Conţinutul de umiditate din stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute în majoritatea regiunilor agricole, doar în nordul Moldovei, în nordul şi nord-estul Munteniei, precum şi în sudul Transilvaniei aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare, potrivit prognozei agrometeorologice valabilă pentru intervalul 15-21 septembrie 2012, transmisă de Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
În perioada analizată, conţinutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, va înregistra valori deosebit de scăzute (secetă pedologică extremă, puternică şi local moderată), la nivelul întregii ţări.
“Pe fondul menţinerii regimului termic din aer şi sol mai ridicat, precum şi a deficitelor accentuate de apă în sol, procesele de maturare la culturile agricole vor fi în continuare stânjenite, semnalându-se forţări stadiale, ştiuleţi subdimensionaţi şi boabe şiştave la porumb, fructe mici şi deshidratate, producţiile fiind reduse cantitativ şi calitativ. De asemenea, la culturile de toamnă înfiinţate până în prezent, pe terenurile afectate de fenomenul de seceta pedologică, ritmurile de creştere şi dezvoltare (germinare, răsărire, înfrunzire) vor fi încetinite”, se arată în raportul ANM privind starea de vegetaţie a culturilor.
Specialiştii ANM apreciază că în primele zile ale perioadei 15-21 septembrie 2012 va predomina o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, după care, spre sfârşitul intervalului, regimul termic al aerului va deveni normal, în majoritatea regiunilor agricole.