DEZAMĂGIRE URIAȘĂ! Angajații Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu au obținut nimic cu pichetarea Ministerului Agriculturii, miercuri, 22 noiembrie 2017. Reprezentanții Federației Naționale a Sindicatelor APIA au fost chemați la negocieri într-un birou al Ministerului Agriculturii. Discuțiile s-au întins aproximativ 40 de minute. Se pare că s-a vorbit mult și fără rost pentru că angajaților APIA din teritoriu nu li s-a rezolvat problema.
La discuțiile cu oficialii Ministerului Agriculturii, ai Ministerului Muncii, cu reprezentanții Comisiei de Dialog Social și cu directorul general APIA, Adrian Pintea, au participat liderii sindicali APIA Octavian Mateescu, Elena Constantinescu, dar și Nicolae Horumbă, fost director general APIA, actualmente șef de serviciu la APIA Teleorman, protestatar și el alături de colegii lui.
Concret nu avem nimic la acest moment. Noi nu vrem să periclităm sub nicio formă plățile către fermieri, dar până la un punct. Pentru că nu am rezolvat nimic, noi ne continuăm protestele spontane la fiecare centru județean. Dar data viitoare vom merge cu un protest la Guvern.
Nu ni s-a promis nimic concret, ni s-a spus să muncim pentru că salariile noastre sunt deja bune. Ne merităm salariile astea pe care le avem și care or să scadă de la 1 ianuarie 2018. Noi am spus la negocieri că nu vrem discriminare, vrem să fim plătiți așa cum sunt cei din Aparatul Central APIA, a declarat Octavian Mateescu (în foto), președintele Federației Naționale a Sindicatelor APIA, imediat ce a ieșit de la negocieri.
În timp ce Mateescu spunea dezamăgit că nu au rezolvat nimic la negocieri, angajații APIA care protestau în fața ministerului au început să strige: Blocăm plățile! Facem grevă generală pentru că-și bat joc de noi! Blocăm plățile către fermieri și cererile din martie!
Ne-au spus că ar fi bine să încetăm astăzi, să mergem acasă pentru că ei caută soluții și urmează să vedem ce se va întâmpla. Urmează să luăm o hotărâre astăzi, cu toți colegii mei, pentru zilele următoare, a declarat Nicolae Horumbă (în foto mai jos), fost director general APIA.
De abia acum au înțeles reprezentanții Ministerului Agriculturii ceea ce noi solicităm încă din această vară. Noi solicităm să fim un tot unitar, APIA înseamnă un tot unitar. Avem o lege sub care funcționăm, Legea 1/2004, și asta am solicitat, să avem salarii egale cu cei din Aparatul Central.
Se pare că abia acum au înțeles reprezentanții Ministerului Agriculturii ceea ce noi solicităm. Am solicitat un termen, o simulare concretă a salarizării începând cu ianuarie 2018, pe care Ministerul Agriculturii ar trebui să o facă publică.
Nu ni s-a dat un răspuns clar, concret. Vom continua autorizarea plăților. Mesajul domnului ministru este: stați liniștiți și munciți. De muncit vom munci, dar liniștiți nu o să stăm.
Dacă această simplă doleanță a noastră nu se va concretiza în nimic, vom ieși din nou în stradă. Poate atunci nu o să mai fim 800 – 1.000, vom fi 4.000 din teritoriu. Și atunci nu vom mai face miting în fața Ministerului Agriculturii, vom face miting în fața Guvernului, a declarat Elena Constantinescu (în foto), președinte Sindicatul Național APIA.
Deși nu vor ca fermierii români să aibă de suferit, angajații APIA sunt deciși să nu renunțe la proteste, chiar mai mult, vor să organizeze o grevă generală. Să intre cu toții în grevă până li se rezolvă problema salariilor.
Protestele vor continua toată săptămâna la centrele județene APIA din țară, spun liderii sindicali APIA, iar luni, săptămâna viitoare se va decide o altă acțiune de amploare.
Dacă angajații APIA din teritoriu intră în grevă generală, va fi o lovitură grea pentru fermierii români care au de încasat în această perioadă avansul la subvenții, iar de la 1 decembrie își așteaptă restul de plată, APIA ar trebui să facă plățile finale pentru campania de subvenții 2017.
Angajații APIA din teritoriu sunt cei care autorizează dosarele de subvenții la plată, procesează cererile fermierilor și transmit listele de plată către APIA Aparat Central. Este adevărat, APIA Aparat Central transferă banii în conturile bancare ale fermierilor, dar fără procesarea dosarelor de subvenții, nu se poate face niciun transfer.
Vezi ce le-a transmis ministrul agriculturii, PETRE DAEA, protestatarilor de la APIA: Le promit celor de la APIA să muncească și să stea liniștiți pentru că sunt plătiți la zi. Mesajul integral AICI!