AGROINFO VĂ SPUNE TOTUL DESPRE ADEVERINȚELE PUNTE. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început eliberarea adeverințelor punte, pe baza cărora fermierii români se pot împrumuta de la bănci în contul subvenților. Vă spunem schemele de plată cu care puteți obține un împrumut și cuantumul schemelor de plată cu care APIA vă garantează împrumuturile!
Fermierii care se califică pentru un împrumut de la bancă, garantat cu adeverința punte, sunt beneficiarii următoarelor scheme de plată: schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu sau plata pe înverzire şi măsurile de dezvoltare rurală din campania 2016. Agricultorii pot contracta credite de la instituţiile bancare şi non-bancare care au încheiat convenţii cu APIA.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN - SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN - SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.
Astfel, potrivit convenţiilor încheiate între APIA, instrituţiile bancare şi fondurile de garantare, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverinţă prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2016 solicitând sprijin pentru:
a) schema de plată unică pe suprafaţă - valoarea sprijinului este de 80 euro/hectar
b) plata redistributivă - valoarea sprijinului este de 5 euro/hectar pentru primele 5 ha si de 52 euro/hectar pentru suprafata cuprnsă între 5,1 – 30 ha,
c) plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu în funcţie de specificul exploataţiei şi/sau de structura culturilor - valoarea sprininului este de 60 euro/ha.
ATENȚIE! Calculul cuantumului este estimativ și poate suferi modificări!
Valoarea creditului va fi de până la 90% din suma cuvenită beneficiarilor pentru schemele de sprijin implementate de APIA, respectiv plata unică pe suprafaţă, plata redistributivă şi plaţile benefice pentru climă şi mediu, exprimate în lei astfel:
- pentru creditele acordate de Banca Creditoare pana la data de 29.09.2016 inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrala Europeana la data solicitarii creditului;
- pentru creditele acordate de Banca Creditoare incepand cu data de 30.09.2016 inclusiv, la cursul leu/euro comuni-cat de Banca Centrala Europeana din data de 30.09.2016.
De asemenea, fermierii români pot să obțină credite garantate cu pachetele accesate din măsurile de dezvoltare rurală.
Măsura 214 „Plăţi pentru agro-mediu” - pentru angajamentele aflate în desfăşurare. Plăţile pentru masurile de dezvoltare rurala cuprinse in Axa II din cadrul PNDR 2007-2013 constau în acordarea unui sprijin financiar stabilit in conformitate cu fisele masurilor din Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013 (PNDR.)
Pentru Masura 214 „Plăţi pentru agro-mediu” se acordă sprijin financiar diferentiat pe pachete astfel:
Pachetul 1 pajiști cu înaltă valoare naturală – 124 euro/ha/an
Pachetul 2 practici agricole tradiționale (aplicat numai în combinație cu pachetul 1) – 58 euro/ha/an
Pachetul 3 pajiști importante pentru păsări
Varianta 3.1 Crex crex – 209 euro/ha/an
Varianta 3.2 Lanius minor și Falco vespertinus – 101 euro/ha/an
Pachetul 4 culturi verzi – 130 euro/ha/an
Pachetul 5 agricultură ecologică
Varianta 5.1 culturi agricole pe terenuri arabile, inclusiv plante de nutreț - 162 euro/ha/an
Varianta 5.2 legume (inclusiv ciuperci și cartofi) – 335 euro/ha/an
Varianta 5.3 livezi – 393 euro/ha/an
Varianta 5.4 vii – 393 euro/ha/an
Varianta 5.5 plante medicinale și aromatice – 270 euro/ha/an
Pachetul 6 pajiști importante pentru fluturi (Maculinea sp.) – 240 euro/ha/an
Pachetul 7 terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis) – 171 euro/ha/an
Măsura 10 – Agro-mediu şi climă – (cf. art. 28 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013) are ca scop încurajarea fermierilor (utilizatorilor de terenuri agricole) să adopte, pe baze voluntare, practici agricole care să asigure menţinerea valorii de mediu a zonelor rurale, menţinerea unor habitate specifice terenurilor agricole importante pentru speciile sălbatice prioritare, precum și utilizarea durabilă a resurselor naturale şi păstrarea peisajelor tradiţionale.
Pachetul 1 pajiști cu înaltă valoare naturală – 93 euro/ha/an
Pachetul 2 practici agricole tradiționale (aplicat numai în combinație cu pachetul 1)
Varianta 2.1 lucrări manuale – 100 euro/ha/an
Varianta 2.2 lucrări cu utilaje ușoare – 21 euro/ha/an
Pachetul 3 pajiști importante pentru păsări
Sub-pachetul 3.1 Crex crex
Varianta 3.1.1 lucrări manuale – 261 euro/ha/an
Varianta 3.1.2 lucrări cu utilaje ușoare – 182 euro/ha/an
Subpachetul 3.2 Lanius minor și Falco vespertinus
Varianta 3.2.1 lucrări manuale – 159 euro/ha/an
Varianta 3.2.2 lucrări cu utilaje ușoare – 80 euro/ha/an
Pachetul 4 culturi verzi – 128 euro/ha/an
Pachetul 5 adaptarea la schimbările efectelor climatice – 125 euro/ha/an
Pachetul 6 pajiști importante pentru fluturi (Maculinea sp.)
Varianta 6.1 lucrări manuale – 361 euro/ha/an
Varianta 6.2 lucrări cu utilaje ușoare – 282 euro/ha/an
Pachetul 7 terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis) – 250 euro/ha/an
Măsura 11 – Agricultură ecologică (cf. art. 29 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013) – PNDR 2014-2020
Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice (cf. art 31, 32 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013)
Calculul sumei de plată şi a sancţiunilor de reducere si excludere se efectuează ţinând cont de degresivitatea sprijinului financiar la nivel de măsură şi categorie de zonă defavorizată, conform Fişei tehnice a măsurii 13 din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 -2020 (PNDR), dupa cum urmeaza:
În cazul fermelor cu suprafeţe agricole mai mari de 50 ha (prag de la care începe aplicarea degresivității), valoarea plăţii scade pentru acele suprafeţe agricole care depăşesc această valoare:
1-50 ha - 100% din valoarea plății pe hectar; 50-100 ha - 75% din valoarea plății; 100 - 300 ha este 50% din plată; peste 300 ha va fi 35% din plată.
Valoarea creditului va fi în cuantum de până la 90% din valoarea sumei cuvenite beneficiarilor pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală.
Plata sumelor cuvenite se va face la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană la data de 31.12.2015 pentru anul de cerere 2016.
În adeverinţă se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafaţa determinată pentru plată pentru schemele de plată care fac obiectul convenţiei, că s-a efectuat controlul administrativ asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea schemelor de plată care fac obiectul convenţiei şi că beneficiarul, la data emiterii Adeverintei, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru aceste scheme de plată, îndeplinind condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
În conformitate cu obligaţiile izvorâte din Convenţie, APIA se obligă :
• să nu elibereze adeverinta pentru beneficiarii pentru care au fost stabilite sanctiuni multianuale in anii precedenti si nu au fost recuperate;
• să nu elibereze adeverințe pentru beneficiarii care au debite nerecuperate din anii precedenți.
• să nu accepte modificarea contului in care va face plata, fara acordul scris al bancii finanțatoare.
• să nu elibereze adeverinţe pentru beneficiarii care la momentul solicitării adeverinţei au primit plata în avans.
• să nu elibereze adeverinţe pentru suprafeţele declarate teren necultivat în cererea de sprijin ;
• să nu elibereze adeverințe pentru beneficiarii care au sancțiuni pentru nerespectare cerințe de bază și specifice pentru pachetele/variantele de pachet din măsurile de dezvoltare rurală 214, 10, si 11,. cum sunt definite în fișele măsurilor din PNDR 2007-2013 si PNDR 2014-2020.
În conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Agriculturii si Dezvoltării Rurale nr. 839/2016 privind modificarea și completarea Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 703/2013 privind aprobarea condiţiilor în care se vor încheia convenţiile dintre instituţiile financiare bancare şi nebancare şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în vederea finanţării de către acestea a activităţilor curente ale beneficiarilor plăţilor derulate prin Agenţie, în baza adeverinţelor eliberate de APIA, banca trebuie sa respecte nivelurile costurilor aferente acordării creditelor pentru beneficiarii plăţilor directe, astfel încât dobânda finală aplicată beneficiarului nu poate depăşi ROBOR 6M + maxim 2, 5 %, iar comisioanele aferente creditului să fie în limita de 1%.
(Sursa: Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură)