Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Analiză Rabobank asupra AGRICULTURII DE PRECIZIE

Publicat: 24 mai 2020 - 11:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Analiştii Rabobank susţin că agricultura de precizie poate fi un instrument util în direcţia dezvoltării de noi modele de afaceri pentru fermieri, printre oportunităţile identificate numărându-se "serviciile ecosistemice".

Potrivit reprezentanţilor băncii olandeze, fermierii pot folosi astăzi tehnologii agricole de precizie pentru a-şi optimiza fermele şi pentru a-şi spori veniturile din activităţile existente, cum ar fi creşterea calităţii produselor, o mai bună clasificare şi pierderi minime cu depozitarea. Dar aceste tehnologii inovatoare pot ajuta şi la găsirea de noi surse de venit, cum ar fi spre exemplu taxarea serviciilor ecosistemice furnizate. "Acestea sunt servicii pentru societate, şi urmăresc îmbunătăţirea calităţii solului, sechestrarea carbonului, stocarea apei sau controlul eroziunii", argumentează specialiştii Rabobank.

MONETIZAREA DATELOR

agricultura-de-precizie_bÎn prezent, fermierilor le este dificil să câştige bani cu acest lucru, deoarece de multe ori nu este clar cât de mult carbon este depozitat în sol sau ce cantitate suplimentară de apă poate păstra un câmp, din cauza schimbării practicilor de cultivare. Captarea mai multor informaţii în fermă pune bazele pentru monetizarea serviciilor ecosistemice şi crearea fluxurilor de venituri suplimentare, consideră RaboResearch, departamentul de cercetare al Rabobank, lider mondial în domeniul finanţării alimentelor, agriculturii şi a serviciilor bancare orientate pe durabilitate.

"Pentru un sistem de preţuri / recompensare care funcţionează bine, trebuie îndeplinite o serie de precondiţii. Prima este legată de forţa pieţelor. În afară de alimente şi CO2, nu există pieţe funcţionale pentru serviciile ecosistemice, unde cererea şi oferta se reunesc pentru a determina un preţ", consideră analiştii olandezi.

NEVOIA DE STANDARDIZARE

Din ce în ce mai multe exploataţii agricole au la dispoziţie tehnologii inteligente precum senzori şi GPS, în combinaţie cu software-ul de asistenţă la decizii. Acesta este primul pas către un model de afaceri de succes, spune Rabobank. Drept urmare, "fermierii individuali se confruntă cu niveluri foarte mari de costuri de tranzacţie pentru modernizarea serviciilor ecosistemice. În al doilea rând, nu există încă un standard universal (european) pentru măsurarea acestor servicii".

Potrivit Rabobank, pentru partajarea simplă a datelor este necesară o standardizare suplimentară a sistemelor de operare şi / sau a platformelor între partenerii lanţului valoric. În plus, este important ca fermierii şi partenerii lanţului valoric să ia acorduri clare despre cine deţine datele.

SECHESTRAREA CARBONULUI ÎN SOL

Deşi una dintre cele mai mari provocări pentru monetizarea serviciilor ecosistemice din ferme este găsirea de cumpărători, există deja o serie de startup-uri, în special în Statele Unite, preocupate să rezolve această problemă. Aceste companii îşi propun să creeze o piaţă pentru sechestrarea carbonului în sol. Agricultorii oferă înregistrări, iar compania ajută la cuantificarea, monitorizarea, raportarea şi verificarea acestora. Carbonul capturat este transformat apoi în credite de carbon, care sunt vândute către terţi.

Vizualizat: 882 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Mesaj APIA de astăzi pentru fermieri!

Mesaj APIA de astăzi pentru fermieri!

22 aprilie 2021 - 17:50

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, au fost înregistrate un număr de 550.655 cereri, pentru o suprafață de 3.793.501,08 ha.

Am 100 de vaci și niciun metru pătrat de pășune!

Am 100 de vaci și niciun metru pătrat de pășune!

22 aprilie 2021 - 12:17

Crescătorul de animale Dumitru Jurjac din județul Bihor, comuna Girișu de Criș, deține o fermă cu 100 de capete vaci de lapte și spune că nu are nici o palmă de pășune, fiind nevoit să-și țină vacile pe fermă și să le cumpere furaje.

Primar condamnat la închisoare! A luat ajutoare europene pentru o fermă care nu există!

Primar condamnat la închisoare! A luat ajutoare europene pentru o fermă care nu există!

22 aprilie 2021 - 09:20

Un primar din județul Gorj a fost condamnat miercuri, 21 aprilie 2021, la doi ani și trei luni de închisoare cu executare pentru că a încasat ajutoare europene pentru o fermă care există doar pe hârtie. Primarul a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Decizia instanței este definitivă, iar primarul a fost încarcerat.

Informațiile de care depind subvențiile fermierilor români primite de la UE!

Informațiile de care depind subvențiile fermierilor români primite de la UE!

22 aprilie 2021 - 08:16

Din 10 mai 2021, peste 20.000 de recenzori vor merge din fermă în fermă, pentru a strânge informații despre culturi, terenuri, animale sau muncitori.

Sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri!

Sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri!

21 aprilie 2021 - 20:21

Prin Planul Național Strategic se va pune accent pe sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri, pe consolidarea mediului asociativ şi pe îmbunătățirea poziției fermierilor în cadrul lanțului agroalimentar, anunță  secretarul de stat MADR Marius Mihai Micu, care a participat astăzi la videoconferința miniștrilor agriculturii din grupul Visegrad și Bulgaria, Croația, România, Slovenia.

Subvenția APIA de 2.000 de euro este plătită fermierilor pentru o singură cultură agricolă!

Subvenția APIA de 2.000 de euro este plătită fermierilor pentru o singură cultură agricolă!

21 aprilie 2021 - 10:56

Un fermier întreabă Agroinfo dacă poate încasa subvenția de 2.000 de euro/1.000 mp pentru două culturi agricole. Dacă pe suprafața minimă de 1000 mp cultivăm 500 mp ardei și 500 mp tomate suntem eligibili pentru accesarea ajutorului de minimis? Ne întreabă fermierul.

Prognoza agrometeorologică 21 - 27 Aprilie 2021!

Prognoza agrometeorologică 21 - 27 Aprilie 2021!

21 aprilie 2021 - 07:32

Caracteristici meteorologice. Vremea normală de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire, la nivelul întregii țări.

Ministrul Oros: Ajutorul național tranzitoriu este foarte mic! Ce ajutor le promite fermierilor șeful MADR!

Ministrul Oros: Ajutorul național tranzitoriu este foarte mic! Ce ajutor le promite fermierilor șeful MADR!

20 aprilie 2021 - 19:14

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că bugetul pentru anul acesta a permis să fie continuate toate schemele de sprijin, toate măsurile din bugetul naţional, dar "la o intensitate mai redusă, iar în cazul ajutorului naţional tranzitoriu s-a ajuns undeva la 50-55% din intensitatea de sprijin pentru anul trecut."

Comunicat APIA: Ajutor de stat pentru fermieri și crescători de animale!

Comunicat APIA: Ajutor de stat pentru fermieri și crescători de animale!

20 aprilie 2021 - 17:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează, într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo, că primește Cereri de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină aferente trimestrului I al anului 2021.

Șeful APIA, anunț despre plățile către fermieri!

Șeful APIA, anunț despre plățile către fermieri!

20 aprilie 2021 - 09:14

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță fermierii despre plata subvențiilor APIA aferente anului de cerere 2020 și despre cererile unice de plată depuse de fermieri pentru anul 2021.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La curse

La curse
Un tip avea un cal de curse ce nu câştigase niciodată o cursa. Detalii