unice. Noi am modificat și în Ordonanța de Urgență nr.16 (care modifică OUG 3/2015 n.r.) și am prevăzut acest articol. S-a pus această modificare în cererea de plată pentru ca fermierii să știe că există această posibilitate.
Când APIA termină cu eligibilitatea și va veni perioada de acordare a plăților să vedem la ce măsură s-a depășit plafonul și se va lua decizia, la momentul respectiv, dacă e necesar să mutăm o parte din fonduri la altă măsură. Posibil să se depășească plafonul, posibil nu. Nu avem de unde să știm acum când nici nu s-au depus cererile, a declarat Elena Tatomir, director în Ministerul Agriculturii, pentru AGROINFO.
Sprijinul cuplat se acordă sectoarelor din agricultură aflate în dificultate. În sectorul zootehnic, sprijinul cuplat se acordă pentru bovine, bivolițe de lapte, ovine și caprine, iar în sectorul vegetal există o listă de culturi agricole care beneficiază de sprijin cuplat.