Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) urmăreşte şi verifică modul în care operatorii respectă prevederile de trasabilitate şi etichetare a alimentelor şi furajelor modificate genetic, în conformitate cu legislaţia UE, pe întreg lanţul alimentar cu excepţia producţiei primare.
La 1200 de controale au fost aplicate 2 sancţiuni
Astfel, în cursul anului 2011, inspectorii ANSVSA au efectuat un număr de: 1.203 controale şi au prelevat 324 probe pentru categoriile de produse alimentare şi furajere ce conţin constau sau sunt obţinute din soia: soia granule, şniţel sau cuburi pentru consum casnic, texturat de soia, izolat proteic de soia, făină de soia, tofu, produse din carne (salam, pate, cârnaţi), ciocolată , biscuiţi sau şrot pentru hrana animalelor şi 805 controale şi 334 prelevări de probe pentru categoriile de alimente şi furaje ce conţin porumb: boabe de porumb, făina de porumb - mălai, floricele de porumb, fulgi de porumb, snacks - uri sau nutreţuri concentrate.
Operatorii controlaţi în anul 2011 au fost în special depozitele de materii prime, intermediarii, fabricile de nutreţuri combinate şi procesatorii de soia, porumb şi rapiţă. În urma neconformităţilor constatate au fost aplicate 2 sancţiuni contravenţionale (3000 RON) pentru nerespectarea dispoziţiilor privind trasabilitatea.
2 tipuri de OMG autorizate pentru cultivare şi 38 pentru utilizare
Conform statisticilor, peste 97% dintre OMG utilizate la nivelul UE au destinaţia furajării animalelor în contextul semi-dependenţei industriei furajere a Uniunii de importurile de soia si porumb.
Până la acestă dată, pe teritoriul UE sunt autorizate pentru cultivare un tip de porumb modificat genetic şi un tip de cartof (numai utilizare industrială), iar pentru utilizarea ca aliment şi hrană pentru animale 38 de OMG: soia modificată genetic – 3 tipuri; porumb modificat genetic – 23 tipuri; bumbac modificat genetic – 7 tipuri; rapiţă modificată genetic – 3 tipuri; sfeclă de zahăr modificată genetic – 1 tip; cartof modificat genetic – 1 tip, se arată într-o informare dată presei de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).