VEȘTI DE LA BRUXELLES. 150 de milioane de euro pentru o schemă de ajutor acordată fermierilor europeni sunt aproape epuizate. Într-un timp foarte scurt, 52.000 de fermieri au solicitat banii care-i obligă să-și reducă producția de lapte. Cei mai mulți fermieri care au accesat această schemă de ajutor sunt din Franța, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan.
Notificările primite de Comisia Europeană arată că peste 52.000 de producători de lactate din cele 27 de state membre în Uniunea Europeană s-au angajat să-și reducă producția de lapte în ultimul trimestru din 2016, în raport cu aceeași perioadă a anului trecut.
Cei mai mulți fermieri sunt din Franța, 13.000, urmează Germania unde 10.000 de fermieri vor să-și reducă producția de lapte, Irlanda, 4.500 de fermieri, Austria și Țările de Jos, cu câte 4.000 de fermieri, Malta și Cipru, câte 1.000 de fermieri fiecare.
Cât privește volumul de lapte redus, Germania este pe primul loc. A anunțat că producția de lapte se va reduce cu 286 000 de tone. Franța și Marea Britanie vor reduce producția de lapte cu 100.000 de tone. În ratele de participare procentuale, Irlanda are o rată de participare de 24%, urmată de Belgia și Țările de Jos (ambele 22%), Franța (19%) și Portugalia (17%), a declarat comisarul Hogan.
Un procent de 98,9% din suma de 150 de milioane de euro, disponibilă pe acest program, a fost accesat deja. Cu alte cuvinte, bugetul este aproape epuizat.
La sfârșitul perioadei de trei luni, fermierii vor avea la dispoziție 45 de zile (până la aproximativ jumătatea lunii februarie) pentru a furniza dovada că au redus producția și, prin urmare, că sunt eligibili pentru plata ajutorului de 14 euro/100 kg de "reducere" .
În perioada noiembrie 2016 - ianuarie 2017 va fi deschisă a doua etapă a acestei scheme de ajutor. La această etapă nu mai au voie să participe fermierii care au accesat deja schema de ajutor în prima etapă. Termenul-limită pentru primirea cererilor complete pentru a doua rundă este 12 octombrie 2016, a spus comisarul european pentru Agricultură.
Irlandezul de la Agricultură a declarat că este încântat că la schema de reducere a producției de lapte participă țări care sunt fruntașe în Europa la această producție, cum este Franța, de exemplu. Prețuri mai mari la poarta fermei în beneficiul producătorilor este scopul pe care vrea să-l atingă acest program, spune comisarul Hogan.