Adama
Vinasa Rompak

ANCHETĂ: SUBVENȚIILE AGRICOLE ÎMBOGĂȚESC POLITICIENII ȘI FINANȚEAZĂ CORUPȚIA!

Publicat: 04 noiembrie 2019 - 13:19
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

INVESTIGAȚII NEW YORK TIMES ÎN FOSTE ȚĂRI COMUNISTE. Uniunea Europeană cheltuiește 65 de miliarde de dolari pe an subvenționând agricultura. Dar o parte din acești bani încurajează oamenii puternici, îmbogățește politicienii și finanțează relațiile corupte, scrie cotidianul american New York Times, în ediția electronică de duminică, 3 noiembrie 2019.

La investigația jurnalistică publicată de unul dintre cele mai cunoscute ziare americane, New York Times, au lucrat jurnaliști din Ungaria, Bulgaria, Slovacia și Cehia. Ancheta jurnalistică, întreprinsă în nouă țări din Europa, este axată pe ce se întâmplă cu subvențiile din agricultură în fostele țări comuniste din Europa. New York Times susține că-n țările din estul Europei grosul subvențiilor europene ajunge în mâna unui grup restrâns de companii din agricultură, a unor latifundiari, oligarhi, baroni funciari, și contribuie la cumpărarea de influență în politică și la finanțarea corupției.

În timpul comunismului, țăranii munceau pe câmpurile care se întind pe kilometri în jurul acestui oraș la vest de Budapesta, culegând grâu și porumb pentru un guvern care le furase pământul. Astăzi, copiii lor trudesc pentru noii stăpâni, un grup de oligarhi și patroni politici care au anexat țara prin acorduri opace cu guvernul maghiar. Aceștia au creat o răsucire modernă asupra unui sistem feudal, oferind locuri de muncă și ajutor celor care-i respectă și pedepsind răzvrătiții.  

După cum se dovedește, acești baroni funciari sunt finanțați și încurajați de Uniunea Europeană.

În fiecare an, blocul europen al celor 28 de țări plătește 65 de miliarde de dolari sub formă de subvenții agricole destinate să sprijine fermierii de pe continent și să mențină în viață comunitățile rurale. Dar în toată Ungaria și o mare parte din Europa Centrală și de Est, cea mai mare parte din subvențiile agricole se îndreaptă către cei puțini și puternici, scrie NY Times.

Jurnaliștii care semnează investigația NY Times dau exemple din Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria. Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, și-ar fi îmbogățit rudele din subvenții agricole, iar premierul Cehiei ar fi încasat anul trecut 42 de milioane de dolari din subvențiile generoase de la Uniunea Europeană. În plus, s-a constatat că 80% din banii de subvenții agricole sunt pentru cei mai mari 20% latifundiari ai Europei, doar mărunțișul ajungînd la fermierii mici și medii.

ny-times_b

Primul ministru al Republicii Cehe a strâns zeci de milioane de dolari din subvenții doar anul trecut. Subvențiile au subscris terenuri în stil mafiot în Slovacia și Bulgaria.

Programul agricol al Europei, un sistem care a contribuit la formarea Uniunii Europene, este acum exploatat de aceleași forțe antidemocratice care amenință blocul din interior. Acest lucru se datorează faptului că guvernele din Europa Centrală și de Est, conduse de mai mulți populisti, au o largă latitudine în ceea ce privește modul în care subvențiile, finanțate de contribuabilii din toată Europa, sunt distribuite - chiar dacă întregul sistem este învăluit în secret.

Investigația New York Times, desfășurată în nouă țări pentru cea mai mare parte a anului 2019, a descoperit un sistem de subvenții care este în mod deliberat opac, subminează în mare măsură obiectivele de mediu ale Uniunii Europene și este afectat de corupție.

Mecanismele europene de la Bruxelles permit această corupție cu caracter dur, deoarece confruntarea cu aceasta ar însemna schimbarea unui program care ajută la menținerea uniunii.

Liderii europeni nu sunt de acord cu multe lucruri, dar toți mizează pe subvenții generoase și pe largă discreție în cheltuirea lor.

Renunțarea la acest sistem în statele membre mai noi ar perturba averile politice și economice de pe continent. Acesta este motivul pentru care, odată cu extinderea proiectului de reînnoire a fermelor în acest an, Bruxelles-ul nu se concentrează asupra eliminării corupției sau a înăspririi controalelor. În schimb, europarlamentarii încearcă să ofere conducătorilor naționali mai multă autoritate cu privire la modul în care cheltuiesc bani - peste obiecțiile auditorilor interni.

Programul din agricultură  este cel mai mare element din bugetul central al Uniunii Europene, reprezentând 40% din cheltuieli. Este unul dintre cele mai mari programe de subvenții din lume.

Cu toate acestea, unii europarlamentari de la Bruxelles care scriu și votează politica agricolă recunosc că adesea habar nu au unde se duc banii.

În județul Fejer este reședința prim-ministrului populist din Ungaria, Viktor Orban. Extrema dreaptă a Europei și critic dur pentru Bruxelles și elitele europene, domnul Orban este fericit să accepte banii Uniunii Europene. Ancheta Times a constatat că folosește subvențiile europene ca un sistem de patronaj cu care își îmbogățește prietenii și familia, își protejează interesele politice și îi pedepsește pe rivalii săi. (...)

O companie formată de premierul ceh, Andrej Babis, a încasat anul trecut cel puțin 42 de milioane de dolari în subvenții.

Chiar dacă Uniunea Europeană susține programul de subvenții ca o rețea esențială de siguranță pentru fermierii muncitori, studiile au arătat în mod repetat că 80 la sută din bani se adresează celor mai mari 20% dintre beneficiari. Iar unii dintre cei de la vârf au folosit acești bani pentru a acumula puterea politică.

În Bulgaria, subvențiile au devenit bunăstare pentru elita agricolă. Academia Bulgară de Știință a descoperit că 75 la sută din principalul tip de subvenție agricolă europeană din țară ajunge în mâinile a aproximativ 100 de entități.

În această primăvară, autoritățile au efectuat controale în toată țara, care expuneau legături corupte între oficialii guvernamentali și oamenii de afaceri agricoli. Unul dintre cei mai mari producători de făină din țară a fost acuzat de fraudă în legătură cu subvențiile și este trimis în judecată. (...)

În Slovacia, procurorul șef a recunoscut existența unei „mafii agricole”. Micii fermieri au raportat că au fost bătuți și extorcați pentru terenuri valoroase pentru care primesc subvenții. Un jurnalist, Jan Kuciak, a fost ucis anul trecut în timp ce investiga mafioți italieni care s-au infiltrat în industria fermelor, au profitat de subvenții și au construit relații cu politicieni puternici.

Oficialii Uniunii Europene au respins un raport din 2015 care a recomandat înăsprirea normelor de subvenționare a fermelor ca o protecție împotriva acaparării de pământ din Europa Centrală și de Est. Parlamentul European a respins un proiect de lege care ar fi interzis politicienilor să beneficieze de subvențiile pe care le administrează. Iar oficialii de top au respins sugestiile de fraudă.

„Avem un sistem aproape etanș”, a declarat Rudolf Mögele, unul dintre cei mai cunoscuți oficiali pentru agricultură din Europa, într-un interviu la începutul acestui an.

Necunoscut este că, în timp ce auditul poate descoperi cazuri de fraudă totală, eliminarea corupției în sine și legalizarea este mult mai dificilă. Uniunea Europeană intervine rareori în treburile naționale, acordând mână liberă liderilor aleși.

Într-un moment care a simbolizat triumful occidental în Războiul Rece, Uniunea Europeană a absorbit oficial o mare parte din coșul de pâine din Europa Centrală și de Est la 1 mai 2004. Ungaria, Republica Cehă, Polonia și Slovacia - toți foștii sateliți sovietici - au fost printre 10 națiuni care s-au alăturat blocului european în acea zi (România și Bulgaria s-au alăturat trei ani mai târziu).

În Bulgaria, de exemplu, brokerii de teren au cerut legi care să le permită să anexeze eficient fermele mici, dezvăluie NY Times.

Jurnaliștii NY Times dau exemple din țările foste comuniste de fermieri mari, adevărați latifundiari, în mâinile cărora ajung anual zeci de milioane de dolari subvenții agricole. În România, se știe deja, există ferme uriașe care absorb, în fiecare an, câteva zeci de milioane de euro subvenții europene pentru agricultură.

Vizualizat: 3799 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii