SOFTUL APIA CU GHINION! Consiliul Concurenţei a sancţionat SIVECO și Intrarom SA cu amenzi în valoare totală de 8.009.695,55 lei (aproximativ 1,75 milioane euro) pentru trucarea unei proceduri de achiziţie publică organizată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în anul 2008, pentru atribuirea acordului-cadru pentru servicii de extindere şi dezvoltare a sistemului informatic. Valoarea estimată a acordului-cadru a fost de 12.000.000 euro, fără TVA.
SIVECO, dezvoltatorul softului responsabil de plata subvențiilor către fermieri, a fost sancționată cu 5.883.899,07 lei, iar Intrarom S.A. cu amendă în valoare de 2.125.796,48 lei. Investigația a fost declanșată pe baza unor informaţii furnizate de Curtea de Conturi a României. În cadrul investigaţiei, Consiliul Concurenţei a obținut dovezi privind înțelegerea dintre cele două companii, respectiv Intrarom S.A. să participe doar formal pentru a asigura numărul de participanţi la licitaţie, fără însă a concura în mod real cu SIVECO.
În cadrul procedurilor de achiziție publică, scopul fiecărei companii trebuie să fie acela de a câștiga în condiții normale de concurență, consumatorul final beneficiind, astfel, de produse și servicii calitative la prețuri cât mai avantajoase. În ceea ce privește celelalte două companii participante la licitație, IBM România SRL și Teamnet International SA, investigația nu a condus la descoperirea unor dovezi suficiente privind încălcarea Legii Concurenței care să justifice impunerea de măsuri sau sancțiuni de către Consiliul Concurenței, se arată în comunicatul Consiliului Concurenței.
SIVECO, dezvoltatorul sistemului informatic APIA, a transmis un comunicat ca răspuns la investigația Consiliului Concurenței. Inserăm integral comunicatul SIVECO.
”Am luat la cunoştinţă decizia Consiliului Concurenței privind sancţionarea companiei noastre. Apreciem că atât decizia, cât şi sancţiunea aplicată sunt nefondate și că, totodată, nu sunt susţinute de materialul probator de la dosar.
Considerăm că acuzaţiile la adresa SIVECO se bazează pe o aplicare greșită a dispozițiilor legale și pe o interpretare eronată a corpului probator administrat de Consiliul Concurenţei. Acesta nu dovedeşte încălcarea de către compania noastră a vreunei prevederi legale în materie de concurenţă.
Dorim să reiterăm faptul că nu a existat nicio înţelegere neconcurenţială între societatea noastră şi celelalte firme investigate.
Pe durata derulării investigației, societatea a pus la dispoziţia reprezentanţilor Consiliului Concurenţei toate informaţiile solicitate, precum şi date şi documente din care rezultă netemeinicia acuzaţiilor reţinute în decizie.
Convingerea companiei SIVECO este că a fost tratată discriminatoriu pe tot parcursul anchetei efectuate de Consiliul Concurenţei, în raport cu alte companii investigate în speţă.
Aşteptăm motivarea deciziei Consiliului Concurenţei, urmând să exercităm căile legale de atac împotriva acesteia. Suntem încrezători în faptul că justitiţia va face dreptate.
SIVECO România oferă soluţii şi servicii apreciate de 1700 de clienţi de pe 4 continente, fiind principalul producător român de software industrial şi singura firmă de profil din ţara noastră care furnizează servicii informatice direct către organisme ale Comisiei Europene.”
Surse: Agerpres, SIVECO